Είμαι διαιτολόγος και πάντα προσθέτω αυτό το συστατικό στο γιαούρτι μου για να ενισχύσω την υγεία του εντέρου μου
Τζουλιάννα Καρνέζη
2 Ιανουαρίου 2025
Το γιαούρτι είναι νόστιμο, τρώγεται εύκολα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη —καθιστώντας το, το τέλειο σνακ μετά την προπόνηση (ή οποιαδήποτε στιγμή). Συνήθως, το καταναλώνω με κλασικά toppings όπως μούρα και καρύδια, αλλά αν νιώθω λίγο δημιουργική, θα δοκιμάσω αλμυρούς συνδυασμούς όπως αγγούρια και ελιές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι πολύ θαυμάστρια αυτής της υγιεινής τροφής. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη μου έδωσε λόγο να αγαπώ το γιαούρτι ακόμα περισσότερο.
Από μόνο του, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά , γνωστά και ως καλά βακτήρια που ζουν στο έντερό σας και σας διευκολύνουν να αφομοιώσετε τα τρόφιμα. Ωστόσο, ερευνητές από μια μελέτη στο Journal of Nutrition ανακάλυψαν ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι βοηθά τα προβιοτικά να επιβιώσουν ακόμη περισσότερο κατά την πέψη. Εδώ, θα μάθουμε περισσότερα για το γιατί το μέλι και το γιαούρτι είναι ο τέλειος συνδυασμός για την υγεία του εντέρου, αλλά και τα οφέλη του κάθε συστατικού.
Γιατί το μέλι στο γιαούρτι κάνει καλό στο έντερο
Η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι δεν φαίνεται και τόσο επαναστατική. Σίγουρα οι περισσότεροι προσθέτετε ήδη αυτό το φυσικό γλυκαντικό στο μπολ γιαουρτιού σας για να το κάνετε πιο νόστιμο. Όμως, όπως διαπίστωσε η μελέτη, το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προστατευτικός παράγοντας για τα προβιοτικά στο γιαούρτι, βοηθώντας τα να επιβιώσουν στο πεπτικό σας σύστημα για αρκετό καιρό ώστε να φτάσουν στο λεπτό έντερο - όπου τα καλά βακτήρια μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην εντερική επένδυση, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην υγεία του μικροβιώματος.
Συγκεκριμένα, το μέλι βρέθηκε ότι ενισχύει σημαντικά την επιβίωση του προβιοτικού Bifidobacterium animalis στο λεπτό έντερο Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι μπορεί να είναι ένας πρακτικός τρόπος για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών, υποστηρίζοντας περαιτέρω την υγεία του εντέρου.
Άλλα οφέλη που παρέχουν το μέλι και το γιαούρτι
Ενώ το μέλι και το γιαούρτι μαζί ταιριάζουν, προσφέρουν επίσης μεμονωμένα διάφορα οφέλη για την υγεία. Ακολουθεί μια ανάλυση και των δυο .
Τα οφέλη του γιαουρτιού
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Να γιατί και τα τρία είναι τόσο σημαντικά για το έντερο σας.
Προβιοτικά
Οι περισσότερες ποικιλίες γιαουρτιού περιέχουν μια ορισμένη ποσότητα ζωντανών ενεργών καλλιεργειών, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως προβιοτικά. Τα πιο συνηθισμένα που θα δείτε να αναφέρονται στις ετικέτες του γιαουρτιού περιλαμβάνουν τον Lactobacillus bulgaricus και τον Streptococcus thermopolis. Αυτα προβιοτικά στελέχη (από τα οποία υπάρχουν πολλά) μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Όταν αγοράζετε γιαούρτι, φροντίστε απλώς να αναζητήσετε προϊόντα που δηλώνουν ότι έχουν ενεργή καλλιέργεια, επειδή πολλά καταλήγουν να πεθαίνουν κατά τη διαδικασία παραγωγής. Μια μερίδα γιαουρτιού θα μπορούσε να περιέχει από 90 δισεκατομμύρια έως 500 δισεκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs) προβιοτικών.
Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη βοηθάει στη δημιουργία μυϊκής μάζας, οξυγονώνει το αίμα σας, ενδυναμώνει τα οστά και σας κρατά χορτάτους και γεμάτους ενέργεια όλη την ημέρα. Και το γιαούρτι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Ασβέστιο
Τα περισσότερα γαλακτοκομικά, όπως και το γιαούρτι, περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου —ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη υγιών οστών, δοντιών και αιμοφόρων αγγείων. Ενώ μπορείτε να λαμβάνετε ασβέστιο από άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, το τόφου και το γάλα αμυγδάλου), το γιαούρτι και το γάλα τείνουν να έχουν τις υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου ανά μερίδα.
Τα οφέλη του μελιού
Γνωρίζουμε ότι το μέλι μας δίνει μια μικρή γεύση γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Να γιατί αυτό είναι σημαντικό.
Αντιοξειδωτικά
Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά —φυσικές ουσίες που βοηθούν στην καθυστέρηση της βλάβης των κυττάρων και ενδεχομένως προστατεύουν το σώμα από ορισμένες παθήσεις. Η κατανάλωση τροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών (ασταθή μόρια οξυγόνου) στο σώμα, οι οποίες, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και τη βλάβη στα κύτταρα σας. Τα δύο κορυφαία αντιοξειδωτικά που βρίσκονται ειδικά στο μέλι είναι τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή .
Πόσο μέλι να χρησιμοποιήσετε;
Για βέλτιστα αποτελέσματα, η μελέτη στο Journal of Nutrition προτείνει τη χρήση μίας έως δύο κουταλιών της σούπας μέλι ανά μερίδα, για την ενίσχυση της προβιοτικής επιβίωσης κατά την πέψη. Απλώς θυμηθείτε: Ενώ το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, είναι καλύτερο να μην το παρακάνετε. Δύο κουταλιές της σούπας μέλι έχουν περίπου 34 γραμμάρια ζάχαρης, η οποία, για άτομα με διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Επίσης εάν έχετε αλλεργία στη γύρη ή στο τσίμπημα μέλισσας, είναι πιθανό η κατανάλωση μελιού να προκαλέσει μια ήπια έξαρση σε ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας , όπως φαγούρα και πρήξιμο. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να κάνετε εξετάσεις για εναλλακτικές επιλογές γλυκαντικών όπως η αγαύη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.