WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Carnivore diet: Γιατί είναι τόσο δημοφιλής και πώς επηρεάζει την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Οκτωβρίου 2024

Carnivore diet: Γιατί είναι τόσο δημοφιλής και πώς επηρεάζει την υγεία σου
pexels
Τι είναι η carnivore diet;

Η carnivore diet είναι μια περιοριστική δίαιτα που εξαλείφει τις περισσότερες φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων, ενώ βασίζεται αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα για να καλύψει όλες ή τις περισσότερες από τις διατροφικές σας ανάγκες.

Αυτή η διατροφή είναι δημοφιλής μεταξύ εκείνων που θέλουν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Όμως υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με αυτό το διατροφικό μοτίβο. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η carnivore diet είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής.

Προέλευση της carnivore diet

Αν και η carnivore diet έγινε δημοφιλής μόλις πρόσφατα, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες που μιμούνται την παραδοσιακή διατροφική πρόσληψη με βάση το κρέας της Αρκτικής ή των νομαδικών κοινωνιών ήδη από το 1700.

Για παράδειγμα, το 1797, ο Δρ. John Rollo αντιμετώπισε επιτυχώς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιώντας μια δίαιτα που αποτελούνταν κυρίως από κρέας και λίπος, αφού μελέτησε τη διατροφή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες των αυτόχθονων πληθυσμών στην Αγία Λουκία. Αφού ανακάλυψε ότι μια δίαιτα με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες ωφέλησε τα άτομα με διαβήτη, έγινε μια ευρέως αποδεκτή θεραπεία για τη διαχείριση αυτής της πάθησης μέχρι την ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921.

Η carnivore diet που γνωρίζουμε σήμερα έγινε δημοφιλής από τον Shawn Baker, MD, ο οποίος έγραψε το "The Carnivore Diet" το 2018, αφού διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με βάση το κρέας ωφέλησε την υγεία του. Αυτή η εκδοχή του διατροφικού σχεδίου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υποστήριζε την πλήρη εξάλειψη των φυτικών τροφών και την πλήρη εξάρτηση από το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα όπως τα αυγά , τα θαλασσινά και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ορισμένοι υποστηρικτές της carnivore diet ακολουθούν ένα αυστηρό σχέδιο που περιλαμβάνει μόνο τροφές με βάση τα ζώα, ενώ άλλοι ακολουθούν λιγότερο περιοριστικές εκδοχές που επιτρέπουν μικρές ποσότητες φυτικών τροφών, όπως λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι που ακολουθούν δίαιτες τέτοιου τύπου παίρνουν τις περισσότερες θερμίδες τους από το κρέας και άλλες ζωικές τροφές.

Τροφές που μπορείτε να φάτε στη carnivore diet

Αν και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές της δίαιτας των σαρκοφάγων, οι περισσότεροι που ακολουθούν αυτό το διατροφικό πρότυπο καταναλώνουν κυρίως ζωικές τροφές, όπως:

  • Αυγά: Ολόκληρα και κρόκοι αυγών

  • Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά: Γιαούρτι, τυρί και βούτυρο με πλήρη λιπαρά

  • Κρέας: Χοιρινό, μοσχαρίσιος κιμάς, βίσονας, αρνί και ελάφι

  • Κρέατα οργάνων : Συκώτι, καρδιά και νεφρά

  • Πουλερικά: Κοτόπουλο, πάπια και γαλοπούλα

  • Θαλασσινά: Σολομός, σαρδέλες, μύδια, μύδια και γαρίδες

Εκτός από τα τρόφιμα με βάση τα ζώα, επιτρέπονται και τα καρυκεύματα όπως αλάτι, πιπέρι, βότανα και μπαχαρικά.

Μια μελέτη του 2021 που περιελάμβανε δεδομένα για τη διατροφική πρόσληψη 2.029 ατόμων που ακολουθούσαν δίαιτες τύπου carnivore διαπίστωσε ότι τα προϊόντα κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό, το αρνί και το ελάφι, ήταν τα πιο συχνά καταναλωτικά τρόφιμα, ακολουθούμενα από τα αυγά και τα μη γαλακτοκομικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από το 50% των συμμετεχόντων έπιναν καφέ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Jenny.Gr
pexels

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στη carnivore diet

Όσοι ακολουθούν τη carnivore diet παίρνουν τις περισσότερες θερμίδες τους από τροφές με βάση τα ζώα. Αν και υπάρχουν και οι λιγότερο περιοριστικές εκδοχές της δίαιτας. Τα παρακάτω τρόφιμα συνήθως περιορίζονται ή αποφεύγονται εντελώς από όσους ακολουθούν αυτό το διατροφικό μοτίβο:

  • Όσπρια: Μαύρα φασόλια, ρεβίθια, φασόλια και φακές

  • Φρούτα: Μούρα, μήλα, σταφύλια, μπανάνες, αβοκάντο και ροδάκινα

  • Δημητριακά και προϊόντα με βάση τα δημητριακά: Ψωμί, κινόα, ρύζι, ζυμαρικά και ζυμαρικά

  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Αμύγδαλα, κάσιους, φυστικοβούτυρο, κολοκυθόσποροι

  • Σνακ και γλυκά: Μπισκότα, πατατάκια, παγωτό, κέικ και καραμέλα

  • Ροφήματα με ζάχαρη: Χυμός, σόδα, ζαχαρούχα ποτά καφέ και ενεργειακά ποτά

  • Λαχανικά: Πατάτες, κολοκυθάκια, μπρόκολο, σπαράγγια και χόρτα

Το νερό είναι το προτιμώμενο ρόφημα όταν ακολουθείτε τη carnivore, αν και πολλοί περιλαμβάνουν τσάι και καφέ στην καθημερινή τους ρουτίνα. Επιπλέον, μερικοί επιτρέπουν μια μικρή ποσότητα λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες, όπως χόρτα και κολοκυθάκια.

Κίνδυνοι της carnivore diet

Αν και οι υποστηρικτές της carnivore υποστηρίζουν ότι αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση των χρόνιων ασθενειών, υπάρχουν αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα.

Πρώτον, αυτή η δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική, γεγονός που μπορεί να κάνει δύσκολη τη διατήρησή της. Κόβει τα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι δίαιτες που κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων έχουν συσχετιστεί σταθερά με αυξημένο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, καθώς και με τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας.

Επίσης η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αρκετών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού και των καρδιακών παθήσεων.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με τη carnivore diet είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός διατροφικού προτύπου υψηλής περιεκτικότητας σε κόκκινο κρέας και άλλων ζωικών προϊόντων. Η έρευνα δείχνει ότι η παραγωγή κόκκινου κρέατος συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή .

Επιπλέον, μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, κόπωση, κακή διάθεση, κακή υγεία του εντέρου, δερματικά προβλήματα, γαστρεντερική δυσφορία, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και πολλά άλλα.

Αν και περιορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση αυτού του διατροφικού μοτίβου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της δίαιτας στην υγεία.

Η μακροπρόθεσμη υιοθέτηση της carnivore θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για αρκετές σοβαρές παθήσεις υγείας. Γι αυτό εάν αναζητάτε έναν ασφαλέστερο, πιο τεκμηριωμένο τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε μια λιγότερο περιοριστική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη συνολική υγεία, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.