
Η αναιμία είναι κοινή, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων, και προκαλείται από τη μειωμένη αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. Πολλά από τα τρόφιμα παρέχουν διαιτητικό σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ενώ μια διατροφή χωρίς αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά προκαλεί αναιμία. Ανακαλύψτε πώς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας, διερευνώντας ποιες τροφές να τρώτε.
Τι είναι η αναιμία;
Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για ένα λειτουργικό σώμα. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροκύτταρα). Στην αναιμία, ο αριθμός των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται, επομένως, μειώνεται και το οξυγόνο στο αίμα. Οι αιτίες της αναιμίας είναι πολλές, όπως μια δίαιτα που δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, εγκυμοσύνη και χρόνιες ασθένειες.
Οι κυριότερες αιτίες αναιμίας
Απώλεια αίματος
Η ταχεία ή χρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Όταν αιμορραγείτε, το σώμα σας χάνει ερυθρά αιμοσφαίρια, μειώνοντας τον σίδηρο στο σώμα, ο οποίος στη συνέχεια προκαλεί μειωμένη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν έντονη αιμορραγία λόγω της εμμήνου ρύσεως , η οποία προκαλεί απώλεια αίματος, συμβάλλοντας στην αναιμία.
Έλλειψη σιδήρου στη διατροφή σας
Υπάρχουν πολλοί τύποι αναιμίας, ο πιο συνηθισμένος από τους οποίους είναι η σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης διαταράσσεται, μειώνοντας την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά
Αν και ο πιο κοινός τύπος σιδηροπενικής αναιμίας προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, οι ελλείψεις άλλων θρεπτικών συστατικών συνδέονται επίσης με διάφορες μορφές αναιμίας. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία. Εκτός από τη βιταμίνη C, οι βιταμίνες Α, Ε, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός εμπλέκονται στην παραγωγή ή τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, οι ελλείψεις και σε άλλα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αναιμία.
Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου
Οι ασθένειες του εντέρου μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ακόμη και αν λαμβάνονται αρκετά μέσω της διατροφής. Φάρμακα όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μπορούν επίσης να διαταράξουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Εγκυμοσύνη
Στην εγκυμοσύνη, ο όγκος του αίματος της γυναίκας αυξάνεται, άρα αυξάνεται και η ζήτηση για σίδηρο για την παραγωγή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική και κινητική ανάπτυξη του μωρού.
Χρόνια φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από λοίμωξη, νεφρικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο μπορεί να μειώσει τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Γενετικές ασθένειες
Γενετικές διαταραχές, όπως η κυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στη δομή και τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Συμπτώματα αναιμίας
Στην αναιμία, η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί συμπτώματα, όπως κόπωση, έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης, αδυναμία και δύσπνοια.
- Αδυναμία και ακραία κόπωση: Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της αναιμίας. Η μειωμένη χωρητικότητα οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει μη βέλτιστη λειτουργία των ιστών και των οργάνων, οδηγώντας σε κόπωση .
- Χλωμό δέρμα: Στην αναιμία, το μειωμένο επίπεδο αιμοσφαιρίνης μπορεί να προκαλέσει ωχρότητα σε επιφανειακές περιοχές πλούσιες σε αιμοφόρα αγγεία όπως το πρόσωπο, τα χείλη και τα κάτω βλέφαρα.
- Πόνος στο στήθος, γρήγορος καρδιακός παλμός ή δύσπνοια: Η αναιμία σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Η μειωμένη χωρητικότητα οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό, επειδή η καρδιά λειτουργεί περισσότερο για να παρέχει περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα.
- Πονοκέφαλος ή ζαλάδα: Οι ξαφνικές αλλαγές στη θέση του σώματος μπορεί να προκαλέσουν ζάλη λόγω μειωμένης οξυγονοποίησης του εγκεφάλου.
- Κρύα χέρια και πόδια: Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει κακή κυκλοφορία. Η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει κρύα χέρια και πόδια, ακόμη και μούδιασμα, καταστρέφοντας τους ιστούς.
- Εύθραυστα νύχια: Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκειες διαφόρων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του ψευδαργύρου, που προκαλούν επίσης εύθραυστα νύχια.
- Μειωμένη όρεξη, ειδικά σε βρέφη και παιδιά με σιδηροπενική αναιμία: Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αναιμία.

