Ο καφές μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πρωινή ιεροτελεστία—είναι πλούσιος με αντιοξειδωτικά και μπορεί ακόμη και να προσφέρει πιθανά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, το πώσ πίνετε καφέ δεν είναι ίδιος σε όλους. Από το τι προσθέτετε μέχρι τον τρόπο παρασκευής του, μικρές τροποποιήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να απολαύσετε τον καφέ, με την υποστήριξη της επιστήμης της διατροφής.
Οι 6 πιο υγιεινοί τρόποι για να πίνετε καφέ
Πιείτε σκέτο, μαύρο καφέ
Αν έχετε την τάση να παραλείπετε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, τότε ήδη ξεκινάτε με μια υγιεινή νότα. Απλώς φτιάξτε τον καφέ σας με νερό, χωρίς προσθήκες. Ο μαύρος καφές είναι φυσικά πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως το χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την υγεία της καρδιάς. Δεν περιέχει προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, επομένως απολαμβάνετε όλα τα οφέλη χωρίς επιπλέον θερμίδες.
Προσθέστε λίγο κανέλα ή κάρδαμο
Η προσθήκη μπαχαρικών όπως κανέλα ή κάρδαμο είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά. Απλώς πασπαλίστε κανέλα ή κάρδαμο στον καφέ σας πριν τον παρασκευάσετε. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Το κάρδαμο παρέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να υποστηρίξει την πέψη. Επίσης, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα μπαχαρικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αντιοξειδωτικά του καφέ με διαφορετικούς τρόπους, ενισχύοντας ενδεχομένως τα οφέλη του καφέ.
Αρωματίστε τον φυσικά με εκχύλισμα βανίλιας ή αμυγδάλου
Παραλείψτε το σιρόπι και τις κρέμες και προσθέστε μερικές σταγόνες καθαρού εκχυλίσματος βανίλιας ή αμυγδάλου στον καφέ σας. Αυτά τα εκχυλίσματα προσδίδουν μια διακριτική γλυκύτητα και άρωμα χωρίς πολλές θερμίδες. Επίσης, η βανίλια περιέχει ίχνη αντιοξειδωτικών και μπορεί να ενισχύσει την αντιληπτή γλυκύτητα, διευκολύνοντας τη συνολική μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης.
Προσθέστε μια κουταλιά κακάο
Το κακάο δεν είναι απλώς νόστιμο, μπορεί επίσης να δώσει στον καφέ σας μια ώθηση σε αντιοξειδωτικά που συνδέονται με τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη διάθεση. Η προσθήκη μιας κουταλιάς άγλυκης σκόνης κακάο στον καφέ σας μπορεί να αυξήσει τη συνολική αντιοξειδωτική δράση του. Έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι σε ορισμένες μεθόδους παρασκευής, όπως ο ελληνικός, το κακάο και οι ενώσεις καφέ μπορεί να συνεργάζονται για να ενισχύσουν ελαφρώς αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, το όφελος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την αναλογία και τη μέθοδο.
Πιείτε τον καφέ σας με λίγο γάλα
Αν προτιμάτε τον κρεμώδη καφέ, έχετε αρκετές υγιεινές επιλογές. Το γάλα προσθέτει πρωτεΐνη και ασβέστιο, ενώ το άγλυκο γάλα βρώμης προσφέρει κρεμώδη υφή χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οι μη γαλακτοκομικές επιλογές, όπως το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, είναι καλές, αλλά ελέγξτε τις ετικέτες για πρόσθετα σάκχαρα ή έλαια.
Δοκιμάστε καφέ με τζίντζερ ή τσίλι
Για να δώσετε στον καφέ σας μια πικάντικη γεύση και επιπλέον νοστιμιά, πασπαλίστε τον με μια πρέζα τριμμένο τζίντζερ ή τσίλι σε σκόνη. Το τζίντζερ μπορεί να υποστηρίξει την πέψη και να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας, ενώ η καψαϊκίνη του τσίλι μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να προωθήσει την κυκλοφορία του αίματος. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξυπνήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες και το σώμα σας.
Ο καφές μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια καθημερινή απόλαυση — μπορεί να γίνει μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής ρουτίνας, αρκεί να τον επιλέγεις και να τον προετοιμάζεις σωστά. Μικρές αλλαγές, όπως η αποφυγή περιττής ζάχαρης, η επιλογή φυτικών ροφημάτων ή η προσθήκη φυσικών γεύσεων, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη θρεπτική του αξία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.