Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του και βάλτε το στη θέση του.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη άγχος, για να περιγράψουμε πολλές διαβαθμίσεις και εκφράσεις αυτών που αισθανόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.
Άγχος ονομάζεται μια δυσάρεστη αίσθηση που μας προκαλεί ένταση, αίσθηση αναμονής κάποιου κακού που είτε ξέρουμε ποιο είναι είτε όχι.
Ποιες μορφές παίρνει- Όταν το άγχος μας έχει επίκεντρο ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, κατάσταση, πρόσωπο, αυτό ονομάζεται φοβία. Π.χ. αγοραφοβία (φοβία των χώρων με πολλά άτομα), διάφορες φοβίες με επίκεντρο ζώα κ.α.
- Όταν το άγχος μας δεν εντοπίζεται γύρω από ένα συγκεκριμένο πράγμα, ονομάζεται γενικευμένο. Το γενικευμένο άγχος μπορεί να ξεκινήσει από ήπια μορφή και να φτάσει ακόμα και σε κρίσεις πανικού.
- Τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως αγχώδη, αντιμετωπίζουν κάθε τομέα ή τους περισσότερους τομείς της ζωής τους με αγωνία και ανασφάλεια. Αμφιβάλουν σχεδόν για τα πάντα αλλά κυρίως αμφιβάλλουν για τη δική του ικανότητα να επιλύουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.
- Πολλές φορές το άγχος δημιουργεί και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, στομαχικές και πεπτικές διαταραχές, δερματικά προβλήματα κ.α.
- Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος εξασθενεί γενικότερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντάς μας ευάλωτους.
Πως αντιμετωπίζεται το άγχος;Το ήπιας μορφής γενικευμένο άγχος μπορεί να διαχειριστεί συνειδητά από τους ανθρώπους.
Οι ασκήσεις αναπνοής ή τύποι γυμναστικής όπως η γιόγκα και το πιλάτες μπορεί να μας βοηθήσουν.
Βρίσκοντας χρόνο για τον εαυτό μας , για να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες, είναι απαραίτητα για «αποσυμπίεση» από την ένταση της καθημερινότητας.
Το γενικευμένο άγχος με μεγάλη ένταση καθώς και οι κρίσεις πανικού που διαταράσσουν την καθημερινότητα του ατόμου, χρήζουν βοήθεια από κάποιον ειδικό (ψυχολόγο). Σε πολύ έντονες καταστάσεις μπορεί να χορηγηθεί και κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή (π.χ αγχολυτικά).
Οι φοβίες όταν διαταράσσουν την καθημερινότητα του ατόμου, μπορούν να θεραπευτούν μόνο με τη βοήθεια ειδικού, καθώς οι ρίζες του είναι βαθύτερες και πολλές φορές κρυμμένες ακόμα και από το ίδιο το άτομο.
Ευχαριστώ την συμβολή της Ψυχολόγου Νέλλη Θεοδοσίου email: i
[email protected]