Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις γάλα αμυγδάλου κάθε μέρα
Τζουλιάννα Καρνέζη
12 Φεβρουαρίου 2025
![Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις γάλα αμυγδάλου κάθε μέρα](/sites/default/files/public/styles/article_1025x1025/public/2024-05/order%20-%20girl.jpg?itok=VvNq-BX_)
Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα ρόφημα χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς λακτόζη που προέρχεται από αμύγδαλα (εξ ου και η γεύση ξηρών καρπών). Οι βίγκαν και τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη το χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, έχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Τι θα συμβεί λοιπόν εάν πίνετε κάθε μέρα γάλα αμυγδάλου;
Τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν πίνετε κάθε μέρα γάλα αμυγδάλου
Θα μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs). Αυτά τα πιο υγιεινά λιπαρά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Δυναμώνει τα οστά σας
Το γάλα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και στην πραγματικότητα, το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου έχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό. Τα οστά σας είναι η κεντρική θέση αποθήκευσης του ασβεστίου στο σώμα σας. Εάν δεν λαμβάνετε επαρκές ασβέστιο στη διατροφή σας, τα οστά σας μπορεί να εξασθενήσουν ή να μην αναπτυχθούν σωστά.
Μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σας
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε του γάλακτος αμυγδάλου το καθιστά εξαιρετική επιλογή για το δέρμα σας. Η βιταμίνη Ε αποτρέπει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια στο σώμα), που μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους (UV). Επιπλέον είναι καλή για την επούλωση πληγών, την ατοπική δερματίτιδα ( έκζεμα ) και την ακμή.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το γάλα αμυγδάλου
Ενώ το γάλα αμυγδάλου είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο γάλακτος, δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για όλους. Τα άτομα με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς πρέπει να αποφεύγουν το γάλα αμυγδάλου. Οι αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, γι' αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το γάλα ξηρών καρπών. Αν και μια αλλεργία στα καρύδια δεν σημαίνει ότι θα είστε αλλεργικοί σε όλους τους ξηρούς καρπούς, πολλοί είναι συχνά αλλεργικοί σε περισσότερους από έναν ξηρούς καρπούς. Σε μια μελέτη παιδιών με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, το 30% αυτών με αλλεργία είχαν μία ή περισσότερες επιπλέον αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, τα βρέφη κάτω του 1 έτους καλό είναι να μη πίνουν γάλα αμυγδάλου, επειδή δεν περιέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά όπως αυτά που βρίσκονται στο μητρικό γάλα ή στη φόρμουλα.
![Jenny.Gr](/sites/default/files/public/styles/editor_scale/public/2025-02/dhanya-purohit-rsTvQSmbZqQ-unsplash.jpg?itok=vtaUTQNE)
Μειονεκτήματα στο γάλα αμυγδάλου
Χαμηλό σε πρωτεΐνη
Το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη. Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, έχει περίπου οκτώ φορές λιγότερη πρωτεΐνη. Εάν δυσκολεύεστε να λάβετε επαρκή πρωτεΐνη, η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα αμυγδάλου μπορεί να κάνει την αναζήτησή σας ακόμη πιο δύσκολη.
Ορισμένα γάλατα περιέχουν γαλακτωματοποιητές
Ορισμένες μάρκες γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν καραγενάνη. Αυτός ο γαλακτωματοποιητής τροφίμων (σταθεροποιητικά συστατικά για την πρόληψη του διαχωρισμού) εξάγεται από φύκια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου. Εάν έχετε εντερικά προβλήματα όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), μπορεί να θέλετε να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά του γάλακτος αμυγδάλου και να αποφύγετε αυτά που χρησιμοποιούν γαλακτωματοποιητές.
Γενικά το γάλα αμυγδάλου είναι μια θρεπτική εναλλακτική λύση του κανονικού γάλακτος για πολλούς ανθρώπους. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο γάλα αμυγδάλου μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά, το δέρμα και τα οστά. Όσοι ακολουθούν vegan δίαιτα, έχουν αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα και δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτό το φυτικό γάλα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.