WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιανουαρίου 2025

Τελικά μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;
pexels
Ποια είναι η σχέση της διατροφής και του υποθυρεοειδισμού.

Εάν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη ώστε το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά, πιθανότατα κάνετε ό,τι μπορείτε για να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση, ξεκινώντας πρώτα από τη διατροφή σας. Πώς όμως μπορεί αυτό που τρώτε να επηρεάσει τα συμπτώματά σας;

Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία εκεί έξω που ωθούν την ιδέα ότι το φαγητό μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς σας - και πολλοί προτείνουν ακόμη και να αντικαταστήσετε τα φάρμακά σας εξ ολοκλήρου με κάποιες τροφές. Η επιστημονική έρευνα, ωστόσο, δεν καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορούν να εγκαταλείψουν τα φάρμακά τους, εφόσον τα κατάλληλα τρόφιμα βρίσκονται στο ψυγείο τους. Λοιπόν, ποια είναι η πραγματικότητα; Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ή όχι;

Μην πιστεύετε τη διαφημιστική εκστρατεία

Υπάρχει ένας σημαντικός όγκος πληροφοριών στο διαδίκτυο, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συζητούν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του υποθυρεοειδισμού. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες δεν βασίζονται σε στοιχεία, αλλά κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων που αναζητούν τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορούν να ελέγξουν.

Όμως σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς , η καλύτερη θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό είναι η λεβοθυροξίνη, μια συνθετική ορμόνη που αποκαθιστά τα επαρκή επίπεδα ορμονών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδούς, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκούς πόνους, αύξηση βάρους και δυσκοιλιότητα. Αυτό θεωρείται το πρότυπο περίθαλψης και παρόλο που ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο υγιείς συνολικά, δεν αποτελούν μέρος ενός βασισμένου σε στοιχεία, ιατρικά εποπτευόμενου σχεδίου θεραπείας.

Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορούν να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και είναι καλό να τις έχετε κατά νου, αλλά δεν θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη διαχείριση της κατάστασής σας. Απλά μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα καθώς διαχειρίζεστε την υγεία του θυρεοειδούς σας.

Τι συμβαίνει με τα βρογχογόνα και τον θυρεοειδή;

Τα βρογχογόνα είναι μια ένωση που βρίσκεται σε φυσικές τροφές. Έχουν επισημανθεί ψευδώς ως δυσμενή για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό επειδή έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν κάπως τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς μπορούν να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί ιώδιο. Θα βρείτε βρογχογόνα σε:

  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο
  • Όσπρια
  • Σόγια
  • Σπανάκι

Η σόγια, ειδικότερα, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον γιατί ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αλλά μέχρι σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών —συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παίρνουν φάρμακα— ότι η σόγια είναι προβληματική.

Τέλος η έρευνα υποδηλώνει ότι όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τροφές με βρογχογόνα, καθώς είναι επίσης πλούσιες σε μέταλλα και άλλες υγιεινές βιταμίνες.

Jenny.Gr
pexels

Το πότε τρώτε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο

Ένα από τα κύρια ζητήματα σχετικά με τη διατροφή σας εάν έχετε υποθυρεοειδισμό δεν είναι μόνο το τι τρώτε - είναι το πότε τρώτε. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν διάφοροι τύποι τροφών που έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τα φάρμακά σας. Αυτά περιλαμβάνουν ροφήματα εμπλουτισμένα με ασβέστιο καθώς και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά. Επίσης στη λίστα των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε τα φάρμακά σας είναι οι ξηροί καρποί και το γκρέιπφρουτ. Επιπλέον ορισμένα συμπληρώματα δεν πρέπει να λαμβάνονται κοντά στον χρόνο λήψης φαρμάκων για τον θυρεοειδή, όπως ο σίδηρος, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση.

Τι είναι το καλύτερο να τρώτ μαζί με τα φάρμακά σας; Τίποτα απολύτως. Η απορρόφηση της λεβοθυροξίνης γίνεται καλύτερα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το πρωινό. Για παράδειγμα, μια μελέτη στο περιοδικό Pharmaceuticals διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν τα φάρμακά τους λιγότερο από 30 λεπτά πριν από οποιοδήποτε γεύμα, ανεξάρτητα από το ποια τρόφιμα κατανάλωναν, είχαν δυσκολίες στον έλεγχο των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμο τους.

Οι συμβουλές που δίνω στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό είναι οι ίδιες που δίνω στην οικογένεια και τους φίλους. Τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Φάτε λαχανικά, πίνετε άφθονο νερό και εάν αισθάνεστε ότι σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και θέλετε συμπληρώματα, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.