WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείς να φας χουρμάδες εάν έχεις διαβήτη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Μαΐου 2025

Μπορείς να φας χουρμάδες εάν έχεις διαβήτη;
Freepik
Μάθετε πώς οι χουρμάδες επηρεάζουν το σάκχαρο και πότε μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή για άτομα με διαβήτη.

Οι χουρμάδες είναι ο γλυκός, σαρκώδης καρπός του φοινικόδεντρου. Πωλούνται συνήθως φρέσκοι ή αποξηραμένοι και καταναλώνονται σκέτοι ή μέσα σε smoothies, επιδόρπια και άλλα πιάτα. Λόγω της φυσικής τους γλυκύτητας, η επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος μπορεί να ανησυχεί όσους ζουν με διαβήτη. Ας δούμε αν τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια χουρμάδες.

Γιατί προκαλούν ανησυχία οι χουρμάδες;

Οι χουρμάδες περιέχουν πολλή φυσική γλυκύτητα σε μια μικρή ποσότητα. Είναι φυσική πηγή φρουκτόζης, του τύπου σακχάρου που υπάρχει στα φρούτα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, οι χουρμάδες μπορεί να εγείρουν ανησυχίες. Όμως, όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Επίσης οι φυτικές ίνες που περιέχονται στους χουρμάδες, βοηθούν το σώμα να απορροφά τους υδατάνθρακες πιο αργά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη, καθώς έτσι αποφεύγονται οι απότομες αυξήσεις του σακχάρου.

Πώς επηρεάζουν οι χουρμάδες το σάκχαρο στο αίμα

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) μετρά την επίδραση των υδατανθράκων στο σάκχαρο του αίματος. Η κλίμακα κυμαίνεται από 0 έως 100, με τη γλυκόζη (καθαρή ζάχαρη) να έχει τιμή 100.

  • Χαμηλός ΓΔ: 55 ή λιγότερο
  • Μέτριος ΓΔ: 56–69
  • Υψηλός ΓΔ: 70 και άνω

Τροφές με χαμηλό ΓΔ προκαλούν μικρότερες διακυμάνσεις στο σάκχαρο και την ινσουλίνη. Έτσι λοιπόν παρόλο που οι χουρμάδες είναι γλυκοί, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Μια άλλη μέτρηση είναι το γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ), που λαμβάνει υπόψη τόσο τον ΓΔ όσο και την ποσότητα υδατανθράκων ανά μερίδα. Για να υπολογίσετε το ΓΦ: ΓΔ × γραμμάρια υδατανθράκων / 100 Για παράδειγμα 1,5 χουρμάδες περιέχουν περίπου 27γρ υδατανθράκων και έχουν ΓΔ περίπου 37. Αυτό δίνει ένα ΓΦ περίπου 15. Όπως λοιπόν βλέπουμε οι χουρμάδες εκτός από χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχουν και μέτριο γλυκαιμικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό το σάκχαρο στο αίμα. Και εάν θέλετε να έχετε ακόμη καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να τρώτε τους χουρμάδες μαζί με πηγή πρωτεΐνης και λίπους, όπως είναι οι ξηροί καρποί με το γιαούρτι. Αυτός ο συνδυασμός επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και αποτρέπει την απότομη αύξηση του σακχάρου.

Jenny.Gr
Freepik

Πιθανά οφέλη των χουρμάδων

Πέρα από τις φυτικές ίνες, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Λόγω του θρεπτικού τους προφίλ, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την πέψη, το ανοσοποιητικό και την καρδιά. Επίσης, μια μελέτη του 2020 ανέφερε οτι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων της HDL και συνολικής χοληστερόλης

Εν κατακλείδι οι χουρμάδες έχουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ και φυσική γλυκύτητα. Αν και περιέχουν φρουκτόζη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μέτριο γλυκαιμικό φορτίο, γεγονός που επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να τους καταναλώνουν με μέτρο. Η συνδυασμένη κατανάλωση με πρωτεΐνη και λίπος και ο έλεγχος της μερίδας είναι σημαντικοί παράγοντες εάν έχετε διαβήτη. Επίσης η έως τώρα επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει ότι οι χουρμάδες δεν επιδεινώνουν την κατάσταση των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 όταν εντάσσονται σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.