WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωτόγαλα βοοειδών: Γιατί πρέπει να παραλείψεις αυτό το ακριβό συμπλήρωμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Οκτωβρίου 2024

Πρωτόγαλα βοοειδών: Γιατί πρέπει να παραλείψεις αυτό το ακριβό συμπλήρωμα
unsplash
Ίσως έχετε ακούσει για το πρωτόγαλα, το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μητρικό γάλα που παράγεται και απελευθερώνεται για πρώτη φορά μετά τη γέννηση των θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων).

Αυτό το παχύρρευστο, κίτρινο μητρικό γάλα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός νεογέννητου θηλαστικού. Και ενώ σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει την ανάπτυξη των νεογνών, οι ενήλικες διαλαλούν τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων βοοειδούς πρωτογάλακτος.

Ναι, καλά διαβάσατε. Πολλοί χρησιμοποιούν το πρωτόγαλα που προέρχεται από τις αγελάδες για τα δικά τους οφέλη για την υγεία, πιστεύοντας ότι υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, βελτιώνει την απόδοση της άσκησης και ακόμη και αποτρέπει τη γήρανση του δέρματος.

Τι είναι το πρωτόγαλα βοοειδών;

Το πρωτόγαλα βοοειδών είναι το πρωτόγαλα που παρασκευάζεται τις πρώτες δύο ημέρες μετά τη γέννηση ενός μοσχαριού. Και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό είναι επειδή είναι υπερσυμπυκνωμένο και έχει πολλά αντισώματα και πρωτεΐνες όπως κυτοκίνες, που βοηθούν στην προστασία του εντέρου.

Αφού οι κατασκευαστές συλλέξουν πρωτόγαλα από τις αγελάδες, μεταποιείται σε μορφή συμπληρώματος σε χάπι, δισκίο ή σκόνη για κατανάλωση από ενήλικες. Στη συνέχεια πωλείται ως συμπλήρωμα βοοειδούς πρωτογάλακτος, το οποίο μπορεί να είναι μια δαπανηρή προσθήκη στους στόχους σας για την υγεία και την ευεξία.

Πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα πρωτογάλακτος βοοειδών ;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως πώς πρωτόγαλα βοοειδών επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα - όπως τα οφέλη και οι κίνδυνοι του - καθώς δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για το θέμα.

Ως διαιτολόγος, κοιτάζω την επιστήμη και δεν είναι αρκετό για να προτείνω το πρωτόγαλα βοοειδών. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να πω ειλικρινά και με σιγουριά ότι αυτό είναι κάτι που κάποιος πρέπει να λάβει.

Πιθανά οφέλη

Και πάλι, τονίζω ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς το πρωτόγαλα βοοειδών μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους. Αλλά η περιορισμένη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει τα ακόλουθα πιθανά οφέλη

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Έχουν γίνει μερικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα. Για παράδειγμα, μελέτες σε ανθρώπους και μη δείχνουν στοιχεία ότι το πρωτόγαλα βοοειδών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το πρωτόγαλα μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η νόσος του Crohn και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν πρόκειται για ένα νεογέννητο μοσχάρι, το πρωτόγαλα βοοειδών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ενήλικων ανθρώπων.

Μια μετα-ανάλυση επτά δοκιμών δείχνει ορισμένες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος βοοειδών μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να πούμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορεί να αποτρέψει τη γήρανση του δέρματος

Μπορεί να ψάχνετε για κάτι που μπορεί να αναστρέψει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος, να βελτιώσει την ελαστικότητα του και να αυξήσει την ανάπλαση του. Συγγνώμη που σας χάλασα τα σχέδια, αλλά το πρωτόγαλα βοοειδών μπορεί να μην είναι η απάντηση.

Πολλοί είναι εκείνοι, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που λένε ότι το πρωτόγαλα της αγελάδας τους δίνει υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια, υποστηρίζοντας ότι έχει μια πηγή νεανικής ποιότητας. Δεν υπάρχουν όμως μελέτες που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης

Μπορεί η λήψη συμπληρωμάτων πρωτογάλακτος να βελτιώσει τις προπονήσεις σας; Ενώ ορισμένοι αθλητές ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την απόδοση της προπόνησης τους, ενισχύει τη δύναμη και τους βοηθά να αναρρώσουν γρηγορότερα, και εδώ δεν υπάρχουν πολλά ισχυρά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που λένε ότι το πρωτόγαλα των βοοειδών βοηθά στη βελτίωση της αναπνοής μετά την άσκηση. Και αυτό πιθανότατα οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πρωτογάλακτις. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργεί.

Παρενέργειες του πρωτογάλακτος βοοειδών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει συμπληρώματα πρωτογάλακτος βοοειδών έχουν αναφέρει γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και αέρια . Και αν έχετε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, δεν πρέπει να πάρετε πρωτόγαλα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το πρωτόγαλα βοοειδών και όλα τα άλλα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτή έλλειψη ρύθμισης καθιστά δύσκολο να γνωρίζετε εάν λαμβάνετε αυτό που διαφημίζεται στη συσκευασία ενός συμπληρώματος. Όσον αφορά τη συνιστώμενη δοσολογία και τη χρήση, επίσης δεν υπάρχει πρότυπο για το πώς να χρησιμοποιήσετε το πρωτόγαλα.

Καλύτερες εναλλακτικές

Έτσι, εάν δεν συνιστάται η λήψη συμπληρώματος πρωτογάλακτος βοοειδών, τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή είναι το καλύτερο για τη γενική σας υγεία.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε κάποιο είδος μοντέρνου συμπληρώματος για να βελτιώσετε την υγεία σας, όμως τα συμπληρώματα είναι αυτό που λέει και η λέξη, απλά συμπληρωματικά για να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Και ενώ η έρευνα γύρω από το πρωτόγαλα βοοειδών δεν είναι ισχυρή, αν θέλετε ακόμα να το δοκιμάσετε, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.