WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι για την ακμή και τη διατροφή που τελικά δεν ισχύουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Αυγούστου 2025

5 μύθοι για την ακμή και τη διατροφή που τελικά δεν ισχύουν
pexels
Ανακαλύψτε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την ακμή και τη διατροφή και πώς να φροντίσετε το δέρμα σας με επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους.

Η ακμή μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως ορμόνες, γενετική, περιβάλλον, προϊόντα περιποίησης δέρματος, φάρμακα, ορισμένες παθήσεις υγείας και — σε ορισμένες περιπτώσεις — η διατροφή. Πρόκειται για μια κοινή φλεγμονώδη δερματική κατάσταση που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Είτε έχετε περιστασιακά σπυράκια είτε πιο σοβαρά ξεσπάσματα, πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσουν αυτά τα κόκκινα (και συχνά επώδυνα) σημάδια. Η καλύτερη θεραπεία εξαρτάται από πολλούς προσωπικούς παράγοντες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτεί συνεργασία με επαγγελματία υγείας, όπως δερματολόγο. Ωστόσο, μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας εμφανίσει πολλές «συνταγές» για την αντιμετώπιση της ακμής, αρκετές από τις οποίες δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

Ας δούμε 5 μύθους για την ακμή που ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω

Μύθος #1: Μόνο οι έφηβοι παθαίνουν ακμή

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή. Καθώς αλλάζουν οι ορμόνες, αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος και η ανάπτυξη δερματικών κυττάρων. Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων, αυτά οδηγούν στην εμφάνιση ακμής. Αν και η ακμή κορυφώνεται συχνότερα στην εφηβεία, μπορεί να συνεχιστεί στην ενήλικη ζωή (επίμονη ακμή) ή να εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά τα 25 (όψιμη ακμή). Η ενήλικη ακμή μπορεί να συνδέεται με ορμονικές διαταραχές, γενετική, άγχος, καλλυντικά, κάπνισμα, διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή.

Μύθος #2: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Δεν χρειάζεται να αποχαιρετήσετε απαραίτητα τη σοκολάτα — ειδικά τη μαύρη. Τα παλαιότερα στοιχεία που τη συνδέουν με την ακμή δεν είναι αρκετά ισχυρά. Μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και την εμφάνιση ακμής. Ορισμένα συστατικά της, όπως η ζάχαρη και το γάλα, μπορεί να συμβάλλουν σε δερματικά προβλήματα σε κάποιους ανθρώπους. Επειδή η ακμή είναι φλεγμονώδης κατάσταση, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ίσως επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν παρατηρείτε περισσότερα σπυράκια μετά τη σοκολάτα, προτιμήστε μαύρη σοκολάτα με λιγότερη ζάχαρη.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος #3: Τα γαλακτοκομικά ευθύνονται για την ακμή

Η σχέση γαλακτοκομικών και ακμής είναι αντικείμενο συζήτησης. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το γάλα μπορεί να αυξάνει την ινσουλίνη και τον IGF-1, ορμόνες που ενδέχεται να αυξήσουν το σμήγμα. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να αποδείξουν αιτιώδη σχέση. Αν υποψιάζεστε ότι το γάλα ή τα γλυκά επιδεινώνουν την ακμή σας, μπορείτε με τη βοήθεια διαιτολόγου να δοκιμάσετε προσωρινή απομάκρυνσή τους και να δείτε αν υπάρχει βελτίωση.

Μύθος #4: Οι λιπαρές τροφές προκαλούν ακμή

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα τηγανητά ή τα πολύ λιπαρά φαγητά προκαλούν άμεσα ακμή. Ωστόσο, μια διατροφή πλούσια σε τέτοιες τροφές μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να μειώσει την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3, που δρουν αντιφλεγμονωδώς.

Μύθος #5: Η αποφυγή γλουτένης καθαρίζει το δέρμα

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η γλουτένη σχετίζεται με την ακμή σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη. Αντίθετα, η αυστηρή αποφυγή γλουτένης χωρίς λόγο μπορεί να αυξήσει το άγχος, να μειώσει θρεπτικά συστατικά και να επιβαρύνει την ψυχολογία, πράγμα που μπορεί να χειροτερέψει την ακμή.

Συμπέρασμα

Η ακμή είναι πολυπαραγοντική και δεν οφείλεται σε μία και μόνο τροφή. Οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα μεμονωμένα τρόφιμα. Αν οι κλασικές θεραπείες δεν αποδίδουν, συμβουλευτείτε δερματολόγο ή διαιτολόγο για εξατομικευμένη διερεύνηση.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.