Εάν χρησιμοποιείτε μαγειρικά λάδια, τότε ξέρετε ότι δεν υπάρχει έλλειψη επιλογών. Έλαιο αβοκάντο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λάδι κανόλα, λιναρόσπορος ψυχρής έκθλιψης και η λίστα συνεχίζεται. Όμως όταν αποφασίζετε για ποιο είδος του λαδιού να επιλέξετε, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που αξίζει να λάβετε υπόψη.
Καταρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο αντέχει το λάδι στη θερμότητα ή το σημείο καπνού του, που είναι η θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να δημιουργεί καπνό και να διασπάται. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη εάν θέλετε ή όχι το λάδι να δώσει γεύση στο φαγητό σας, γιατί μερικά έχουν έντονη γεύση, ενώ άλλα είναι πιο ουδέτερα. Θα θελήσετε επίσης να εξετάσετε το διατροφικό προφίλ του λαδιού. Ορισμένα έλαια περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες των διαφόρων μαγειρικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών επιλογών και των λιγότερο υγιεινών που μπορεί να θέλετε να περιορίσετε.
Τα 6 πιο υγιεινά μαγειρικά λάδια για χρήση
Αυτά τα έλαια είναι υπέροχα για να τα διατηρείτε στο ντουλάπι ή το ψυγείο σας. Όλα έχουν διαφορετικές γεύσεις και χρήσεις.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό στη μεσογειακή διατροφής γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπών και φαινολικών ενώσεων, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έχει διαπίστωσή ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (το καλό είδος) ενώ μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη (το κακό είδος). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των δεικτών για φλεγμονή και στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.
Αν και πιστεύεται ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει χαμηλό σημείο καπνού, καθιστώντας το καλύτερο για ντρέσινγκ, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού μεσαίου-υψηλού (176 έως 210℃ ), που θεωρείται εξαιρετικό για τους περισσότερους τύπους μαγειρέματος.
Έλαιο αβοκάντο
Φτιαγμένο από την κρεμώδη σάρκα του αβοκάντο, αυτό το λάδι έχει μια ήπια γεύση. Έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα σημεία καπνού από όλα τα μαγειρικά λάδια (260℃). Το προφίλ του λίπους του λαδιού αβοκάντο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του ελαιολάδου: 74 τοις εκατό μονοακόρεστα λιπαρά (MUFA), 9 τοις εκατό πολυακόρεστα (PUFA) και 14 τοις εκατό κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η σύνθεση εξασφαλίζει στο λάδι αβοκάντο μια θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά για την καρδιά.
Το λάδι αβοκάντο μπορεί επίσης να έχει και κάποια άλλα οφέλη για την υγεία. Μια ανασκόπηση στο Molecules διαπίστωσε ότι η χρησιμοποίηση του λαδιού αβοκάντο οδήγησε σε βελτίωση των επιπέδων ινσουλίνης, ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης-6 - δύο δείκτες φλεγμονής.
Έλαιο λιναριού
Πολλά από τα οφέλη για την υγεία του λιναρόσπορου, όπως τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης και τα μονοακόρεστα λίπη, υπάρχουν και στο λάδι. Στην πραγματικότητα, το λάδι λιναρόσπορου έχει τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 σε σύγκριση με όλα τα άλλα μαγειρικά έλαια: Μια κουταλιά της σούπας έχει περισσότερα από 7 γραμμάρια. Ωστόσο το λάδι λιναρόσπορου δεν πρέπει να θερμαίνεται, επομένως είναι καλύτερο να το απολαμβάνετε ως ντρέσινγκ. Στην πραγματικότητα, θα θελήσετε να διατηρήσετε το συγκεκριμένο λάδι στο ψυγείο για να μην ταγγίσει.
Καρυδέλαιο
Ακριβώς όπως ο ξηρός καρπός, έτσι και το καρυδέλαιο έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων. Σε μια μικρή κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 στο Nutrition , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λάδι καρυδιού βοήθησε στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας ακόμη καλύτερα από τα ολόκληρα καρύδια. Η λειτουργία του ενδοθηλίου συνδέεται με την ανάπτυξη της συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών μας.
