WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς αλλάζει το σώμα σου με την ηλικία και πώς να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Νοεμβρίου 2024

Πώς αλλάζει το σώμα σου με την ηλικία και πώς να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές
Pexels
Αν και είναι λογικό να θέλουμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης, είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Όμως εφόσον γνωρίζετε τι να περιμένετε—και πώς να αντιμετωπίσετε ορισμένες από τις αλλαγές—μπορείτε να μεγαλώνετε με χάρη.

Αν και δεν μπορείτε να σταματήσετε τα χρόνια, μπορείτε όμως να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο η γήρανση επηρεάζει το σώμα σας. Γνωρίζοντας τι είναι φυσιολογικό και πώς αλλάζει το σώμα σας με την ηλικία, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε υγιείς και να έχετε ευεξία.

Γιατί το σώμα σας αλλάζει με την ηλικία

Η γήρανση είναι πιο περίπλοκη από αυτόν τον αριθμό που σημειώνετε στα γενέθλιά σας. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Biochemia Medica , η γήρανση είναι η μη αναστρέψιμη επιδείνωση της φυσιολογικής διαδικασίας που σχετίζεται με τον χρόνο που υποστηρίζει την ικανότητα ενός είδους να επιβιώνει. Με πιο απλά λόγια, είναι η αδυναμία του σώματος να επισκευαστεί και να αναγεννήσει νέα κύτταρα.

Το σώμα σας έχει πολλούς τύπους κυττάρων με ποικίλη διάρκεια ζωής. Μερικά, όπως αυτά στο δέρμα και τα οστά σας, έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να αναγεννηθούν και να αντικαστήσουν τα παλιά. Άλλα κύτταρα, όπως τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλό σας, ζουν πολύ καιρό αλλά δεν μπορούν να αναγεννηθούν. Άρα οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας καθώς μεγαλώνετε, είναι λόγω της επιβράδυνσης της κυτταρικής παραγωγής και του εκφυλισμού των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων που το σώμα σας δεν μπορεί να διορθώσει.

Αλλαγές στο σώμα σας καθώς μεγαλώνετε

Η γήρανση επηρεάζει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας, αλλά μερικές αλλαγές είναι πιο ορατές από άλλες. Ακολουθούν ορισμένες που σχετίζονται με την ηλικία και τις οποίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε καθώς μεγαλώνετε.

Μυϊκή απώλεια

Μεταξύ 30 και 40 ετών, η άλιπη μάζα σώματος αρχίζει να μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή μυϊκών κυττάρων επιβραδύνεται. Μέχρι να φτάσετε τα 50, μπορεί να έχετε 10% λιγότερη μυϊκή μάζα από ό,τι είχατε στα 30. Όμως η απώλεια μυϊκής μάζας επηρεάζει την αντοχή, την ισορροπία και την κινητικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων.

Οστική απώλεια

Η απώλεια οστικής μάζας είναι επίσης μια κοινή αλλαγή του σώματος που συμβαίνει με την ηλικία. Στην πραγματικότητα, καθώς μεγαλώνετε, η διάσπαση των οστικών κυττάρων υπερβαίνει τον ρυθμό παραγωγής νέων οστικών κυττάρων. Αυτό κάνει τα οστά σας να γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο εύθραυστα, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η οστεοπενία—που σημαίνει λιγότερο πυκνά οστά ή η οστεοπόρωση—όπου τα οστά είναι πορώδη και εύθραυστα.

Σχήμα σώματος

Οι αλλαγές στη μυϊκή και οστική μάζα θα επηρεάσουν επίσης το σχήμα του σώματος. Ενώ χάνετε μύες και οστά, το σωματικό σας λίπος αυξάνεται, αλλάζοντας τη σύσταση του σώματός σας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νέου λίπους συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, το επιπλέον κοιλιακό λίπος, γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Αλλαγές στην πέψη

Μπορεί να αντιμετωπίσετε νέα προβλήματα πέψης, όπως παλινδρόμηση οξέος ή δυσκοιλιότητα, καθώς μεγαλώνετε. Αυτά τα πεπτικά προβλήματα προκύπτουν από αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία που επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού σας σωλήνα. Η επιβράδυνση της γαστρεντερικής κινητικότητας είναι μέρος της διαδικασίας γήρανσης, που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να περάσει η τροφή μέσω του πεπτικού σας συστήματος, προκαλώντας καούρα και δυσκοιλιότητα.

