Η περιστασιακή διάρροια δεν είναι κάτι ανησυχητικό και οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από μια γρίπη έως ένα συγκεκριμένο γεύμα ή συστατικό που φάγατε. Επειδή όμως ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, είναι καλό να γνωρίζετε τι να τρώτε όταν έχετε διάρροια — και τι να αποφεύγετε.
Είναι λοιπόν σημαντικό να τρώτε πιο ήπια τρόφιμα ειδικά τις πρώτες 24 ώρες, όπως πλιγούρι βρώμης, μπανάνες, απλό ρύζι και σάλτσα μήλου. Άλλα ήπια φαγητά που είναι εύκολα στο στομάχι περιλαμβάνουν:
- Πατάτες βραστές
- Απλά κράκερ
- Κουλουράκια
- Κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή λίπος
Επίσης μια ανασκόπηση επισημαίνει ότι τα τρόφιμα με προβιοτικά - που συχνά αποκαλούνται "καλά" βακτήρια - μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια μιας περιόδου διάρροιας. Τα προβιοτικά δρουν απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που διασπούν τις βλαβερές τοξίνες που παράγονται από τα μη φιλικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως:
- Γιαούρτι
- Κομπούχα
- Κεφίρ
- Ξυνολάχανο
- Kimchi
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ανάλογα με την αιτία της διάρροιας, μπορεί να ληφθεί υπόψη η αποφυγή ορισμένων γαλακτοκομικών τροφών όπως το γιαούρτι, ειδικά εάν η διάρροια σχετίζεται με δυσανεξία στη λακτόζη.
Αποφύγετε αυτές τις τροφές όταν έχετε διάρροια
Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι να τρώτε όταν έχετε διάρροια, πρέπει επίσης να γνωρίζετε ποιες τροφές να αποφεύγετε. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από τα έντερα σας πολύ γρήγορα και να επιδεινώσουν την πέψη σας ή τη διάρροια με διάφορους τρόπους. Αποφύγετε τα ακόλουθα για την ανακούφιση από τη διάρροια:
Λιπαρά τρόφιμα
Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα που είναι τηγανητά, έχουν λίπος ή καλύπτονται με σάλτσες και μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.
Γάλα, βούτυρο, παγωτό και τυρί
Ακόμα κι αν η διάρροια δεν προκαλείται από δυσανεξία στη λακτόζη - μια δυσκολία επεξεργασίας της λακτόζης, της ζάχαρης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα - μείνετε μακριά από αυτά τα τρόφιμα όταν έχετε διάρροια. Μπορεί να είστε προσωρινά ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα κι αν συνήθως δεν έχετε πρόβλημα με αυτά. Το πλούσιο σε προβιοτικά γιαούρτι μπορεί να είναι η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς, όπως ανέφερα και παραπάνω, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και θα μπορούσαν να συντομεύσουν τη διάρκεια μιας περιόδου διάρροιας.
Αλκοόλ και αναψυκτικά
Όταν έχετε διάρροια, καλό είναι να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που σας κάνουν να χάνετε υγρά. Το αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό, που σημαίνει ότι σας αφυδατώνει και πρέπει να αποφεύγεται. Τα αναψυκτικά με σιρόπι καλαμποκιού μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα εάν έχετε διάρροια.
Σορβιτόλη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά
Σε μερικούς ανθρώπους τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν καθαρτική επίδραση στο πεπτικό τους σύστημα. Εάν λοιπόν έχετε διάρροια, είναι καλύτερο να αποφεύγετε καραμέλες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αναψυκτικά διαίτης και υποκατάστατα ζάχαρης. Η κατανάλωση σακχάρων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών, αναγκάζει τα έντερα σας να παράγουν περισσότερο νερό και ηλεκτρολύτες, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να χαλαρώσουν τις κινήσεις του εντέρου και να οδηγήσουν σε διάρροια.
Τροφές που προκαλούν υπερβολικά αέρια
Είναι σημαντικό να τρώτε γενναιόδωρες ποσότητες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Αλλά όταν εμφανίζεται διάρροια, καλό είναι να αποφύγετε επιλογές που είναι πιθανό να αυξήσουν τα αέρια στο έντερο, όπως το λάχανο, τα φασόλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.
Άλλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της διάρροιας
Μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της διάρροιας είναι η αφυδάτωση. Γι αυτό και όταν έχετε διάρροια για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση καταναλώνοντας αρκετά υγρά. Επίσης ε’αν τα ούρα σας δεν είναι καθαρά ή δεν ουρείτε πολύ, δεν πίνετε αρκετά υγρά.
Εάν η δίαιτα και οι απλές θεραπείες δεν λειτουργούν και εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από μερικές ημέρες και περιλαμβάνουν αιμορραγία, αέρια και φούσκωμα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν η διάρροια προκαλείται από μια πιο σοβαρή κατάσταση και μπορεί να συστήσει θεραπεία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.