WOMEN'S FORUM

"Είμαι εδώ για εσένα": Πολύκαρπος Νικολόπουλος - Οι αστρολόγοι δεν είναι παυσίπονο, ούτε ηρεμιστικό


Χριστίνα Κατσαντώνη

17 Απριλίου 2024

Πολύκαρπος Νικολόπουλος
Ο Πολύκαρπος Νικολόπουλος, εναλλακτικός θεραπευτής, αστρολόγος και εισηγητής θεραπευτικής αστρολογίας στο Κ.Δ.Β.Μ. “Εναλλακτική Παιδεία”, μιλά στο JennyGr, λίγες μέρες πριν την ομιλία του με θέμα «Θεραπευτική αστρολογία και γυναικεία φύση» στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα», που θα γίνει στις 19 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Κλείσε το εισιτήριό σου για το Women's Forum 2024 εδώ

Από τον ανεξάντλητο χώρο του βιβλίου, οδηγήθηκε στον επίσης χωρίς όρια κόσμο των εναλλακτικών θεραπειών και της αστρολογίας. Ο Πολύκαρπος Νικολόπουλος, εναλλακτικός θεραπευτής, αστρολόγος και εισηγητής θεραπευτικής αστρολογίας στο Κ.Δ.Β.Μ. “Εναλλακτική Παιδεία”, μιλά στο JennyGr λίγες μέρες πριν την ομιλία του με θέμα «Θεραπευτική αστρολογία και γυναικεία φύση» στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα», για το νέο -στην Ελλάδα- είδος της θεραπευτικής αστρολογίας, που δίνει έμφαση στη θετικότητα και εξηγεί πώς η αστρολογία πλέον εξελίσσεται σε ένα πολυεργαλείο αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και ψυχικής ισορροπίας.

Θέλω να ξεκινήσουμε από τον χώρο του βιβλίου,πάνω στον οποίο εργαστήκατε επί σειρά ετών. Τι σας τράβηξε αρχικά σε αυτό τον τομέα;

Λατρεύω τη λογοτεχνία από πολύ μικρός. Για μένα, όλα είναι λογοτεχνία, από αυτήν μάλιστα ξεκίνησε και η έλξη μου στην αστρολογία. Όλες μου οι ενάρξεις, όλες μου οι συνδέσεις έχουν να κάνουν με το βιβλίο και τη λογοτεχνία. Γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να σπουδάσω συντήρηση παλαιών βιβλίων και καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και συνέχισα λίγο με την παλαιογραφία. Ασχολήθηκα αρκετά και με τον χώρο της συντήρησης, αλλά κυρίως με βιβλιοπωλεία, πώληση βιβλίων και στήσιμο βιβλιοπωλείων για 19 χρόνια.

Παράλληλα είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι πάνω στην έρευνα και τη μελέτη εναλλακτικών θεραπειών; Με ποια αιτία, ποια αφορμή;

Ξεκίνησα από πολύ μικρός, από 16-17 χρονών, από το ρέικι. Επειδή λάτρευα το βιβλίο, ως έφηβος περνούσα πάρα πολλές ώρες στα βιβλιοπωλεία, κυρίως για να διαλέξω λογοτεχνικά έργα. Αλλά έπεσα πάνω στα βιβλία του ρέικι, που είναι κι αυτό που αγαπάω και ασχολούμαι αρκετά. Το ρέικι είναι μια εναλλακτική θεραπεία, αυτοθεραπεία και θεραπεία, η οποία εναρμονίζει τα επτά κέντρα πληροφοριών του σώματος. Μόλις άρχισα να διαβάζω για αυτό, ξύπνησε μέσα μου η ανάγκη ανακάλυψης του εαυτού μου μέσω της θεραπείας. Κι έτσι άρχισα να διαβάζω αρκετά ό,τι έχει να κάνει με εναλλακτικές θεραπείες. Αργότερα το δοκίμασα κι ο ίδιος κι αυτό μου άνοιξε έναν καινούριο κόσμο.Πολύ σύντομα μυήθηκα στους βαθμούς του ρέικι κι έγινα δάσκαλος του ρέικι. Ξεκίνησα τα ταξίδια για να γνωρίσω καινούριους δασκάλους, έκανα βιωματικά σεμινάρια σχετικά με το διαλογισμό, το ρέικι, τη σιωπή, κι όλα αυτά παράλληλα με την ενασχόληση με το βιβλίο. Οπότε για μένα συνδυάζονται πολύ μεταξύ τους, το βιβλίο, η ανάγνωση, η λογοτεχνία με τη θεραπεία, την εσωτερικότητα και την αστρολογία.