Γνωστικές αλλαγές

Μπορεί επίσης να έχετε κάποιες γνωστικές αλλαγές καθώς μεγαλώνετε. Μεταξύ των ηλικιών 30 και 40, τα νευρικά σήματα του εγκεφάλου σας αρχίζουν να επιβραδύνονται. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν πιο δύσκολο για εσάς να δώσετε προσοχή, να επεξεργαστείτε πληροφορίες και να εκτελέσετε κάποιες εργασίες. Είναι φυσιολογικό για πιο ώριμους ενήλικες να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μάθουν νέα πράγματα ή για παράδεογμα να ξεχνούν πού έβαλαν τα κλειδιά τους.

Αισθητηριακές αλλαγές

Εκτός από τη γεύση, η γήρανση επηρεάζει και άλλες αισθήσεις όπως την όραση και την ακοή. Γύρω στα 40, μπορεί να βρεθείτε να κρατάτε το βιβλίο σας πιο μακριά από τα μάτια σας για να δείτε τις λέξεις πιο καθαρά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια σας γίνονται λιγότερο εύκαμπτα καθώς μεγαλώνετε, καθιστώντας δυσκολότερη την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή σας. Μπορεί επίσης να ανεβάσετε την ένταση στην τηλεόραση. Όπως τα μάτια σας, έτσι και η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία εμφανίζεται συχνότερα λόγω δομικών αλλαγών στο αυτί.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία

Δεν μπορείτε να σταματήσετε να έχετε γενέθλια, αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία και να έχετε περισσότερη ευεξία.

Μυϊκή απώλεια, οστική απώλεια και σχήμα σώματος

Η επιστροφή στη ρουτίνα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των αλλαγών στο σχήμα του σώματος λόγω της γήρανσης. Αν και οι μυϊκές ίνες μειώνονται με την ηλικία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια μυών και δύναμης. Η ενασχόληση με την προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μυϊκής απώλειας και της δύναμης και στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Η άσκηση των μυών ωφελεί επίσης το σχήμα του σώματός σας και μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση σωματικού λίπους γύρω από τη μέση σας. Ομοίως, μια ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης ευεργετική για τους μυς, τα οστά και το σχήμα του σώματός σας. Η λήψη θρεπτικών διατροφικών επιλογών προμηθεύει το σώμα σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα και τα οστά σας δυνατά και για να έχετε ένα υγιές βάρος.

Αλλαγές στην πέψη

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στην πέψη σας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μικρών συχνών γευμάτων και ο περιορισμός των τηγανητών τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παλινδρόμησης οξέος. Μπορεί επίσης να βρείτε ανακούφιση προσθέτοντας στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές είναι καλές πηγές φυτικών ινών και βελτιώνουν την κίνηση μέσω του πεπτικού σας συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Η τακτική άσκηση ωφελεί επίσης την πέψη.

Γνωστικές και αισθητηριακές αλλαγές

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να καθυστερήσει τις γνωστικές και αισθητηριακές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση, η εύρεση υγιεινών διεξόδων για τη διαχείριση του άγχους και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, είναι σημαντική για τον εγκέφαλο και τις αισθήσεις σας. Το να είστε κοινωνικοί ωφελεί επίσης τη συναισθηματική σας ευεξία, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές και να αποτρέψετε την κατάθλιψη που σχετίζεται με την ηλικία. Ομοίως, η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική υγεία. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience , η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η συνειδητή αναπνοή, βελτιώνει την προσοχή, τη συναισθηματική ευεξία και την ποιότητα ζωής.

Με την ηλικία έρχεται η εμπειρία και η σοφία. Ναι, το σώμα σας αλλάζει καθώς μεγαλώνετε, αλλά μπορείτε να επέμβετε μέχρι ενός σημείου για να κάνετε τα πράγματα καλύτερα. Οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ηλικιακό φάσμα, μπορεί να ωφελήσουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.