Διαβήτης τύπου 5: Η νέα μορφή διαβήτη που συνδέεται με τον υποσιτισμό στην παιδική ηλικία
Τζουλιάννα Καρνέζη
17 Μαΐου 2025

Σε αντίθεση με άλλες μορφές της πάθησης, ο διαβήτης τύπου 5 συνδέεται με τον υποσιτισμό στην παιδική ηλικία και επηρεάζει εκατομμύρια εφήβους και νεαρούς ενήλικες, κυρίως στην Ασία και την Αφρική. Ορισμένα άτομα που ζουν και στη Δύση ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 5, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες ή των μεταναστών.
Πώς διαφέρει ο διαβήτης τύπου 5
Όλες οι μορφές διαβήτη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη (σάκχαρο του αίματος), την οποία χρειάζονται τα κύτταρα για ενέργεια. Χωρίς σωστή ρύθμιση, η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να βλάψει τα μάτια, τους νεφρούς, τα νεύρα και την καρδιά. Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, αφήνοντας λίγη ή καθόλου ινσουλίνη για να βοηθήσει στη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα. Στον διαβήτη τύπου 2 , το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη ή δεν παράγει αρκετή, και η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Ο διαβήτης τύπου 5, ωστόσο, προέρχεται από υποσιτισμό στην παιδική ηλικία, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παγκρέατος και να μειώσει την παραγωγή ινσουλίνης.
Οι ειδικοί στον διαβήτη γνωρίζουν τον διαβήτη τύπου 5 εδώ και δεκαετίες, αλλά συχνά τον ταξινομούν λανθασμένα ως διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 5 χρειάζονται είτε πολύ μικρές ποσότητες ινσουλίνης είτε από του στόματος φαρμακευτική αγωγή. Οι τυπικές δόσεις ινσουλίνης μπορούν να μειώσουν επικίνδυνα το σάκχαρο στο αίμα τους και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο.
Άλλοι τύποι διαβήτη
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) αναγνωρίζει επί του παρόντος τον διαβήτη τύπου 1 και 2 και τον διαβήτη κύησης —μια μορφή διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη. Αναγνωρίζει επίσης άλλους τύπους διαβήτη που διαφοροποιούνται με βάση την αιτία τους, όπως η κυστική ίνωση, η παγκρεατική νόσος ή η παγκρεατεκτομή, η μεταμόσχευση, η θεραπεία με στεροειδή ή οι γενετικές παθήσεις.

Άλλες ιατρικές ομάδες αναγνωρίζουν αρκετούς άλλους τύπους
Σύμφωνα με την Ένωση Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τύπου 3 αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο διαβήτης τύπου 4 είναι ένας διαβήτης που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε ηλικιωμένους.
Η σύνδεση μεταξύ του διαβήτη τύπου 5 και της σοβαρής απώλειας βάρους
Αν και οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 5. Πρόκειται περισσότερο για την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας. Ενώ ο υποσιτισμός είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 5, η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άτομα που βιώνουν σοβαρή απώλεια βάρους μέσω βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης ή φαρμάκων GLP-1 .
Οι ανησυχίες σχετικά με τη σοβαρή απώλεια βάρους προήλθαν από την Ιαπωνία όπου νεαρές γυναίκες που σκόπιμα λιμοκτονούσαν, εμφάνισαν παρόμοιο κλινικό προφίλ με άτομα με διαβήτη τύπου 5. Παρόλα αυτά ο κλασικός τύπος 5 προκαλείται από υποσιτισμό νωρίς στη ζωή και δεν έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις για να γνωρίζουμε αν μπορεί κανείς να τον προκαλέσει μέσω της πείνας. Ωστόσο, η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τη μυϊκή μάζα, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη.
Είναι λοιπόν σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη αυτός ο μοναδικός τύπος διαβήτη και να αντιμετωπίζεται προσεκτικά, όχι μόνο σε όσους έχουν ιστορικό υποσιτισμού στην παιδική ηλικία, αλλά και σε όσους έχουν χάσει πολύ βάρος ή υποσιτίζονται για άλλους λόγους, όπως κάποια διατροφική διαταραχή ή θεραπεία απώλειας βάρους, είτε χειρουργική είτε ιατρική.
Εν κατακλείδι ο διαβήτης τύπου 5 αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ως ξεχωριστή μορφή της νόσου και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί. Επίσης η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα που υπέστησαν υποσιτισμό στην παιδική ηλικία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.