REAL LIFE WORKING GIRL

Ο λόγος που 1 στις 3 γυναίκες σκέφτεται να αλλάξει δουλειά ή να μείνει σπίτι


The Jennettes

28 Σεπτεμβρίου 2021

Ο λόγος που 1 στις 3 γυναίκες σκέφτεται να αλλάξει δουλειά ή να μείνει σπίτι

Διανύουμε τον 18ο μήνα πανδημίας και η ζωή μας δε θυμίζει σε τίποτα την προ κορωνοϊού εποχή. Μάθαμε να διαχειριζόμαστε το burnout και την αβεβαιότητα, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας. Νέα δεδομένα, μάλιστα, από τις Lean In και McKinsey&Co, δείχνει πως το χάσμα των φύλων στο χώρο εργασίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τις γυναίκες να σκέφτονται σοβαρά μία μεγάλη αλλαγή στην καριέρα τους ή να εγκαταλείψουν για πάντα την επαγγελματική τους ζωή.

Η ετήσια αναφορά των Lean In και McKinsey&Co αναφέρει συγκεκριμένα ότι 1 στις 3 γυναίκες έχουν σκεφτεί να παραιτηθούν και είτε να αλλάξουν δουλειά, είτε να μην εργαστούν ξανά. Πέρσι, η αντίστοιχη αναλογία ήταν 1 στις 4. Παράλληλα, το 42% των γυναικών δηλώνει εξουθενωμένο (10% παραπάνω από το 2020). Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 35% (7% μεγαλύτερο από το περσινό).

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», δήλωσε στο CNBC η συνιδρύτρια και CEO του Leanin.org, Rachel Thomas. «Οι γυναίκες συνεχίζουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών, και εκτός από αυτές τις δύο βασικές αιτίες burnout βλέπουμε ότι οι γυναίκες προσπαθούν να εξελιχθούν επαγγελματικά, να φέρουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ισότητα, κάτι που σημαίνει ότι ο φόρτος εργασίας αυξάνεται όλο και περισσότερο».

Οι γυναίκες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής. Όπως αναφέρει η μέτοχος της McKinsey&Co, Jess Huang, οι γυναίκες βρίσκονται σε σημείο καμπής. «Κάνουν περισσότερα στο σπίτι, κάνουν περισσότερα στη δουλειά και έχουν καεί. Αν οι εταιρείες δεν αναγνωρίσουν την προσπάθεια που γίνεται και έχει πραγματικό, θετικό αντίκτυπο στην απόδοσή τους, θα χάσουν τις leaders που κάνουν τη διαφορά σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή», εξήγησε.

jenny.gr