WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Φεβρουαρίου 2025

Συμβουλές για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου
pexels
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης, καρκίνου του εντέρου, ενός από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως. Και τα κρούσματα αυξάνονται, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ενηλίκων κάτω των 50 ετών. Τι ακριβώς είναι όμως ο καρκίνος του εντέρου και —το πιο σημαντικό— πώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να τον αναπτύξετε; Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε τα βασικά γεγονότα, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μέσω της διατροφής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Τι είναι ο καρκίνος του εντέρου

Ο καρκίνος του εντέρου επηρεάζει το παχύ έντερο που αποτελείται από το κόλον και το ορθό. Περισσότερες από 1,93 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου και πάνω από 935.000 θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως το έτος 2020. Μέχρι το 2030, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει προβλέψει ότι ο καρκίνος του εντέρου θα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για νεαρούς ενήλικες κάτω των ετών 50.

Ποιος μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του εντέρου;

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου. Ο καρκίνος του εντέρου θεωρούνταν ιστορικά ως ασθένεια που είχαν κυρίως οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, έχουμε δει μια αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του μεταξύ νεαρών ενηλίκων κάτω των 50 ετών παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, κάτι που μπορεί να οφείλεται στις βελτιώσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο ή στις αλλαγές του τρόπου ζωής. Οι νεαροί ενήλικες με καρκίνο του εντέρου συχνά διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο από τους ηλικιωμένους, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε καθυστέρηση στη διάγνωση. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη ο καρκίνος του εντέρου να ανιχνεύεται στα αρχικά στάδια για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Ηλικία: Αν και τα ποσοστά επίπτωσης αυξάνονται μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, εξακολουθεί να παραμένει πιο διαδεδομένη στους ηλικιωμένους ενήλικες.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου.
  • Γενετική: Γενετικές παθήσεις όπως η οικογενής αδενωματώδης πολύποδα (FAP) ή το σύνδρομο Lynch σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.
  • Φλεγμονή του εντέρου: Μακροχρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.
  • Παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής: Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2021 εντόπισε τους ακόλουθους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου: Επεξεργασμένα κρέατα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σωματική αδράνεια και κάπνισμα.
  • Εντερικό μικροβίωμα: Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παίζει ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. Έχουν γίνει κάποιες μελέτες σε ζώα που εξετάζουν τον αντίκτυπο της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου στον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες.

Παρατεταμένη έκθεση σε αντιβιοτικά, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και ως εκ τούτου η υπερβολική χρήση μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί ως «αίτιο και αποτέλεσμα» και τα αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται ακόμη εάν ενδείκνυνται για ορισμένες ασθένειες.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

  • Αίμα στα κόπρανα σας
  • Αλλαγή στις συνήθεις συνήθειες του εντέρου σας, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες
  • Επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Ανεξήγητη αναιμία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα κόπωσης ή δύσπνοιας.
Jenny.Gr
pexels

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Αν και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου είναι συχνά πολυπαραγοντικός, η αντιμετώπιση των παραγόντων της διατροφής και τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου. Καθώς το μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου, η εστίαση στη φροντίδα της υγείας του εντέρου σας θα ήταν ευεργετική.

Συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφών

Το να συμπεριλάβετε διαφορετικά φυτά στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου και θα θρέψετε τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου σας. Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε: Δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η συμπερίληψη των πρεβιοτικών ινών, αλλιώς γνωστές ως καυσίμων για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs) στο κόλον. Τα SCFAs όπως το βουτυρικό μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου στο έντερο.

Εστιάστε στο χρώμα

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές χημικές ουσίες υπεύθυνες για τις διάφορες χρωματιστές χρωστικές των φυτών. Έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, βοηθώντας στην καταπολέμηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Αυξήστε τη συνολική πρόσληψη των φυτικών ινών

Η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο έχουν δείξει ότι για κάθε 10 γραμμάρια αύξησης της ημερήσιας πρόσληψη φυτικών ινών, υπάρχει μείωση 7% στον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Περιορίστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

Μια προοπτική μελέτη από το 2020 έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 76 γραμμάρια/ημέρα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε σύγκριση με 21 γραμμάρια/ημέρα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Περιορίστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από 350 γραμμάρια (μαγειρεμένο) την εβδομάδα και περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και το σαλάμι. Η υψηλή πρόσληψη μπορεί να αλλάξει αρνητικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και ορισμένα συντηρητικά στα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα νιτρικά, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. Επίσης τα κρέατα στα κάρβουνα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να δημιουργήσουν καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη πρώιμου καρκίνου του εντέρου. Μια προοπτική μελέτη από το 2020 έδειξε 8% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου για κάθε 10γρ./ημέρα πρόσληψη αλκοόλ. Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλκοόλ, τηρώντας τις οδηγίες για λιγότερο από 14 μονάδες την εβδομάδα.

Η επίγνωση των συμπτωμάτων του καρκίνου του εντέρου είναι απαραίτητη. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Αν και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου είναι πολυπαραγοντικός, η εστίαση σε τροποποιήσιμους παράγοντες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.