REAL LIFE WORKING GIRL

5 σεξιστικές ατάκες που ακούνε οι γυναίκες στη δουλειά- και θα έπρεπε να είναι παράνομες


Κλέλια Φατούρου

8 Οκτωβρίου 2021

5 σεξιστικές ατάκες που ακούνε οι γυναίκες στη δουλειά- και θα έπρεπε να είναι παράνομες

Δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να μην έχει ακούσει έστω και μία σεξιστική ή προσβλητική ατάκα στον χώρο εργασίας της.

Οι καιροί μπορεί να αλλάζουν και στον Καναδά να είναι παράνομο το misgendering, αλλά εδώ έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε στο σημείο να μην λέμε πράγματα που δεν είναι αποδεκτά. Εδώ δεν κάνουμε focus στις αντισυναδελφικές ατάκες, αλλά σε αυτές που είναι ξεκάθαρα σεξιστικές και θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν.

Τι ακούγεται περισσότερο στους εργασιακούς χώρους και ποια θα έπρεπε να είναι η απάντησή μας; Μήπως να σταματήσουμε να απαντάμε; Μήπως να καταγγείλουμε μία συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια;

«Δεν πιστεύω να σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος»

Από πού να το πιάσεις; Από το ότι κάποιος (συνήθως ο εργοδότης) παραβιάζει την ιδιωτικότητά σου και σου κάνει υποδείξεις για τις προσωπικές σου επιλογές; Από το ότι υπαινίσσεται ότι θα σε απολύσει ή ότι δεν θα σε προσλάβει; Αισχρή ατάκα, που όμως έχουν ακούσει πολλές γυναίκες στον χώρο εργασίας τους. Η ιδανική αντίδραση είναι να μην δεχτείτε μία δουλειά, την οποία διαχειρίζεται ένας τέτοιος εργοδότης. Η απάντηση «δεν σας αφορά» δεν δίνει περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση.

«Ωχ, είσαι από αυτές τις φεμινίστριες, ε;»

«Ναι, είμαι και σκοπός μου είναι να πατάξω την πατριαρχία, ειδικά στη δουλειά», είναι μία καλή απάντηση που μπορείτε να δώσετε σε έναν συνάδελφο που χλευάζει τα πιστεύω σας και που (σίγουρα) θεωρεί τις γυναίκες κατώτερες. Οι εποχές έχουν αλλάξει και έφτασε η ώρα να γίνει πλήρως κατανοητό από όλους.

«Ποιος προσέχει το σπίτι τώρα;»

Σε ελεύθερη μετάφραση, «ποιός καθαρίζει, ποιός μαγειρεύει και ποιός κρατάει το παιδί σου, εφόσον εσύ είσαι εδώ και δουλεύεις;». Η υγιής ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής είναι το ζητούμενο για όλους μας, ανεξαρτήτως φύλου και δεν χρειάζεται να δοθεί καμία εξήγηση για αυτό.

jenny.gr

«Κουκλάρα μου, γλύκα και άλλα επίθετα με υπονοούμενο»

Η εποχή Harvey Weinstein έχει περάσει στην ιστορία και τα σχόλια που ξεπερνούν το απλό φλερτ, περιγράφουν την εμφάνιση ή το sexiness μίας γυναίκας και ξεπερνούν τα όρια της εργασιακής σχέσης. Αν δεν υπάρχει μία εδραιωμένη σχέση, και αν δεν το έχει επιτρέψει η ίδια η γυναίκα, οι χαρακτηρισμοί είναι απλώς αγενείς και υποτιμούν την προσωπικότητά τους.

«Να σου εξηγήσω τι εννοούμε»

Ο όρος mansplaining δεν είναι καινούριος, διότι περιγράφει ένα φαινόμενο που υπάρχει από πάντα. Όταν ένας ή και περισσότεροι άντρες παίρνουν τον ρόλο να σου εξηγήσουν κάτι, θεωρώντας ότι δεν το κατάλαβες επειδή είσαι γυναίκα και δεν ξέρεις. Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσει κανένας τίποτα, εκτός αν το έχεις ζητήσει.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash