WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμμηνόπαυση και έκζεμα: Ποια είναι η σύνδεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Νοεμβρίου 2024

Εμμηνόπαυση και έκζεμα: Ποια είναι η σύνδεση
Freepik
Ανακαλύψτε πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις του εκζέματος και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό.

Εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης, διαταραγμένος ύπνος—όλα αυτά είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αλλά ξέρατε ότι η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης του εκζέματος; Είναι αλήθεια: Οι μεταβολές στις ορμόνες που γίνονται με το τέλος της εμμήνου ρύσεως, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το δέρμα σας και να συμβάλουν σε εξάρσεις εκζέματος.

Το έκζεμα, που ονομάζεται επίσης ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που προκαλεί συμπτώματα όπως ξηρό, κόκκινο και με φαγούρα δέρμα. Εάν ζείτε με αυτήν την πάθηση, θα θέλετε να μάθετε πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος , τον ρόλο που παίζουν οι ορμόνες και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν το έκζεμα στην εμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος στη ζωή σας όπου οι ωοθήκες σας αρχίζουν να σταματούν να λειτουργούν, οδηγώντας τελικά στο τέλος των εμμηνορροϊκών περιόδων και σε μια αλλαγή στις ορμόνες του σώματός σας συνολικά. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της ζωής, τα επίπεδα των ορμονών που είναι γνωστά ως οιστρογόνα πέφτουν κατακόρυφα - κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα σας και να συμβάλει στο έκζεμα. Ομοίως, άλλες στιγμές της ζωής, όταν οι ορμόνες περνούν από δραματικές αλλαγές - όπως η εγκυμοσύνη - μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξάρσεις εκζέματος.

Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματος βοηθώντας το να διατηρήσει την υγρασία του. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω της προώθησης της παραγωγής σμήγματος (μιας λιπαρής ουσίας), της αύξησης της κατακράτησης νερού και της βελτίωσης της λειτουργίας φραγμού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος. Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, μειώνονται και αυτά τα οφέλη για το δέρμα - οδηγώντας σε αυξημένη ξηρότητα. Όσοι έχουν έκζεμα είναι ήδη επιρρεπείς σε ξηρό και ερεθισμένο δέρμα, έτσι, αυτές οι αλλαγές (στην εμμηνόπαυση) μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση του εκζέματος.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά την εμμηνόπαυση

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του εκζέματος και, ομοίως, παίζει ρόλο σε νέες ή επιδεινούμενες εξάρσεις του εκζέματος κατά την εμμηνόπαυση. Φανταστείτε το ανοσοποιητικό σύστημα σαν να έχει δύο πλευρές. Η μία πλευρά ονομάζεται Th1, η οποία είναι η κυτταρική σας ανοσία που βοηθά στην καταπολέμηση πραγμάτων όπως βακτήρια και ιούς. Και η άλλη πλευρά ονομάζεται Th2, που είναι ο αλλεργικός βραχίονας του ανοσοποιητικού συστήματος που παίζει ρόλο σε ευαίσθητες στα αλλεργιογόνα ασθένειες, όπως η ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα .

Καθώς μεγαλώνετε, η ανοσία που προκαλείται από τα κύτταρα TH1 μειώνεται και το Th2 σας αυξάνεται, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αλλαγές που μπορείτε να παρατηρήσετε στο δέρμα σας, από αυξημένο κνησμό έως καταστάσεις όπως η νόσος του Grover (κόκκινο, κνησμώδη εξογκώματα στο στήθος, την κοιλιά και την πλάτη) και το μαντέψατε, διαφορετικοί τύποι εκζέματος.

Jenny.Gr
pexels

Συμπτώματα του εκζέματος

Πιστεύετε ότι οι αλλαγές του δέρματός σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης θα μπορούσαν να σχετίζονται με το έκζεμα; Ακολουθούν τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Ξηρά, κόκκινα μπαλώματα του δέρματος
  • Κνησμός
  • Εξανθήματα που μπορεί να εκχυλίσουν διαυγές υγρό ή να αιμορραγήσουν εάν τα ξύσετε
  • Πρήξιμο
  • Πάχυνση του δέρματος

Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να επηρεάσουν πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος - μερικοί έχουν έκζεμα σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα, ενώ άλλοι εμφανίζουν επανειλημμένα έκζεμα στα ίδια σημεία.

Θεραπείες για το έκζεμα κατά την εμμηνόπαυση

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, η θεραπεία του εκζέματος ξεκινά με απαλή φροντίδα του δέρματος σας στο σπίτι. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία. Εάν ανησυχείτε ότι το έκζεμά σας επιδεινώνεται, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ένας δερματολόγος μπορεί να κάνει μια πλήρη αξιολόγηση και να δώσει συστάσεις για το ποιες θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή ή με συνταγή μπορεί να είναι χρήσιμες για εσάς.

Τα φάρμακα για το έκζεμα δεν είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με την ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση, αλλά για να είστε ασφαλείς, είναι πάντα καλό να ενημερώνετε τον δερματολόγο σας για το ποια φάρμακα παίρνετε αυτήν τη στιγμή.

Σπιτικές θεραπείες για το έκζεμα

Η απαλή φροντίδα του δέρματος και η προσπάθεια αποφυγής των πυροδοτήσεων είναι το κλειδί όταν έχετε έκζεμα—ειδικά κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα οιστρογόνα μειώνονται και ο προστατευτικός φραγμός του δέρματός σας μειώνεται. Τα παρακάτω βήματα μπορεί να είναι χρήσιμα:

  • Κλειδώστε την υγρασία. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική.
  • Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού σε όλο το σώμα. Στο ντους ή στο μπάνιο, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό αντί για ζεστό νερό και κρατήστε το για 10-15 λεπτά για να αποφύγετε τον ερεθισμό και την περαιτέρω ξήρανση του δέρματός σας. Και μην ξεχάσετε να βάλετε μετά την ενυδατική σας κρέμα.
  • Δοκιμάστε φάρμακα για την ανακούφιση του κνησμού. Η εφαρμογή μιας δροσερής κομπρέσας μπορεί μερικές φορές να καταπραΰνει τον κνησμό του δέρματος όταν έχετε έκζεμα.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε καθαριστικά που έχουν σχεδιαστεί για άτομα με έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα. Η συχνά ενυδάτωση με απαλές ενυδατικές κρέμες για έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση του δερματικού φραγμού.

Εάν το έκζεμά σας επιδεινώνεται κατά την εμμηνόπαυση - ή έχει αναζωπυρωθεί ξαφνικά στη μέση ηλικία - δεν είναι ασυνήθιστο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αλλαγή των ορμονών και οι αλλαγές του ανοσοποιητικού συστήματος δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για έξαρση. Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας, από τα βήματα στο σπίτι μέχρι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι σημαντικό να δείτε τον δερματολόγο σας, καθώς το έκζεμα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και ο γιατρός σας μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε την καλύτερη θεραπεία .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.