
Ως διαιτολόγος που δεν κάνει δίαιτα, υπενθυμίζω τακτικά στους ανθρώπους ότι όλες οι τροφές μπορούν να είναι μέρος ενός διατροφικού προγράμματος. Σοβαρά, όλες οι τροφές. Μερικές φορές αυτό το μήνυμα παρερμηνεύεται ως «τρώτε μόνο «πρόχειρο» φαγητό όλη την ώρα» και πολλοί αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς αυτή η προσέγγιση μπορεί στην πραγματικότητα να προάγει την υγεία. Ενώ πραγματικά υποστηρίζω να απολαμβάνετε όλα τα φαγητά που αγαπάτε, δεν εννοώ να τρώτε μόνο λαχταριστές λιχουδιές όλη μέρα, κάθε μέρα. Είναι όμως εφικτό να επιδιώκετε την υγεία, να τρώτε για να τροφοδοτείτε το σώμα σας και επίσης να απολαμβάνετε ό,τι τρώτε.
Πώς μοιάζει ένα ισορροπημένο γεύμα
Πιθανότατα έχετε ακούσει τη συμβουλή «να τρώτε όλα τα τρόφιμα με μέτρο» ή «απλώς ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή». Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Πώς ξέρετε αν ο τρόπος διατροφής σας είναι «ισορροπημένος»; Χωρίς να θέλω να κάνω αυτή την έννοια ακόμη πιο ασαφή, η ισορροπία φαίνεται πραγματικά διαφορετική για τον καθένα. Στην πραγματικότητα, η ισορροπία θα φαίνεται διαφορετική ακόμη και σε εσάς από εβδομάδα σε εβδομάδα. Κάποιες εβδομάδες μπορεί να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, να ετοιμάζετε γεύματα και να τρώτε καθημερινά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικά γεύματα. Και ίσως την επόμενη εβδομάδα να έχετε περιορισμένο χρόνο, οπότε δεν μπορείτε να αγοράσετε πολλά ή να προγραμματίσετε τα γεύματά σας, οπότε η διατροφή σας να είναι πιο «εύκολη και γρήγορη». Έτσι είναι η ζωή.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό που χαρακτηρίζει μια προσέγγιση ως «ισορροπημένη» είναι το να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να σταματήσει να επιδιώκει την τελειότητα. Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε 21+ φορές την εβδομάδα. Αν σε μερικά από αυτά τα γεύματα λείπουν λαχανικά ή αν δεν τα βρίσκετε πολύ χορταστικά, δεν πειράζει, γιατί θα έχετε πολλές περισσότερες ευκαιρίες να φάτε ξανά.
Συμβουλές για ισορροπημένα γεύματα χωρίς να κάνετε δίαιτα
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε αυτήν την ιδέα στην πράξη; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε ισορροπημένα γεύματα που μπορείτε πραγματικά να εντάξετε στη ζωή σας χωρίς να σας φαίνεται «αναγκαστικό».
Λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σας
Ξέρετε εκείνα τα βίντεο προετοιμασίας γευμάτων όπου ο 20χρονος που πηγαίνει στο γυμναστήριο περνάει όλη την Κυριακή στην κουζίνα και μαγειρεύει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό για όλη την εβδομάδα; Ενώ αυτός μπορεί να φαίνεται σαν ο «καλύτερος» τρόπος για να ετοιμάσετε το φαγητό σας, αυτή η προσέγγιση δεν είναι ρεαλιστική για τους περισσότερους. Και αν δεν είναι βιώσιμη για εσάς, τότε δεν είναι η «καλύτερη» προσέγγιση.
Για μένα προσωπικά, η σκέψη να τρώω το ίδιο δείπνο 6-7 συνεχόμενες μέρες ακούγεται άθλιο. Μου αρέσει η ποικιλία σε αυτά που τρώω, οπότε το να προετοιμάζω τα πάντα ταυτόχρονα δεν λειτουργεί για τον τρόπο ζωής μου. Επίσης, δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να περνάω ώρες στην κουζίνα κάθε Σαββατοκύριακο. Όταν αποφασίζετε πώς να δομήσετε τα διατροφικά σας προγράμματα, λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας, το πρόγραμμά σας, ποιοι άλλοι τρώνε το φαγητό, τον προϋπολογισμό σας, πόσο συχνά μπορείτε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και τις προτιμήσεις σας (επειδή το να απολαμβάνετε το φαγητό που τρώτε είναι σημαντικό). Μια ισορροπημένη προσέγγιση υπερβαίνει κατά πολύ την απλή επιλογή «υγιεινών» γευμάτων.

Δείτε τη συνολική εικόνα
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πιθανότατα τρώτε 3+ φορές την ημέρα, 21+ φορές την εβδομάδα, 90+ φορές το μήνα. Αν μερικά από αυτά τα γεύματα δεν είναι ισορροπημένα, αυτό είναι εντάξει. Γιατί δεν θα «βελτιώσει ούτε θα καταστρέψει» την υγεία σας. Άλλοτε τρώω δημητριακά για βραδινό και άλλοτε φτιάχνω μια νόστιμη σαλάτα. Αυτή είναι η ισορροπία.
Σκεφτείτε τι μπορείτε να προσθέσετε
Αυτός είναι ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να εξασκώ την ισορροπημένη διατροφή. Αντί να ανησυχείτε για τις τροφές που «πρέπει» να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, σκεφτείτε τι μπορείτε να προσθέσετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε πραγματικά ένα μπισκότο για σνακ και γνωρίζετε ότι ένα ή δύο μπισκότα από μόνα τους δεν είναι πολύ χορταστικά, μπορείτε να προσθέσετε ένα γιαούρτι και φιστίκια Αιγίνης. Ενσωματώνοντας πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα και σνακ, θα διαπιστώσετε ότι σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο.
Σκεφτείτε αν σας ταιριάζει ή όχι ο προγραμματισμός των γευμάτων
Όπως αναφέρθηκε εν συντομία παραπάνω, ο προγραμματισμός και η προετοιμασία γευμάτων φαίνονται διαφορετικά για τον καθένα. Πάντα περιγράφω την προετοιμασία των γευμάτων ως ένα φάσμα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στο ένα άκρο του φάσματος που βρίσκουν χρήσιμο να προγραμματίζουν κάθε γεύμα και να προετοιμάζουν όλα τα γεύματά τους πριν από την εβδομάδα. Και υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκουν αυτή τη μέθοδο πολύ κουραστική και χρονοβόρα. Και αυτό είναι εντάξει. Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία γευμάτων έχουν ως στόχο να μειώσουν το άγχος, όχι να κάνουν τη ζωή σας πιο αγχωτική.
Σημειώστε τι σας κάνει να νιώθετε καλά
Η προσέγγιση χωρίς δίαιτα δεν σημαίνει να τρώτε τα πάντα όλη την ώρα. Αντίθετα, ενθαρρύνει να επιτρέπετε όλα τα τρόφιμα χωρίς να τα κρίνετε και να μάθετε να κατανοείτε πώς σας κάνουν να νιώθετε.
Εν κατακείδι η ισορροπημένη διατροφή έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του «όλα ή τίποτα» και με το να θυμάστε ότι ένα γεύμα δεν θα «φτιάξει ούτε θα καταστρέψει» την υγεία σας. Ρίξτε μια ματιά στη συνολική εικόνα και βρείτε τι σας ταιριάζει.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.