Τι να τρώτε όταν έχετε αναιμία
Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, του πιο συνηθισμένου τύπου αναιμίας. Οι συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες (RDA) για τον σίδηρο είναι 18 mg για τις γυναίκες και 8 mg για τους άνδρες ηλικίας 19 έως 50 ετών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η σύσταση αυξάνεται στα 27 mg. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, η Β12, το φολικό οξύ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, εμπλέκονται επίσης στη σύνθεση των κυττάρων του αίματος.
Αν και η κατανάλωση τροφών για την ενίσχυση της σύνθεσης των κυττάρων του αίματος βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας, φάρμακα ή συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα για την αύξηση των επιπέδων σιδήρου σε ορισμένους ασθενείς. Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη θεραπεία της αναιμίας.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες A, C και E, οι οποίες εμπλέκονται στη σύνθεση των κυττάρων του αίματος. Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στον μεταβολισμό του σιδήρου και υποστηρίζει την απορρόφηση και την κινητοποίηση του από τις αποθήκες. Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση σιδήρου και η Ε προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από βλάβες μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης C, ενώ τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (δηλαδή, το σέσκουλο, τα λαχανικά) είναι πηγή φυλλικού οξέος, η ανεπάρκεια του οποίου σχετίζεται με έναν τύπο αναιμίας που ονομάζεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά για να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου και να αποτρέψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από οξειδωτική βλάβη.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το κοβάλτιο και ο χαλκός εμπλέκονται στην αιμοποίηση. Οι ελλείψεις αυτών των στοιχείων συσχετίστηκαν με αναιμία. Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος είναι συμπαράγοντας ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί σίδηρο για τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια
Το κρέας περιέχει σίδηρο και βιταμίνη Β12, οι ανεπάρκειες των οποίων προκαλούν αναιμία. Τα κρέατα οργάνων, ιδιαίτερα, είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή (στρείδια και μύδια) περιέχουν επίσης σίδηρο σε διάφορες ποσότητες.
Σιτηρά
Αν και τα δημητριακά δεν είναι φυσικά πλούσια σε σίδηρο, ωστόσο τα εμπλουτισμένα μπορούν να παρέχουν επιπλέον σίδηρο. Για παράδειγμα, ορισμένα δημητριακά περιέχουν το 100% της ημερήσιας αξίας σιδήρου ανά μερίδα.
Όσπρια
Ο σίδηρος βρίσκεται σε ζωικές και φυτικές τροφές: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος. Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου από ζωικές πηγές είναι ανώτερη από τις φυτικές πηγές. Ωστόσο, τα όσπρια μπορούν να συμβάλουν στην ημερήσια πρόσληψη σιδήρου. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει περίπου 3 γραμμάρια σιδήρου και ακολουθούν τα ρεβίθια και τα φασόλια, παρέχοντας λιγότερο σίδηρο.
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά και ενώσεις έχουν ανασταλτικές επιδράσεις στην κατανάλωση σιδήρου
Γαλακτοκομικά
Το ασβέστιο αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου. Μια μελέτη έδειξε ότι 165 mg ασβεστίου ως γάλα ή τυρί αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου κατά 50 έως 60%. Θυμηθείτε, το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Ωστόσο, ο διαχωρισμός της κατανάλωσής τους από τις τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου.
Τροφές πλούσιες σε τανίνες
Η τανίνη είναι μια φαινολική ένωση που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως το κρασί, το τσάι, το κακάο, οι σπόροι οσπρίων, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά. Μια μελέτη έδειξε ότι 1 φλιτζάνι τσάι με τα γεύματα μείωσε την απορρόφηση σιδήρου κατά περίπου 37%. Όταν χορηγήθηκε 1 ώρα μετά το γεύμα, μείωσε την απορρόφηση σιδήρου κατά 18%.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο στα γεύματά σας. Η κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι επίσης απαραίτητη για την πρόληψη άλλων θρεπτικών ελλείψεων που μπορεί να συμβάλλουν στην αναιμία.
Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για εξατομικευμένο προγραμματισμό γευμάτων για να καλύψετε τις διατροφικές σας απαιτήσεις και ανάγκες. Ο γιατρός σας θα σας δώσει φάρμακα ή συμπληρώματα σιδήρου, εφόσον χρειάζεστε κάτι περισσότερο από μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.