WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι συμβαίνει στην υγεία του εντέρου σου όταν πίνεις κεφίρ κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Οκτωβρίου 2025

Να τι συμβαίνει στην υγεία του εντέρου σου όταν πίνεις κεφίρ κάθε μέρα
unsplash
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση και είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου σας. Η ένταξή του στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να έχετε τακτικές κενώσεις.

Το κεφίρ μοιάζει με ένα απλό ρόφημα γιαουρτιού. Αλλά αυτό το ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του εντέρου σας. Τι θα γινόταν αν το πίνατε κάθε μέρα; Το έντερό σας θα περνούσε από μερικές εκπληκτικές αλλαγές. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι προσθέτουν κεφίρ στην καθημερινή τους ρουτίνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφείς αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Το πεπτικό σας σύστημα μεταμορφώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα και αυτές οι αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που αισθάνεστε συνολικά.

Η επιστήμη πίσω από τη μοναδική δύναμη του κεφίρ

Το κεφίρ δεν είναι απλώς ένα ακόμη προβιοτικό ρόφημα. Περιέχει έως και 61 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Συγκρίνετε αυτό με το κανονικό γιαούρτι, το οποίο συνήθως έχει 2-3 στελέχη. Αυτή η ποικιλομορφία καθιστά το κεφίρ μια δύναμη για την υγεία του εντέρου. Πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει βασικά προβιοτικά στελέχη στο κεφίρ. Αυτά περιλαμβάνουν τα Lentilactobacillus hilgardii, Lacticaseibacillus paracasei και Lactobacillus helveticus. Κάθε στέλεχος προσφέρει μοναδικά οφέλη στο πεπτικό σας σύστημα.

Το πλεονέκτημα του κεφιράν

Το κεφίρ περιέχει μια ειδική ένωση που ονομάζεται κεφίραν. Αυτή η φυσική ουσία έχει τα δικά της οφέλη για την υγεία. Λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα για τα καλά βακτήρια. Αυτό τα βοηθά να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Τι συμβαίνει στην υγεία του εντέρου σας όταν πίνετε κεφίρ κάθε μέρα

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά

Το κεφίρ περιέχει περίπου τρεις φορές περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι και προσφέρει ένα πιο ποικίλο μικροβιακό προφίλ με έως και 60 μοναδικά είδη προβιοτικών. Τα προβιοτικά βοηθούν στην άυξηση της ποικιλομορφίας των μικροοργανισμών στο έντερο, προωθώντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή όταν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας.

Μπορεί να ανακουφίσει από γαστρεντερικά προβλήματα

Το κεφίρ είναι περίπου 99% χωρίς λακτόζη, καθιστώντας το μια δυνητικά κατάλληλη επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Jenny.Gr
unsplash

Βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά

Η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αυτό μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας σας. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο , το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών και των μυών, τη λειτουργία των νεύρων και πολλά άλλα.

Μπορεί να αναπληρώσει τα βακτήρια του εντέρου μετά τη λήψη αντιβιοτικών

Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας μετά τη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία σκοτώνουν τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σας. Η κατανάλωση κεφίρ είναι ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό. Μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε εξαρχής. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και η έρευνα έχει συνδέσει το κεφίρ, συγκεκριμένα, με βελτιωμένη ανοσοποιητική υγεία .

Είναι το κεφίρ το ίδιο πράγμα με το γιαούρτι;

Αν και το κεφίρ και το γιαούρτι έχουν παρόμοιες ιδιότητες, δεν είναι το ίδιο. Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο γαλακτοκομικό ρόφημα που παρασκευάζεται καλλιεργώντας γάλα με ένα συμβιωτικό μείγμα βακτηρίων και ζυμών, με αποτέλεσμα ένα πόσιμο ρόφημα που μοιάζει με γιαούρτι. Σε αντίθεση με το γιαούρτι, το οποίο χρησιμοποιεί μόνο βακτηριακές καλλιέργειες, το κεφίρ παρασκευάζεται με κόκκους κεφίρ - ένα σύνθετο μείγμα ωφέλιμων βακτηρίων και ζυμών. Το κεφίρ έχει συνήθως πιο ξινή γεύση και ελαφρώς αφρώδη, πιο λεπτή υφή από το γιαούρτι.

Είναι ασφαλές να τρώτε κεφίρ κάθε μέρα;

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε κεφίρ στη διατροφή σας εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση ή λαμβάνετε κάποιο φάρμακο που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Διαφορετικά, είναι ασφαλές να καταναλώνεται καθημερινά, αν και μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ήπιες πεπτικές παρενέργειες , όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια, όταν εισάγουν τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το κεφίρ. Για όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις επιδράσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να ξεκινήσουν με μικρές μερίδες και να αυξήσουν σταδιακά την πρόσληψη ανάλογα με την ανοχή τους.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.