Μηλόξυδο: 6 κρυφές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζεις πριν το καταναλώσεις καθημερινά
Τζουλιάννα Καρνέζη
7 Ιουλίου 2025

Το μηλόξυδο έχει χρησιμοποιηθεί για τα πάντα, από τον αρωματισμό των ντρέσινγκ σαλάτας μέχρι τον καθαρισμό τουαλέτας, το πλύσιμο των παραθύρων και τις αποφράξεις των αποχετεύσεων.Η δημοτικότητα του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στους παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το υγρό με ξινή γεύση διαφημίζεται πλέον για την υποτιθέμενη ικανότητά του να προάγει την απώλεια βάρους και να ελέγχει τον διαβήτη, βελτιώνοντας ενδεχομένως την καρδιαγγειακή υγεία. Το TikTok αφθονεί με συνταγές και προϊόντα με μηλόξυδο, ενώ τα βίντεο του YouTube ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να το αναμειγνύουν με ζεστό νερό και να το πίνουν πριν τον ύπνο.
Τι είναι το μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι ένα οξικό οξύ που προέρχεται από τη ζύμωση των μήλων. Είναι κυρίως νερό – σχεδόν το 94% – και περιέχει επίσης λίγο σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, νάτριο, ζάχαρη και λίγο κάλιο. Ήδη από το 3300 π.Χ., το μηλόξυδο θεωρούνταν ότι έχει θεραπευτικές δυνάμεις για την απολύμανση των πληγών και τη θεραπεία λοιμώξεων ή τσιμπημάτων εντόμων.
Παρενέργειες της τακτικής κατανάλωσης μηλόξυδου
Χαμηλά επίπεδα καλίου
Όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα καλίου. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου ( υποκαλιαιμία ) θέτουν σε κίνδυνο τα την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Και ενώ μερικές φορές η υποκαλιαιμία δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αλλά άλλες φορές μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, κόπωση, ακόμη και παράλυση, μεταξύ άλλων προβλημάτων.
Απώλεια οστικής μάζας
Υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της υπερκατανάλωσης μηλόξυδου και της οστικής απώλειας. Μια εργασία περιέγραφε λεπτομερώς τα προβλήματα υγείας που διαπιστώθηκαν σε μια ασθενή που κατανάλωνε 230 γραμμάρια μηλόξυδου αραιωμένου με νερό κάθε μέρα για διάστημα έξι ετών. Διαπιστώθηκε ότι είχε χαμηλά επίπεδα καλίου και διαγνώστηκε με οστεοπόρωση, μια σπάνια περίπτωση σε κάποιον μόλις 28 ετών. Η οστεοπόρωση αποδυναμώνει και λεπταίνει τα οστά, με αποτέλεσμα πόνο στις αρθρώσεις, πόνο στην πλάτη, εύκολη εμφάνιση καταγμάτων οστών και απώλεια ύψους ή σκύψιμο. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πραγματικά εάν η υπερκατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να οδηγήσει σε οστική απώλεια.

Πεπτικά προβλήματα
Παρόλο που το μηλόξυδο χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει την πέψη, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως κάψιμο στο στομάχι ή πεπτική δυσανεξία. Σε μια ανασκόπηση εννέα μελετών για το ξύδι το 2021, μόνο δύο ανέφεραν παρενέργειες, όπως καούρα στο στομάχι. Ωστόσο, η δυσπεψία μπορεί να γίνει επώδυνη με την πάροδο του χρόνου ή σε ακραίες περιπτώσεις και είναι καλύτερο να αποφεύγεται.
Διάβρωση των δοντιών
Όταν τα δόντια έρχονται σε επαφή με μηλόξυδο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μια παρενέργεια είναι η διάβρωση των δοντιών. Η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου αυξάνει τις πιθανότητες φθοράς των δοντιών. Η φθορά των δοντιών προκαλείται από την οξύτητα του ξιδιού. Ακόμα και η αραίωση 2 κουταλιών της σούπας ξύδι σε ένα φλιτζάνι νερό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών εάν καταναλώνεται καθημερινά. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε μηλόξιδο κάθε δεύτερη μέρα ή κάθε λίγες μέρες αντί για κάθε μέρα για να αποφύγετε τη διάβρωση των δοντιών.
Καθυστερημένη κένωση του στομάχου
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη γαστρική κένωση, επιβραδύνοντας την ταχύτητα με την οποία η τροφή φεύγει από το στομάχι. Οι παρενέργειες και τα συμπτώματα της καθυστερημένης γαστρικής κένωσης, που ονομάζεται επίσης γαστροπάρεση, περιλαμβάνουν καούρα, ναυτία, φούσκωμα και ακανόνιστα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Λόγω της επίδρασης της γαστροπάρεσης στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενήμερα για αυτήν την πιθανή παρενέργεια.
Αλληλεπιδράσεις
Το μηλόξυδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα , όπως:
- Ινσουλίνη
- Διουρητικά
- Αντιδιαβητικά φάρμακα
- Διγοξίνη
Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν μηλόξυδο και θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό για να διαπιστώσουν εάν είναι ασφαλής η κατανάλωσης του.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.