Το καρυδέλαιο έχει την πλούσια, ξηρή γεύση, όμως όταν μαγειρευτεί, ωστόσο, η γεύση μπορεί να γίνει πικρή. Είναι λοιπόν προτιμότερο, χρησιμοποιήστε αυτό το λάδι ωμό για σάλτσες και να το φυλάσσεται στο ψυγείο.
Σησαμέλαιο
Το σησαμέλαιο έχει μια πλούσια γεύση και βρίσκεται συνήθως σε δύο ποικιλίες: Καρβουδισμένο και εξευγενισμένο. Το καρβουδισμένο είναι το καλύτερο να χρησιμοποιείται ωμό, λόγω του χαμηλότερου σημείου καπνού και της ήδη πλούσιας γεύσης του. Ενώ το εξευγενισμένο σησαμέλαιο έχει μέτριο έως υψηλό σημείο καπνού, γι αυτό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν μαγειρεύετε. Όσον αφορά τις θρεπτικές ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία, το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε λιγνάνες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Έλαιο κανόλα
Το έλαιο κανόλα προέρχεται από το φυτό κανόλα, μια καλλιέργεια με κίτρινα άνθη, που περιέχει λοβούς από τους οποίους συλλέγονται οι σπόροι και στη συνέχεια συνθλίβονται για να δημιουργηθεί το λάδι. Το λάδι κανόλα θεωρείται υγιεινό λόγω της υψηλής αναλογίας μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά και επίσης περίπου το 10 τοις εκατό του λίπους του λαδιού προέρχεται από ωμέγα-3 που είναι υγιή για την καρδιά.
Το μεγαλύτερο μέρος του ελαίου κανόλα, ωστόσο, είναι εξευγενισμένο, επομένως χάνει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες όταν θερμαίνεται κατά την επεξεργασία. Και λόγω των υψηλών ποσοτήτων ALA, θεωρείται πιο εύθραυστο. Έτσι, αν και έχει υψηλό σημείο καπνού, υπάρχει ανησυχία για πιθανές τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται όταν θερμαίνεται.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε αυτά τα έλαια λιγότερο συχνά
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά δεν είναι τόσο υγιεινό όσο άλλα έλαια, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο, επομένως η χρήση του είναι καλό να περιοριστεί. Το λάδι καρύδας περιέχει περίπου 93 τοις εκατό κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν ο τύπος του κορεσμένου λίπους που βρίσκεται σε αυτό το λάδι είναι πραγματικά υγιής, ανθυγιεινός ή εάν έχει ουδέτερη επίδραση. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα. Πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και μελέτες παρατήρησης για να βγάλουμε κάποιο σίγουρο συμπέρασμα.
Φοινικέλαιο
Το φοινικέλαιο εξάγεται από τον καρπό ενός φοίνικα και είναι 52 τοις εκατό κορεσμένο λίπος, ενώ το φοινικοπυρηνέλαιο , που λαμβάνεται από τους σπόρους του φοινικιού, είναι 86 τοις εκατό κορεσμένο λίπος. Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, αυτό είναι ένα λάδι που θα ήταν καλό να περιορίσετε. Τα κορεσμένα λίπη δίνουν στο φοινικοπυρηνέλαιο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, γι' αυτό και χρησιμοποιείται συνήθως σε πιο εμπορικά επεξεργασμένα τρόφιμα .
Σχεδόν το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου φοινικέλαιου προέρχεται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία, όπου τα τροπικά δάση έχουν καταστραφεί για να ανοίξουν χώρο για φυτείες φοινίκων. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλης κλίμακας παραγωγή απειλεί τον βιότοπο του ουρακοτάγκου, ενός ζώου που οι ομάδες υπεράσπισης λένε ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Τέλος σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτών των επιπτώσεων, η RSPO έχει θεσπίσει κριτήρια για τις εταιρείες να προμηθεύονται βιώσιμο φοινικέλαιο. Τα προϊόντα που συμμορφώνονται έχουν την πιστοποίηση RSPO.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.