Τα αυγά έχουν περάσει δύσκολες στιγμές τις τελευταίες δεκαετίες. Από τη δεκαετία του 1960, η εστίαση στη μείωση της διατροφικής χοληστερόλης είχε δαιμονοποιήσει τα αυγά και ιδιαίτερα τους κρόκους, με την American Heart Association να συνιστά το 1961 να διατηρούμε τη συνολική μας κατανάλωση χοληστερόλης στα 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Κάτι που απαγόρευε την κατανάλωση πολλών αυγών αφού, μόνο δύο κρόκοι έχουν 200 mg ο καθένας. Ωστόσο πλέον οι επίσημες διατροφικές οδηγίες αναθεωρήθηκαν και η διατροφική χοληστερόλη δεν θεωρείται πλέον ότι επηρεάζει τη χοληστερόλη του σώματος. Με αποτέλεσμα να απομυθοποιηθεί και ο μύθος ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη.
Γιατί είναι καλό να τρώτε αυγά
Ένας λόγος είναι ότι η πρωτεΐνη του αυγού είναι εξαιρετικά εύπεπτη και εξαιρετική πηγή απαραίτητων αμινοξέων. Ένα από αυτά τα σημαντικά απαραίτητα αμινοξέα είναι η λευκίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των σακχάρων στο αίμα, της πρωτεϊνικής σύνθεσης και της επιδιόρθωσης των ιστών. Τα αυγά έχουν περίπου 1,09 γραμμάρια λευκίνης ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, γεγονός που τα καθιστά εύκολη πηγή αυτού του ζωτικού δομικού στοιχείου πρωτεΐνης.
Επίσης μπορούν ακόμη και να συμβάλουν στη συνολική υγεία των ματιών σας, επειδή τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνετε από την κατανάλωση των αυγών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και σας προσφέρουν μια υγιή δόση βιταμίνης Α - η ανεπάρκεια της οποίας είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωση στον κόσμο.
Επομένως, μην φοβάστε τα αυγά - είναι ένας απίστευτα εύκολος τρόπος για να προσθέσετε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Όπως συμβαίνει με όλα στη ζωή, το μέτρο είναι το κλειδί, οπότε μην το παρακάνετε, αλλά όπως έχουμε μάθει μπορεί να είναι άσκοπο και ακόμη και επιζήμιο να δαιμονοποιούμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.