WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείς να φας σόγια εάν ο θυρεοειδής σου δυσλειτουργεί;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Φεβρουαρίου 2025

Μπορείς να φας σόγια εάν ο θυρεοειδής σου δυσλειτουργεί;
unsplash
Για χρόνια, πιστευόταν ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Εάν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή, μπορεί να σας έχουν πει να αποφεύγετε τα προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η ξεπερασμένη συμβουλή είναι αδικαιολόγητη. Η φήμη της σόγιας ως ενδοκρινικού διαταράκτη, όπως αποδεικνύεται, βασίστηκε σε μελέτες σε ζώα και εργαστήρια. Οι δοκιμές σε ανθρώπους, από την άλλη πλευρά, δείχνουν ότι η σόγια έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Πρωτεΐνη σόγιας και ισοφλαβόνες

Η σόγια είναι διατροφική βάση στην Ασία για αιώνες και μέρος της δυτικής δίαιτας από τη δεκαετία του 1950. Είναι μια υγιής και πλήρης πηγή πρωτεϊνώ, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά. Περιέχει επίσης βιοδραστικές ενώσεις γνωστές ως ισοφλαβόνες, ένα φυτοοιστρογόνο παρόμοιο με τα οιστρογόνα. Οι ισοφλαβόνες της σόγιας έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχουν βρεθεί ότι έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η σόγια μπορεί να βοηθήσει:

  • Να ανακουφιστείτε από τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης και τις νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Να έχετε χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης
  • Να έχετε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση
  • Να διατηρήσετε την υγεία των οστών μετά την εμμηνόπαυση
  • Να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Σόγιας και λειτουργία θυρεοειδούς

Για χρόνια, πιστευόταν ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, προκαλώντας πιθανώς υποθυρεοειδισμό (χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς). Στη δεκαετία του 1930, η σόγια ταξινομήθηκε ως μια κατηγορία τροφών και συμπληρωμάτων που μπορεί να αλλάξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και να προκαλέσουν μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη ). Τα επόμενα χρόνια, εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας επηρεάζουν τις ορμόνες του θυρεοειδούς με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Αποτρέπουν τη δράση των θυρεοειδικών ορμονών, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό
  • Μειώνουν την απορρόφηση των θυρεοειδικών φαρμάκων από τα έντερα
  • Διεγείρουν την ανάπτυξη του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε βρογχοκήλη
  • Ενεργοποιούν την αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς

Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα. Μια μετα-ανάλυση 18 κλινικών δοκιμών του 2019 διαπίστωσε ότι η σόγια δεν έχει καμία επίδραση στη συνολική λειτουργία του θυρεοειδούς. Η λήψη συμπληρωμάτων σόγιας συνδέθηκε με μια ελαφρά αύξηση των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), αλλά δεν φαίνεται να έχει κλινική σημασία. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2022 σε 417 μελέτες διαπίστωσε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας δεν έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς, στα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών ή στις αναπαραγωγικές ορμόνες. Με άλλα λόγια, η φήμη της σόγιας ως ενδοκρινικού διαταράκτη δεν υποστηρίζεται από την τρέχουσα έρευνα.

Jenny.Gr
unsplash

Η σόγια μπορεί να επηρεάσει το ιώδιο

Ωστόσο, η σόγια μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα που έχουν έλλειψη ιωδίου. Οι θυρεοειδικές ορμόνες παράγονται στον θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο, ένα απαραίτητο διαιτητικό μέταλλο, είναι συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών. Η σόγια πιστεύεται ότι αναστέλλει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών παρεμποδίζοντας την είσοδο ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα . Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό απου διεγείρει την υπόφυση να εκκρίνει περισσότερη TSH. Η TSH κανονικά λειτουργεί για να διεγείρει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Όταν οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι χαμηλές, τα επίπεδα TSH συνεχίζουν να αυξάνονται σε υπερβολικό βαθμό. Και αυτό μπορεί να υπερδιεγείρει τον θυρεοειδή αδένα και να τον κάνει να μεγεθύνεται, σχηματίζοντας βρογχοκήλη. Ωστόσο, η έλλειψη ιωδίου είναι σπάνια λόγω της καθολικής ιωδίωσης του άλατος.

Σόγια και φάρμακα θυρεοειδούς

Η σόγια μπορεί να εμποδίσει τη βέλτιστη απορρόφηση φαρμάκων υποκατάστασης του θυρεοειδούς όπως η λεβοθυροξίνη. Αυτό μπορεί να κάνει το φάρμακό σας να παρέχει ασυνεπή αποτελέσματα. Γενικά, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για να αποφευχθεί η ακανόνιστη απορρόφηση. Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν σόγια θα πρέπει να αποφεύγονται για τέσσερις ώρες πριν και μετά τη λήψη της δόσης σας.

Επιπλέον, τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RAI) θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα σόγιας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, η υψηλή πρόσληψη σόγιας μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πόσο υγιεινή είναι η σόγια;

Βρίσκεται στα φασόλια tofu, tempeh, miso και edamame, η σόγια χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή υποκατάστατων κρέατος και γαλακτοκομικών. Το γάλα σόγιας, το τυρί σόγιας, το γιαούρτι σόγιας, οι ξηροί καρποί σόγιας και το βούτυρο με ξηρούς καρπούς σόγιας είναι ευρέως διαθέσιμα σχεδόν παντού. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη 50 χιλιοστόγραμμα (mg) έως 100 mg ισοφλαβονών σόγιας την ημέρα είναι ασφαλής, αλλά υψηλότερες ποσότητες δεν έχουν αξιολογηθεί. Ο FDA συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν 25 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη σόγια και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα πιθανά οφέλη της. Ωστόσο, είναι μια ποιοτική πρωτεΐνη που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής με σόγια απαιτεί από εσάς να προγραμματίζετε τα γεύματα και τα σνακ σας για να διασφαλίσετε ότι είναι διατροφικά επαρκή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.