
Αν είστε λάτρεις του τυριού, δεν θα ζήσετε τη ζωή σας χωρίς να απολαύσετε το Cheddar ή ένα κρεμώδες Brie. Από τη μοναδική γεύση και τη συνοχή μέχρι τον τρόπο που μπορεί να λιώσει πάνω στην πίτσα ή στο πιάτο ζυμαρικών, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί τόσοι πολλοί αγαπούν αυτό το κλασικό γαλακτοκομικό φαγητό.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζετε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή άλλες παθήσεις που απαιτούν να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Ίσως ψάχνετε για ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς να παραγκωνίσετε τους στόχους σας για την υγεία —διαβάζετε το σωστό άρθρο.
Ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και της πρωτεΐνης, πολλές ποικιλίες μπορεί να περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους, ένα είδος λίπους που, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, συνδέεται με ορισμένα δυσάρεστα για την υγεία αποτελέσματα, όπως η αυξημένη LDL ("κακή") χοληστερόλη. Από την άλλη μεριά τα τυριά με χαμηλά λιπαρά βοηθούν στη μείωση της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών, αλλά διατηρούν την κρεμώδη υφή που αγαπάτε από το τυρί.
Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές 2020-2025 συνιστούν ότι οι θερμίδες που καταναλώνονται από κορεσμένα λιπαρά να περιορίζονται σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Και η American Heart Association συνιστά να τηρείτε ένα ακόμη χαμηλότερο όριο, περιορίζοντας τα κορεσμένα λιπαρά μόνο στο 5% έως 6% των θερμίδων.
Τα 5 τυριά που έχουν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά
Κάποτε, το τυρί χαρακτηριζόταν ως «κακό» φαγητό για πολλούς ανθρώπους με ανησυχίες για την υγεία. Όμως, καθώς προκύπτουν νέες έρευνες, μαθαίνουμε ότι, λόγω του ασβεστίου, των βιοενεργών λιπιδίων και των πεπτιδίων που περιέχει το τυρί, η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία του 2020 που δημοσιεύθηκαν στο Foods υποδηλώνουν ότι, αντί να αποφεύγονται οι πηγές γαλακτοκομικών λιπαρών όπως το τυρί, μια πιο κατάλληλη σύσταση είναι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά μέσα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Λάβετε μόνο υπόψη ότι πολλές ποικιλίες τυριών, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά, έχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Για άτομα με παθήσεις όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική νόσο, η πρόσληψη νατρίου μπορεί να χρειαστεί να περιοριστεί για να αποφευχθούν τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Αλλά αν θέλετε επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, εδώ είναι έξι τυριά για την επόμενη φορά που θα σας έρθει η λαχτάρα για τυρί.
Cottage με 2% λιπαρά
Το cottage μπορεί να είναι μια νόστιμη προσθήκη σε φρουτοσαλάτες, πιάτα ζυμαρικών και ακόμη και ως επικάλυψη για ψητές πατάτες. Και για τους λάτρεις του τυριού που θέλουν να περιορίσουν τα κορεσμένα λιπαρά τους, μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη διατροφή τους. Σύμφωνα με το USDA , μια μερίδα 100 γραμμαρίων αυτού του τυριού περιέχει λίγο περισσότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών.
Μερική άπαχη ρικότα
Για μια κρεμώδη προσθήκη η ricotta σίγουρα ταιριάζει. Με μικρότερο τυρόπηγμα από το τυρί κότατζ και με φρέσκια τυρώδη γεύση, αυτό το τυρί μπορεί να είναι αρκετά νόστιμο, χωρίς όμως να περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά. Τα 80 γραμάρια μερικώς αποβουτυρωμένης ρικότα έχει 1,4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.

Μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
Επειδή είναι φτιαγμένη με γάλα μερικώς αποβουτυρωμένο από το λίπος της, η μοτσαρέλα έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη από την πλήρους αντίστοιχή της, ενώ εξακολουθεί να είναι απολαυστική για κατανάλωση. Η μερικώς αποβουτυρωμένη μοτσαρέλα συνήθως λιώνει αρκετά καλά, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε μια σπιτική πίτσα. Τα 80 γραμμάρια τυρί περιέχουν 2,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους , καθιστώντας αυτό το τυρί μια καλή επιλογή για άτομα που περιορίζουν την πρόσληψη λιπαρών.
Ανθότυρο
Το ποσοστό λίπους στο ανθότυρο υπολογίζεται στο 16%, γεγονός που το καθιστά μια καλή επιλογή εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη ή γενικά θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους. Είναι επίσης ευχάριστο στη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές συνταγές.
Νωπή μυζήθρα
Η μυζήθρα μοιάζει με το ανθότυρο αλλά έχει πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και συγκεκριμένα 5%.
Απολαύστε, λοιπόν, ελεύθερα ένα τυρό στο κουλούρι ολικής αλέσεως ή προσθέστε μια φέτα μοτσαρέλα στο σάντουιτς σας. Κάτι τέτοιο δεν θα εκτροχιάσει τη διατροφή σας και θα προσθέσει απόλαυση στα πιάτα σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.