WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Οκτωβρίου 2024

καρκίνος του μαστού
Shutterstock
Η λήψη προφυλάξεων όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Κατά μέσο όρο, 1 στις 8 γυναίκες μπορεί να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ποσοστά περιστατικών έχουν επίσης ανοδική τάση. Έτσι, αυτό οδηγεί σε ένα προφανές ερώτημα: Υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε την υγεία σας και να βελτιώσετε τις πιθανότητες σας για να μην εμφανίσετε καρκίνο του μαστού; Η απάντηση σε αυτό είναι Ναι. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς θα το πετύχετε.

Είναι το στήθος σας υγιές;

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αποκαλυφθεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στο σχήμα του στήθους. Μπορεί ξαφνικά να αισθανθείτε μια μικρή μάζα ή εξόγκωμα. Ίσως το δέρμα σας να φαίνεται ελαφρώς διαφορετικό σε χρώμα ή υφή.

Η ομοιότητα μεταξύ αυτών των παραδειγμάτων; Όλα δείχνουν μια αλλαγή στο στήθος που έχετε γνωρίσει. Επίσης μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 43% των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού ξεκίνησαν με ατομική ανίχνευση. Μην αγνοείτε τις αλλαγές. Αξίζουν την προσοχή σας, αλλά και μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.

6 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία καρκίνου του μαστού ή κάποιος συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης της νόσου. Η ηλικία και η γενετική, για παράδειγμα, είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο. Εδώ είναι 6 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το επιπλέον βάρος σημαίνει επιπλέον κίνδυνο όταν πρόκειται για καρκίνο του μαστού. Μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι μια αύξηση βάρους 20 κιλών κατά την εμμηνόπαυση αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 18%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ορισμένες θεωρίες περιστρέφονται γύρω από το πώς τα λιπώδη κύτταρα αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες (όπως τα οιστρογόνα) για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Η φλεγμονή και το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι μελέτες δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, του υπερβολικού βάρους και του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Τα καλά νέα; Αυτή η επίδραση είναι αναστρέψιμη. Η μείωση του σωματικού λίπους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Άσκηση

Το να αποκτήσετε λίγο καλύτερη φυσική κατάσταση μπορεί να σας σας κρατήσει ένα βήμα μπροστά από τον καρκίνο του μαστού. Έρευνες δείχνουν ότι οι σωματικά δραστήριες γυναίκες έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που κάνουν καθιστική ζωή.

Η άσκηση προσφέρει οφέλη όπως:

  • Βοηθάει στο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και του σακχάρου στο αίμα.

Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλή άσκηση, μόνο 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Απλώς κινηθείτε αρκετά ώστε να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό περίπου 50% έως 60% από ό,τι όταν ξεκουράζεστε. Κάντε μια μέτριας έντασης δραστηριότητα, αλλά όχι εξαντλητική.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Το να γεμίζετε το πιάτο σας με υγιεινές διατροφικές επιλογές προσφέρει μια θρεπτική και νόστιμη άμυνα ενάντια σε μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι το καθημερινό σας μενού περιέχει:

Το ουράνιο τόξο της φύσης . Τα φρούτα και τα λαχανικά με ζωηρά χρώματα είναι πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Στοχεύστε να τρώτε το ουράνιο τόξο, καταναλώνοντας τουλάχιστον τρία διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι, φροντίστε να τρώτε περισσότερα ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί και ρέγγα, καθώς και ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως καρύδια, λιναρόσπορους και σπόρους chia .

Προϊόντα ολικής άλεσης. Η κατανάλωση κάποιου είδους τροφής ολικής αλέσεως τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αναζητήστε τρόφιμα όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, κινόα ή ψωμί ολικής αλέσεως.

Όμως μην πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε μια αυστηρή δίαιτα που είναι μόνο χυμοί και σαλάτες λαχανίδας. Μπορείτε να τρώτε τα πάντα με μέτρο.

Jenny.Gr
unsplash

Περισσότερη βιταμίνη D (ίσως)

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα πολύ κοινό ζήτημα σε όλο τον κόσμο - και αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. (Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τονίζεται το "ίσως".)

Πολλές μελέτες εξετάζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, αλλά τα ευρήματα είναι αντικρουόμενα. Κάποιες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία . Άλλες μελέτες δεν δείχνουν κανένα πραγματικό όφελος.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε με αυτές τις πληροφορίες; Εάν ανησυχείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D.

Εάν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά, ίσως αξίζει να σκεφτείτε ένα συμπλήρωμα. Να είστε προσεκτικοί, ωστόσο: Η επίβλεψη των συμπληρωμάτων είναι πολύ λιγότερο αυστηρή από τα φάρμακα. Δεν ξέρετε πάντα τι παίρνετε.

Φυσικά, αντί να ακολουθήσετε τη διαδρομή των συμπληρωμάτων, μπορείτε να προσπαθήσετε να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D σας μέσω της διατροφής ή με μερικές ακόμη ακτίνες του ήλιου. (Μετά την εφαρμογή αντηλιακού, φυσικά).

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Περισσότερες από 100 μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Αυτές οι μελέτες, αν και παρατηρητικές - που σημαίνει ότι βασίζονται σε συμπεράσματα από ερευνητές - έχουν σταθερά βρει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Πάντα αμφισβητούμε την εγκυρότητα των δεδομένων παρατήρησης, αλλά αυτή τη σχέση τη βλέπουμε ξανά και ξανά.

Δεν έχει σημασία αν πίνετε κόκκινο κρασί, μπύρα ή αλκοολούχο ποτό υψηλής ποιότητας. Οποιοδήποτε είδος αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο.

Μην καπνίζετε

Το τσιγάρο δεν ανοίγει απλώς την πόρτα για πιθανό καρκίνο του πνεύμονα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Εάν καπνίζετε αυτήν τη στιγμή, το να βρείτε το θάρρος να σταματήσετε τη συνήθεια θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία σας.

Κάντε τακτικούς ελέγχους

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου, ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ κοινός. Μερικές φορές, ανεξάρτητα από τις προφυλάξεις που παίρνετε, συμβαίνει - γι' αυτό ο τακτικός έλεγχος για τη νόσο είναι σημαντικός.

Η μαστογραφία είναι η πιο κοινή εξέταση για τον έλεγχο πρώιμων σημείων καρκίνου του μαστού. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά το ακόλουθο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τις γυναίκες κατά ηλικία:

  • Ηλικίες 40 έως 44 : Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

  • Ηλικίες 45 έως 54 ετών : Προγραμματίστε ετήσια μαστογραφία.

  • Ηλικίες 55 και άνω : Μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Όσες γυναίκες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν τις εξετάσεις σε ετήσια βάση.

Εν κατακλείδι ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Γνωρίστε το οικογενειακό σας ιστορικό και φροντίστε να κάνετε και τις συνιστώμενες εξετάσεις.

Υπάρχουν παράγοντες στη ζωή που δεν μπορείτε να αλλάξετε, όπως η ηλικία και το οικογενειακό σας ιστορικό, και αυτό είναι εντάξει. Αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.