Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψεις μπρόκολο και να αποκομίσεις όλα τα οφέλη
Τζουλιάννα Καρνέζη
30 Ιανουαρίου 2025
Το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και με ισχυρά αντιοξειδωτικά. όπως σουλφοραφάνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αλλά το να μαγειρέψετε το μπρόκολο με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να σας δώσει περισσότερα από αυτά τα αντιοξειδωτικά, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την υγεία. Είναι όμως σημαντικό να προσθέσω πως ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής του, το μπρόκολο παραμένει μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη ση διατροφή σας.
Γιατί το μπρόκολο είναι τόσο καλό για εσάς
Η σουλφοραφάνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο, και έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μία από τις βασικές του λειτουργίες είναι η τόνωση της παραγωγής αντιοξειδωτικών ενζύμων στο σώμα, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.
Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά, όπως η σουλφοραφάνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου υποστηρίζοντας την απομάκρυνση καρκινικών ουσιών από το σώμα, αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, πρόσθεσε. Η σουλφοραφάνη υποστηρίζει επίσης την αποτοξίνωση του ήπατος και βοηθά να διατηρήσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα υγιές βελτιώνοντας την αρτηριακή σας πίεση.
Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε μπρόκολο και να αποκομίσετε όλα τα οφέλη
Είναι καλό να γνωρίζετε πώς να μαγειρεύετε μπρόκολο για να πάρετε περισσότερη σουλφοραφάνη. Είναι ευρέως γνωστό ότι το παρατεταμένο μαγείρεμα μπορεί να υποβαθμίσει τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου, συμπεριλαμβανομένης της σουλφοραφάνης. Γιατί; Σύμφωνα με μελέτες το μαγείρεμα αναστέλλει ένα άλλο ένζυμο που ονομάζεται μυροσινάση, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή σουλφοραφάνης. Έτσι, οι χρονοβόρες μέθοδοι μαγειρέματος προκαλούν μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων σουλφοραφάνης. Αντίθετα, το ελαφρύ μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δραστηριότητας της μυροσινάσης, η οποία μεταφράζεται σε υψηλότερα επίπεδα σουλφοραφάνης στο πιάτο σας.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τεμαχισμός του μπρόκολου σε μπουκίτσες περίπου 90 λεπτά πριν το μαγείρεμα , συσχετίστηκε με τα υψηλότερα επίπεδα σουλφοραφάνης. Αυτό είναι πιθανό επειδή ο τεμαχισμός ενεργοποιεί τη μυροσινάση, διευκολύνοντας τη μετατροπή της γλυκοραφανίνης σε σουλφοραφάνη πριν το ένζυμο απενεργοποιηθεί από τη θερμότητα. Ωστόσο η έρευνα είναι περιορισμένη και δεν έχουν εξεταστεί πώς άλλες μορφές παρασκευής - όπως ο φούρνος μικροκυμάτων ή ο ατμός - επηρεάζουν τα επίπεδα σουλφοραφάνης στο μπρόκολο. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι τεχνικές προετοιμασίας, όπως το προ-κόψιμο και το ελαφρύ μαγείρεμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεγιστοποίηση των οφελών του μπρόκολου για την υγεία.
Πρέπει αυτό να αλλάξει τον τρόπο που τρώτε το μπρόκολο;
Αν και η έρευνα μπορεί να σας εμπνεύσει να αλλάξετε τη ρουτίνα μαγειρέματος, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε το μπρόκολο έτσι όπως σας αρέσει, ακόμα κι αν δεν παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποσότητα σουλφοραφάνης. Εάν το ωμό μπρόκολο σας ακούγεται καλό, αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να το φάτε. Γιατί στην τελική η κατανάλωση μπρόκολου σε οποιαδήποτε μορφή είναι καλύτερη από το να μην το καταναλώνετε καθόλου, αλλά τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα είναι γενικά οι καλύτερες επιλογές για τη μεγιστοποίηση των ιδιοτήτων του που προάγουν την υγεία.
Γενικά, είναι καλή ιδέα να μην μαγειρεύετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί περισσότερο τα μαγειρεύετε, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά θα χάνετε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.