Το γάλα είναι μια βασική πηγή πολλών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, της πρωτεΐνης και της βιταμίνης D. Το πλήρες γάλα και το γάλα 2% παρέχουν πολλά από τα ίδια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα επίπεδα θερμίδων. Η κατανόηση του κατά πόσο αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τα οστά σας και τη συνολική υγεία μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις διατροφικές σας ανάγκες και στους μακροπρόθεσμους στόχους υγείας σας.
Πώς συγκρίνεται το πλήρες γάλα με το γάλα 2% από άποψη θρεπτικής αξίας
Τόσο το πλήρες γάλα όσο και το γάλα με περιεκτικότητα 2% προέρχονται από την ίδια πηγή και περιέχουν πολλά από τα ίδια συστατικά. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το πλήρες γάλα περιέχει περισσότερα ολικά και κορεσμένα λιπαρά και έχει περισσότερες θερμίδες. Το λίπος βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, αλλά η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αποτελεί ανησυχία για ορισμένα άτομα.
Και τα δύο είναι εξίσου καλά για την υγεία των οστών
Από την άποψη της υγείας των οστών, το πλήρες γάλα και το γάλα με 2% περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ουσιαστικά ίσα. Οι σημαντικότερες διατροφικές επιδράσεις στην υγεία των οστών περιλαμβάνουν:
- Ασβέστιο
- Βιταμίνη D
- Πρωτεΐνη
Δεδομένου ότι και τα δύο γάλατα παρέχουν παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D, κανένα από τα δύο δεν έχει σαφές πλεονέκτημα για την οικοδόμηση ή τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας . Έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D , σε συνδυασμό με την άσκηση με βάρη, είναι σημαντικοί παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία των οστών.
Όταν το πλήρες γάλα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή
Το πλήρες γάλα έχει πιο κρεμώδη υφή και πιο πλούσια γεύση λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Μερικοί το βρίσκουν πιο ευχάριστο να το πίνουν σκέτο ή να το χρησιμοποιούν στον καφέ, στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την τακτική συμπερίληψή του στη διατροφή, ειδικά εάν που προτιμούν μια πιο πλούσια γεύση.
Επίσης το λίπος στο πλήρες γάλα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, αυτό μπορεί έμμεσα να υποστηρίξει την υγεία των οστών, αν και το εμπλουτισμένο γάλα με 2% λιπαρά παρέχει επίσης βιταμίνη D και μικρότερες ποσότητες λίπους. Για άτομα που δυσκολεύονται να τρώνε αρκετά ή να διατηρήσουν το βάρος τους, το πλήρες γάλα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσουν θερμίδες και θρεπτικά συστατικά χωρίς να αυξήσουν τον όγκο της τροφής.
Μειονεκτήματα του πλήρους γάλακτος
Το πλήρες γάλα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το γάλα με 2%. Ενώ τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι εγγενώς επιβλαβή, η υψηλότερη πρόσληψή τους μπορεί να αποτελεί ανησυχία για τη συνολική υγεία της καρδιάς. Με περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα, το πλήρες γάλα μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τους στόχους εκείνων που προσπαθούν να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων .
Γιατί προτείνω το γάλα 2% για τους περισσότερους ανθρώπους
Από την άποψη της υγείας των οστών, τόσο το πλήρες γάλα όσο και το γάλα 2% παρέχουν το ασβέστιο, την πρωτεΐνη και τη βιταμίνη D που χρειάζονται για την υποστήριξη ισχυρών οστών. Ωστόσο, οι Οδηγίες Διατροφής του USDA συνιστούν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για τους ενήλικες, κυρίως επειδή αυτές οι επιλογές παρέχουν τα ίδια συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, το πλήρες γάλα μπορεί να ενταχθεί σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο για ορισμένα άτομα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.