Οι πνεύμονες είναι από τα πιο πολύτιμα όργανα του σώματός μας, καθώς φροντίζουν κάθε στιγμή να μας δίνουν το οξυγόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, η καθημερινότητα, η ρύπανση, το άγχος και οι κακές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία τους. Η φροντίδα της αναπνευστικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για ενέργεια, ευεξία και μακροζωία. Επίσης άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ) ή η πνευμονική ίνωση (μια χρόνια πάθηση που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες), μπορεί να βιώσουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων.
Μάλιστα η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας τους, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσουν τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Από φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά μέχρι ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνες που προστατεύουν τα κύτταρα, δείτε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για υγιείς και δυνατούς πνεύμονες.
Είδη τροφίμων που ενισχύουν τους πνεύμονες
Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν υγιή λίπη, πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, καθώς και φρούτα και λαχανικά, μπορούν να ενισχύσουν τους πνεύμονές σας.
Υγιή λίπη
Η κατανάλωση τροφών με περισσότερα λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το σώμα σας μεταβολίζει το λίπος, παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα για το οξυγόνο που χρησιμοποιείται, καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο επιδείνωσης της πνευμονικής λειτουργίας και καλύτερη πνευμονική λειτουργία . Τροφές με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 περιλαμβάνουν:
- Λάδι κανόλας
- Σπόροι Chia
- Ιχθυέλαιο
- Λιναρόσπορος και έλαιο λιναρόσπορου
- Ρέγγα
- Σκουμπρί
- Στρείδια
- Σολομός
- Σαρδέλες
- Γαρίδα
- Τόνος
- Καρύδια
Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα αυγά, το γιαούρτι, το αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας και ο χυμός, μπορεί επίσης να περιέχουν ωμέγα-3.
Πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση των αναπνευστικών μυών σας. Έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σχετίζονται με την καλή λειτουργία των πνευμόνων. Οι πρωτεϊνούχες τροφές περιλαμβάνουν:
- Θαλασσινά
- Κρέας
- Πουλερικά
- Αυγά
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Προϊόντα σόγιας
Σύνθετοι υδατάνθρακες
Τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έχουν μειωμένο κίνδυνο ΧΑΠ. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με τα λίπη, όταν το σώμα μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, μειώνοντας τη λειτουργία των πνευμόνων. Όταν επιλέγετε υδατάνθρακες, προτιμήστε τους σύνθετους, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν από τους απλούς. Μερικές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αμυλούχα λαχανικά, οι φακές, τα κόκκινα φασόλια.
Φρέσκα προϊόντα
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες που συμβάλουν στην καλή υγεία των πνευμόνων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακόλουθες βιταμίνες προστατεύουν τους πνεύμονες σας:
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Β
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνη Ε
Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών δράσεων της βιταμίνης D, αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία των πνευμόνων.
Κάλιο
Το κάλιο μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, η υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου) είναι συχνή σε άτομα με οξεία επιδείνωση της ΧΑΠ. Γι αυτό και η διατήρηση επαρκών επιπέδων καλίου είναι σημαντική. Καλές πηγές καλίου σε τρόφιμα είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, το γάλα, τα όσπρια και ο σολομός.
Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, ενός παράγοντα που ευνοεί την ανάπτυξη πνευμονικών παθήσεων. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη αποτελεί καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών, ψευδαργύρου, σιδήρου και μαγνησίου, καθώς και ένα ισχυρό οπλοστάσιο αντιοξειδωτικών.
Τροφές για την προώθηση της υγείας των πνευμόνων
Μερικές από τις καλύτερες επιλογές τροφίμων για τη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων περιλαμβάνουν τις παρακάτω.
Μήλα
Τα μήλα είναι μια «υπερτροφή» όσο αφορά την υγεία των πνευμόνων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μήλα και οι ντομάτες μπορεί να καθυστερήσουν την επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας σε ενήλικες, ιδιαίτερα μεταξύ των πρώην καπνιστών.
Παντζάρια
Δοκιμάστε χυμό παντζαριού για υγιείς πνεύμονες. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση έλαβαν είτε χυμό παντζαριού πλούσιο σε νιτρικά είτε εικονικό φάρμακο (μια αναποτελεσματική θεραπεία που χορηγήθηκε σε άτομα σε μια ομάδα ελέγχου) για μια εβδομάδα. Η ομάδα του χυμού παντζαριού είχε βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Ντομάτες
Η ίδια μελέτη που έδειξε ότι τα μήλα επηρέασαν θετικά την υγεία των πνευμόνων διαπίστωσε επίσης ότι οι ντομάτες ωφελούν τους πνεύμονες. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ντομάτες είχαν καθυστερημένη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το λυκοπένιο(μια φυτική χημική ουσία που ονομάζεται καροτενοειδές) στις ντομάτες είναι αυτό που προστετεύει τους πνεύμονες.
Φυλλώδη λαχανικά
Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πνευμονικής νόσου. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά αποτελούν την κύρια πηγή νιτρικών αλάτων στη διατροφή του ανθρώπου. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα νιτρικών βοηθούν άτομα με ΧΑΠ με τα ακόλουθα:
- Βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση
- Αύξηση της απόστασης με τα πόδια
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε εάν έχετε πνευμονοπάθεια
Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα εάν έχετε ΧΑΠ. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη τροφίμων είναι γενικά λιγότερο θρεπτικά.
Αλμυρά τρόφιμα
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ νατρίου και κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα δεν είναι σαφής. Μια θεωρία είναι ότι αυξάνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες, η οποία σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Επεξεργασμένα κρέατα
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον, του ζαμπόν, του κορν μπιφ, και του λουκάνικου, συσχετίστηκε με χειρότερη πνευμονική λειτουργία. Τα αλλαντικά συσχετίστηκαν με νεοδιαγνωσμένη ΧΑΠ και επιδείνωση των συμπτωμάτων της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα νιτρώδη που υπάρχουν στα κρέατα υψηλής επεξεργασίας, προκαλώντας φλεγμονή των πνευμόνων και βλάβη στο DNA.
Τηγανητά τρόφιμα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τηγανητά και τα καπνιστά τρόφιμα αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Όταν συνδυάζονται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ , ο κίνδυνος είναι ακόμη υψηλότερος.
Η υγεία των πνευμόνων μας δεν εξαρτάται μόνο από το περιβάλλον ή τις συνήθειές μας, αλλά και από τις τροφές που βάζουμε καθημερινά στο πιάτο μας. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη αναπνοή, στη μείωση των φλεγμονών και στην πρόληψη αναπνευστικών παθήσεων. Γιατί τελικά, κάθε ανάσα που παίρνουμε είναι πολύτιμη – και αξίζει να τη στηρίζουμε με τη σωστή διατροφή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.