WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά: Προτεινόμενες ώρες ανά ηλικία


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Οκτωβρίου 2024

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά: Προτεινόμενες ώρες ανά ηλικία
pexels
Από το νεογέννητο μέχρι την εφηβεία, οι ανάγκες ύπνου του παιδιού σας θα αλλάξουν

Οι συστάσεις για το πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου αυτές οι ώρες μειώνονται. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το παιδί σας, ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την υγιή ανάπτυξή του.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν βελτιώσεις σε:

  • Προσοχή
  • Συμπεριφορά
  • Μάθηση
  • Μνήμη
  • Ψυχική υγεία
  • Σωματική υγεία
  • Συνολική ποιότητα ζωής

Ο ύπνος είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο.

Ανάγκες ύπνου ανά ηλικία

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά έναν ορισμένο αριθμό ωρών που κάθε ηλικιακή ομάδα - από μωρά έως έφηβους – είναι καλό να κοιμάται στις 24 ώρες.

Νεογέννητα (0 έως 3 μηνών)

Μέσο εύρος ύπνου: 11 έως 17 ώρες την ημέρα

Τους πρώτους μήνες της ζωής, τα νεογέννητα θα κοιμηθούν, θα ξυπνήσουν, θα φάνε και θα ξεκινήσουν τον κύκλο από την αρχή. Συνήθως όμως δεν το κάνουν αυτό σε ένα βολικό πρόγραμμα.

Σε εκείνους τους πρώτους μήνες, ο εγκέφαλος ενός μωρού δεν έχει αυτό που ονομάζουμε κιρκάδιο ρυθμό, που είναι η ικανότητα να διαφοροποιεί τη νύχτα από την ημέρα. Γύρω στους τρεις έως έξι μήνες, αρχίζουν να αναπτύσσουν διαφορά στα μοτίβα ύπνου τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας.

Το Pediatric Sleep Council λέει ότι τα περισσότερα μωρά αυτής της ηλικίας θα κοιμούνται περίπου 11 έως 17 ώρες την ημέρα.

Αυτό που απλά μπορείτε να κάνετε ειναι για να βοηθήσετε το μωρό σςς να κοιμάται, είναι να διατηρείτε το περιβάλλον ύπνου ασφαλές.

Βρέφη (4 έως 12 μηνών)

Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου: 12 έως 16 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνου

Μόλις τα παιδιά αρχίσουν να ανακαλύπτουν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας, θα αρχίσουν να έχουν έναν ρυθμό ύπνου. Μπορείτε να αρχίσετε να ενθαρρύνετε ένα πιο τακτικό πρόγραμμα ύπνου μόλις συμβεί αυτό.

Σε αυτήν την ηλικία, θα θέλετε να υπολογίσετε τον αριθμό των ωρών που αφιερώνονται στον νυχτερινό ύπνο, συν τους μεσημεριανούς ύπνους. Τα μωρά αυτής της ηλικίας κοιμούνται γενικά περίπου έξι έως οκτώ ώρες τη νύχτα. Ο υπόλοιπος χρόνος ύπνου είναι κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

Επίσης, περίπου 6 έως 12 μηνών, τα περισσότερα μωρά δεν χρειάζεται να ταΐζονται τη νύχτα, εκτός εάν έχουν κάποια ιατρική πάθηση που το καθιστά απαραίτητο. Εφόσον το μωρό σας είναι υγιές, μπορείτε να αρχίσετε να το απογαλακτίζετε από το νυχτερινό τάισμα σε αυτή την ηλικία.

Jenny.Gr
pexels

Νήπια (12 έως 24 μηνών)

Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου: 11 έως 14 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνου

Καθώς το παιδί σας αρχίζει να περπατάει και να μιλάει, οι ανάγκες του για ύπνο θα αλλάξουν. Θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα και λιγότερο το μεσημέρι.

Πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας προσκολλώνται στη ρουτίνα. Η καθιέρωση ήπιων αλλά σταθερών ορίων, συνεπών ρουτινών και θετικής ενίσχυσης γύρω από τον ύπνο σε αυτή την ηλικία θα τα βοηθήσει να κοιμηθούν όσο χρειάζονται.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών)

Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου: 10 έως 13 ώρες, μπορεί να περιλαμβάνει τον μεσημεριανό ύπνο

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως σταματούν τη συνήθεια του απογευματινού- μεσημεριανού ύπνου και κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα. Η διαδικασία είναι συχνά σταδιακή. Το παιδί σας μπορεί κάποιες μέρες να κοιμάται τι μεσημέρι, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να μη θέλει να κοιμηθεί.

Παιδιά σχολικής ηλικίας (6 έως 12 ετών)

Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου: 9 έως 12 ώρες

Όταν το παιδί σας αρχίζει να πηγαίνει στο σχολείο, η νούμερο ένα δουλειά του είναι να μαθαίνει. Ο επαρκής ύπνος θα βοηθήσει πολύ στο να το κρατήσει συγκεντρωμένο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και μπορεί να επηρεαστεί η απόδοσή τους στο σχολείο.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να δυσκολέψει την παρακολούθηση σε αθλήματα ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Έφηβοι (13 έως 18 ετών)

Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου: 8 έως 10 ώρες

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται πραγματικά οι έφηβοι ; Περισσότερο από όσο νομίζετε. (Κάτι για να σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα γκρινιάξετε όταν κοιμούνται μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.)

Άλλωστε οι έφηβοι έχουν πολλές απαιτήσεις. Ο ύπνος μπορεί εύκολα να μειωθεί τις περισσότερες μέρες καθώς κάνουν μαθήματα, δουλειές, εξωσχολικές δραστηριότητες, εργασίες για το σπίτι και προσπαθούν να έχουν και κοινωνική ζωή. Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, είναι σύνηθες φαινόμενο πολλοί έφηβοι να στερούνται ύπνου.

Συχνά ακούω εφήβους να λένε ότι νιώθουν κουρασμένοι όλη μέρα, αλλά δεν μπορούν να κοιμηθούν αρκετά επειδή είναι πολύ απασχολημένοι. Είναι ένας φαύλος κύκλος, ωστόσο, γιατί συχνά μπορεί να είναι πιο αργοί και κουρασμένοι επειδή δεν κοιμούνται αρκετά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο για ύπνο.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωματική και ψυχική υγεία. Όλοι τον χρειαζόμαστε — και είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κοιμούνται αρκετά, για να μπορέσουν να αναπτύσσονται σωστά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.