Η αστρολογία είναι η γλώσσα του ουρανού. Κι εμείς είμαστε εδώ για να καταλάβουμε το μήνυμα και να αποσυμβολίσουμε αυτή τη γλώσσα.

Πώς και πότε, μέσα σε αυτό το ταξίδι μπήκε ο κόσμος της αστρολογίας; Τι είναι για σας η αστρολογία, τι σας γοητεύει σε αυτήν;

Η αστρολογία πάντα υπήρχε στο μυαλό μου, στην καρδιά μου, πάντα έψαχνα να βρω μια σύνδεση, το τι μπορεί να συνδέει τους πλανήτες με τις ενέργειες κι αυτό ακριβώς ήταν που με τράβηξε σε αυτήν. Άρχισα να διαβάζω και να παρακολουθώ τι συμβαίνει με τους πλανήτες, τις ενέργειες και τη φορά, χωρίς όμως να ξέρω κάτι παραπάνω. Πριν από κάποια χρόνια, αποφάσισα να δω, αν αυτό διδάσκεται κι έτσι άρχισα να σπουδάζω στην Εναλλακτική Παιδεία, όπου τώρα διδάσκω θεραπευτική αστρολογία. Στην αστρολογία ξεκινάς από το άλφα κι εκεί ακριβώς συνειδητοποιείς ότι η αστρολογία είναι γλώσσα. Είναι η γλώσσα του ουρανού. Κι εμείς είμαστε εδώ για να καταλάβουμε το μήνυμα και να αποσυμβολίσουμε αυτή τη γλώσσα. Οπότε το ταξίδι άρχισε να μεγαλώνει με την αστρολογία.

Τι σημαίνει ο όρος “θεραπευτική αστρολογία”;

Είναι πολύ καινούριο είδος για τα ελληνικά δεδομένα, στην Αμερική είναι πιο διαδεδομένη. Η θεραπευτική αστρολογία βασίζεται στην ενέργεια, βασίζεται στην ικανότητα να αναγνωρίσουμε πολύ καλά τον εαυτό μέσα από τον γενέθλιο χάρτη, ο οποίος είναι το αποτύπωμα του ατόμου και της προσωπικότητάς του. Η θεραπευτική αστρολογία έχει μια βαθιά σύνδεση με τις εναλλακτικές θεραπείες και την αναπτυξιακή ψυχολογία. Ουσιαστικά είναι το είδος της αστρολογίας, που εξηγεί, αναλύει ακριβώς την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα για να μπορέσουμε μέσα από τις ενέργειες, τις διελεύσεις, τις υπόλοιπες πλανητικές θέσεις να προετοιμαστούμε για να τις τροποποιήσουμε έτσι, ώστε να μας συμβεί η θετική εκδήλωση. Η θεραπευτική αστρολογία έχει ως σκοπό τη θετικότητα, τη θετική εκδήλωση, τη θετική αναγνώριση του εαυτού και των καθημερινών ζητουμένων. Έχει μια στροφή στην αντίληψη ότι υπάρχει πάντα η θετική πλευρά. Ακόμα και τον αρνητικό και τον θετικό πόλο μπορούμε να τους βάλουμε να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν προς μία θετική κατεύθυνση. Είναι το σημείο, όπου τα ασύμβατα στοιχεία μαθαίνουν να συνεργάζονται.

