WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 ελλείψεις βιταμινών που συνδέονται με την κατάθλιψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Οκτωβρίου 2024

Οι 3 ελλείψεις βιταμινών που συνδέονται με την κατάθλιψη
pexels
Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες ανεπάρκειες βιταμινών συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί συμπτώματα όπως κακή διάθεση, θλίψη και ευερεθιστότητα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα διαδοχικά σε μια πορεία 1 εβδομάδας. Η σοβαρή κατάθλιψη, ειδικότερα, είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας, που εκτιμάται ότι επηρεάζει το 7,1% των ενηλίκων.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορεί να θέσουν κάποιους σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Αν και η κατάθλιψη που προκαλείται από διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, οι ανεπάρκειες μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης εάν δεν ελέγχονται ιατρικά, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Εάν αντιμετωπίζετε καταθλιπτικά επεισόδια, μπορεί να αναρωτιέστε εάν μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να κρύβεται πίσω από τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η κατάθλιψη είναι περίπλοκη. Πολλοί παράγοντες, τόσο περιβαλλοντικοί όσο και βιολογικοί, μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση της πάθησης .

Γενικά, μια ποικιλία προσεγγίσεων είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της κατάθλιψης και την αντιμετώπιση όλων των συνιστωσών που εμπλέκονται. Επιπλέον, αν και μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και της κατάθλιψης, δεν είναι πάντα σαφές εάν η εξάλειψη της ανεπάρκειας, όπως η λήψη συμπληρωμάτων, θα μειώσει τα συμπτώματα.

Ωστόσο, μπορεί να είναι ωφέλιμο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τη διενέργεια εξετάσεων για ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών για να δείτε εάν μπορεί να είναι μια υποκείμενη αιτία για την κατάθλιψή σας.

3 ελλείψεις βιταμινών που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μπορεί να προέρχεται από το ηλιακό φως καθώς και από ορισμένες πηγές τροφίμων . Συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο, μεταξύ μιας ποικιλίας άλλων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της σεροτονίνης.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της κατάθλιψης. Για παράδειγμα, μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2018 14 μελετών με συνολικά 31.424 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι ελλείψεις σε αυτό το θρεπτικό συστατικό σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Επιπλέον, μειωμένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα έχουν συνδεθεί με φλεγμονή, η οποία έχει επίσης συσχετιστεί με την κατάθλιψη.

Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν σε σκέψεις στο εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή οι έμμεσες αυξήσεις της βιταμίνης D, όπως η θεραπεία με φως, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αλλά οι τρέχουσες έρευνες δεν έχουν ακόμα δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Βιταμίνη Β12

Μελέτες ανασκόπησης, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β12 στο αίμα και της κατάθλιψης. Μια έρευνα από το 2020 βρήκε ότι τα άτομα που δεν λάμβαναν αρκετή βιταμίνη Β12 μέσω της διατροφής τους και, επομένως, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης στο αίμα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με άτομα με επαρκή διαιτητική πρόσληψη και υψηλότερα επίπεδα Β12 στο αίμα.

Μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης Β12 στο αίμα και της κατάθλιψης είναι η «υπόθεση της ομοκυστεΐνης», όπου τα υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη μπορεί να προκαλέσουν ψυχιατρικά συμπτώματα.

Δεδομένου ότι ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12, Β9 και Β6, εμπλέκονται στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, έχει θεωρηθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική ομοκυστεΐνη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αλλαγές στη διάθεση και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η συμπλήρωση με βιταμίνη Β12 έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης ή στην κατάθλιψη. Αλλά κάποιες έρευνες προτείνουν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος Β12 νωρίς, μόλις βρεθούντα χαμηλότερα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας στο αίμα, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της κατάθλιψης. Επιπλέον, η συμπλήρωση Β12 μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το συκώτι, τα νεφρά, το βοδινό κρέας και τα μύδια είναι μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές αυτής της θρεπτικής ουσίας. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τα άτομα που δεν τρώνε ζωικές τροφές να λάβουν αρκετή Β12 μέσω της διατροφής τους. Ωστόσο, ορισμένες φυτικές τροφές όπως τα φύκια ή τα μανιτάρια μπορεί να περιέχουν Β12 και ορισμένα προϊόντα όπως τα υποκατάστατα γάλακτος, η διατροφική μαγιά ή τα δημητριακά μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη.

Λάβετε υπόψη ότι η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη μπορεί να μην είναι η μόνη πιθανή αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη ενδογενούς παράγοντα λόγω κακοήθους αναιμίας

  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως η μετφορμίνη ή οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων για μεγάλο χρονικό διάστημα

  • Χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό σας σωλήνα

Jenny.Gr
pexels

Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9)

Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι μια βιταμίνη Β που βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και συμμετέχει στη διαίρεση των κυττάρων, στο DNA και σε άλλες σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος σχετίζεται με την κατάθλιψη και η συμπλήρωση με αυτή τη βιταμίνη έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετική.

Το φυλλικό οξύ και η συνθετική του μορφή βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα όπως:

  • Φυλλώδη λαχανικά

  • Φασόλια

  • Εσπεριδοειδή

  • Ενισχυμένα δημητριακά

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας της συνθετικής μορφής βιταμίνης Β9 - φυλλικού οξέος - σε συμπληρωματική μορφή μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, οπότε είναι καλύτερο να το παίρνετε μέσω της διατροφής.

Εάν υποψιάζεστε ότι μια ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να συμβάλλει στα συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιώσει τυχόν ελλείψεις.

Είναι σημαντικό να μην προσθέτετε νέα συμπληρώματα στη διατροφή σας προτού μιλήσετε πρώτα με έναν επαγγελματία υγείας, καθώς μπορεί να υπάρχουν πιθανές φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις ή παρενέργειες.

Είναι καλό να έχετε κατά νου ότι συχνά λείπουν στοιχεία για το εάν η λήψη ενός συμπληρώματος για τη θεραπεία μιας ανεπάρκειας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μην αποθαρρύνεστε εάν ένα συμπλήρωμα δεν σας βοηθήσει. Η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμη και εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να βρείτε το σωστό σχέδιο θεραπείας για εσάς.

Η ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να πάρει χρόνο, οπότε κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε υπομονετικοί. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, τους αγαπημένους σας και την ομάδα φροντίδας σας σχετικά με την εμπειρία σας με την κατάθλιψη για να βρείτε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.