WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως κόκκινο κρέας κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιουλίου 2025

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως κόκκινο κρέας κάθε μέρα
unsplash
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη μακροχρόνια επίδραση του κόκκινου κρέατος στον οργανισμό σου

Με την αυξανόμενη τάση της φυτικής διατροφής για λόγους υγείας ή για περιβαλλοντικούς λόγους, ίσως αναρωτιέστε αν είναι υγιές να τρώτε κόκκινο κρέας συστηματικά. Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όταν τα άπαχα κρέατα καταναλώνονται σε σωστή ισορροπία μαζί με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της ισορροπίας εξαρτάται από το πόσο κρέας τρώτε, τι είδους και πόσο συχνά. Δεν είναι όλα τα κρέατα ίδια και το διατροφικό προφίλ ενός συγκεκριμένου κρέατος (ειδικά η περιεκτικότητα σε λιπαρά και ο τρόπος επεξεργασίας του) θα καθορίσει πόσο υγιεινό είναι να καταναλώνεται καθημερινά.

Τα οφέλη του κόκκινου κρέατος

Μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χορτάτοι

Το κρέας είναι πηγή πρωτεΐνης και συγκεκριμένα τα άπαχα κρέατα είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλές σε θερμίδες που σας κρατά χορτάτους.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μυών

Η πρωτεΐνη στο κρέας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ένα ψητό φιλέτο, για παράδειγμα, σας δίνει 26 γραμμάρια άπαχης πρωτεΐνης. Αυτή είναι μια εξαιρετική πρωτεϊνική γροθιά.

Μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό σας

Εκτός από την πρωτεΐνη, το κόκκινο κρέας είναι μια σταθερή πηγή βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης. Εκτός από το κόκκινο κρέας, μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Β12 σε ψάρια, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειάς σας

Η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας είναι συνηθισμένα συμπτώματα της αναιμίας, μιας πάθησης που μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν καταναλώνετε αρκετό σίδηρο. Το άπαχο κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και, ενώ μπορείτε επίσης να βρείτε σίδηρο σε φυτικές πηγές όπως τα φασόλια, το σπανάκι και τα μπιζέλια, το σώμα μας απορροφά καλύτερα τον σίδηρο από ζωικές πηγές.

Jenny.Gr
pexels

Είναι το κόκκινο κρέας ασφαλές;

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και η αλήθεια είναι πως πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν αυτή τη συσχέτιση. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους λάτρεις των cheeseburger και των hot dog. Η έρευνα έχει εντοπίσει ένα συγκεκριμένο μοτίβο συστηματικής βλάβης που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη όγκων για άτομα που κατανάλωναν συχνά κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω την κατανάλωση αυτών των τροφών ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πολλαπλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος.

Από το 2025, οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου. Μια ανασκόπηση 13 μελετών μεγάλης κλίμακας από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Όσο περισσότερο τρώτε τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, όσοι έτρωγαν κατά μέσο όρο 76 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα είχαν 20 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν μόλις 21 γραμμάρια την ημέρα. Για κάθε 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξανόταν κατά 18%. Για το επεξεργασμένο κρέας (ζαμπόν, σαλάμι, αλλαντικά, φαστ φουντ) η αύξηση του κινδύνου ήταν 19 τοις εκατό για κάθε 25 γραμμάρια.

Όσον αφορά τις επιλογές κρέατος, συνιστάται η κατανάλωση πιο άπαχων, λιγότερο επεξεργασμένων κρεάτων, Τα πιο λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα συνήθως περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο από τα πιο άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος, κοτόπουλου και γαλοπούλας. Επίσης τα αλλαντικά, τα λιπαρά και τα επεξεργασμένα κρέατα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.