Στη θεραπευτική αστρολογία βασιζόμαστε στα τέσσερα στοιχεία, στη δύναμη της φωτιάς, στην ισορροπία της Γης, σεβόμαστε την ιδέα του αέρα και αναγνωρίζουμε την κάθαρση και το συναίσθημα που έχει το νερό.

Πολύκαρπος Νικολόπουλος

Γυναίκα και θεραπευτική αστρολογία. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σύνδεση;

Η αστρολογία και η θεραπευτική αστρολογία απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους. Η γυναίκα, όμως, έχει μια ιδιαίτερα υψηλή διαισθητική ικανότητα. Έχουν παρουσιαστεί και έρευνες, οι οποίες εξηγούν ότι ίσως να υπάρχει και μία διαφορετική σύνδεση στη γυναικεία ψυχή με τη διαίσθηση. Η αστρολογία έχει σύνδεση με το διαισθητικό μας πεδίο. Όπως θα ακούσετε και στην ομιλία μου στο forum,στην αστρολογία χωρίζουμε τη διαίσθηση σε τέσσερα διαφορετικά πεδία. H γυναίκα έχει και τα τέσσερα σε πιο υψηλό βαθμό. Κι από την άλλη, η αστρολογία είναι γυναίκα, είναι θηλυκό. Συνδέεται και συντονίζει τη θηλυκή αρχή κι έτσι ίσως η γυναίκα να έλκεται και να γοητεύεται πιο βαθιά και ουσιαστικά. Όχι περισσότερο, όχι πιο γρήγορα, αλλά πιο βαθιά και ουσιαστικά. Ο άντρας θέλει να την ερευνήσει λίγο ακόμα. Στη γυναίκα έρχεται πιο φυσικά.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για την αστρολογία σήμερα;

Ότι λειτουργεί μόνο σαν πρόβλεψη, για να μάθεις τη μοίρα σου, να μάθεις το πεπρωμένο σου. Έχει κι αυτή τη μορφή, όμως το εξαιρετικό πια με την αστρολογία είναι ότι συνδυάζεται και συγχωνεύεται με πολύ μεγάλες επιστήμες, όπως είναι η ψυχολογία, η αναπτυξιακή ψυχολογία, οι εναλλακτικές θεραπείες. Και ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μεγάλο κλειδί για να αναγνωρίσουμε καλύτερα, βαθιά και ουσιαστικά, το ποιοι είμαστε, το τι είμαστε και πώς μπορούμε αυτό να το εξελίξουμε με μια θετικότητα. Αυτό είναι το μαγικό της αστρολογίας και αυτό είναι που την εξελίσσει πια σε ένα πολυεργαλείο αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και ψυχικής ισορροπίας, αλλά και αναγνώρισης ταλέντων, αναγνώρισης δυσκολιών για να ξέρουμε τι να αποφύγουμε και πότε να δράσουμε. Είναι πιο μεγάλο, πιο πολύ από αυτό που νομίζουμε. Δεν είναι μόνο το αν ταιριάζουν τα ζώδια μεταξύ τους. Οι πλανήτες, τα ζώδια, οι οίκοι και οι όψεις λειτουργούν σε ένα διαφορετικό ρόλο, που έχει ένα πολύ πιο βαθύ μήνυμα να μας δώσει. Κι ακόμα ένα γοητευτικό στοιχείο είναι ότι είναι η επιστήμη που πάντα είσαι μαθητής, που πάντα καλείσαι να ερευνήσεις.

Οι πλανήτες, τα ζώδια, οι οίκοι και οι όψεις λειτουργούν σε ένα διαφορετικό ρόλο, που έχει ένα πολύ πιο βαθύ μήνυμα να μας δώσει

Διδάσκετε αστρολογία για θεραπευτές. Συνήθως τι είναι το πρώτο που λέτε στους σπουδαστές σας;

Θετική γλώσσα, θετική προοπτική, έμφαση στην θετικότητα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναγνωρίσουμε καλά τον εαυτό. Έμφαση στη θετικότητα, έμφαση στην άσκηση για να έχουμε τη θετική εκδήλωση.

Η θετικότητα, βέβαια, είναι μια ευρεία έννοια. Κι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που κι οι θεραπευτές βιώνουμε πολλές φορές, είναι ότι δεν είμαστε παυσίπονο, ούτε ηρεμιστικό. Είμαστε αυτοί που κάνουμε την καθοδήγηση, αλλά μετά χρειάζεται άσκηση, θα πρέπει να δουλέψεις.

Ποιο είναι το πιο πολύτιμο “μάθημα” που σας έχει διδάξει μέχρι σήμερα η πορεία σας στον χώρο της αστρολογίας και των εναλλακτικών θεραπειών;

Μου έχει μάθει κάτι υπέροχο. Ότι οι μεγάλες έννοιες είναι ζωτικά φαινόμενα, ζωτικά όντα γύρω μας. Ότι η συνέπεια, η συγκέντρωση, η σιωπή είναι ζωτικά φαινόμενα, που χρειάζεται καθημερινά να τα ποτίζω. Κι όσο ποτίζω αυτές τις έννοιες, που μου φέρνουν ισορροπία, αρμονία και γαλήνη, παράλληλα συνειδητά ξεχνώ να ποτίσω τα κατώτερα συναισθήματα. Οπότε αυτό που έχω διδαχτεί είναι ότι η συνεχόμενη, αδιάλειπτη, εγρήγορση και παρατήρηση με φέρνει σε μία εξαιρετικά αρμονική θεραπεία με τον εαυτό μου, άρα παράλληλα και με τους άλλους.

Here For You

Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Για να μοιραστούμε τα όνειρα και τις ανησυχίες μας και να διευρύνουμε τις σκέψεις και τις προοπτικές μας. Μέσα από επτά διαφορετικές θεματικές, 9 διαφορετικούς ομιλητές, αλληλεπιδράσεις και Q&As, μαθαίνουμε, μοιραζόμαστε εμπειρίες, εμπνεόμαστε, επικοινωνούμε, αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, κατανοούμε τη φύση, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους μοιράζονται προσωπικά βιώματα και οράματα, δίνουν απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, προτείνουν τρόπους, “εργαλεία”, τεχνικές και ανασύρουν ιστορικά παραδείγματα, που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα με μια άλλη οπτική, καθώς και να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές προκλήσεις και στις προσωπικές ανάγκες μας.

Μάθε περισσότερα για το Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα και κλείσε το εισιτήριό σου.

Λίγα λόγια για τον Πολύκαρπο Νικολόπουλο

Ο Πολύκαρπος Νικολόπουλος, παράλληλα με τις σπουδές του στη συντήρηση παλαιών βιβλίων, την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, την παλαιογραφία και την επί χρόνια εργασία του στον χώρο του βιβλίου, αναζήτησε και ερεύνησε εναλλακτικές θεραπείες μέσω της ανατολικής φιλοσοφίας του Ζεν, με ειδίκευση ως Reiki master, Tachyon healer, αλλά και Dynamic Meditation Instructor. Όλη αυτή η αναζήτηση τον οδήγησε στο μεγάλο κόσμο της Αστρολογίας, που ασχολείται με τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, την διαίσθηση, την αποδοχή και την κατανόηση του βάθους της ανθρώπινης φύσης αλλά και της Θεραπευτικής Αστρολογίας ως οδηγού στην εξελικτική πλοήγηση στις εμπειρίες της ζωής. Διδάσκει αστρολογία για θεραπευτές αλλά και όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στις εναλλακτικές θεραπείες και την ίαση με ολιστική προσέγγιση στο Κ.Δ.Β.Μ. “Εναλλακτική Παιδεία”.