XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η οικογένεια μετακομίζει


4 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά σας να προσαρμοστούν μετά από μια μετακόμιση;

Η αλλαγή ενός σπιτιού, περιοχής, ακόμα και πόλης, είναι δύσκολο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους πολλές φορές να το διαχειριστούν. Τα παιδιά σας μπροστά σε μια αλλαγή μπορεί πιο εύκολα να νιώθουν απειλή παρά ότι είναι η αρχή μιας περιπέτειας. Τα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να αφήσουν τις συνήθειες της καθημερινότητας τους, καθώς όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο περισσότερο προσκολλάται σ’ αυτές. Κάθε αλλαγή θα προκαλέσει στο παιδί άγχος και άρνηση. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει η προετοιμασία να ξεκινήσει νωρίς και να γίνει σε απλά βήματα.

Ενημέρωση: Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα πρέπει οι γονείς να το ενημερώσουν για την μετακόμιση και το λόγο της αλλαγής αυτής. Είναι πολύ σημαντικό, να τους τονίσετε τη σύνθεση της οικογένειας. Κάποιες φορές, πράγματα που είναι αυτονόητα για τους ενήλικες, δεν είναι για τα μικρά παιδιά.

Ακούστε με ενσυναίσθηση: Μπείτε στην θέση του παιδιού σας και ακούστε με προσοχή αυτά που έχει να σας πει. Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή και είναι σημαντικό να μάθετε τι σκέφτεται και αν τυχόν έχει κάποιες ανησυχίες. Μπορεί, για παράδειγμα, να φοβάται πως θα αφήσετε στο παλιό σπίτι τα έπιπλα ή τα παιχνίδια του ή πως δεν θα ξαναδεί τη γιαγιά και τον παππού που μένουν στην παλιά μας γειτονιά. Συζητώντας μαζί του θα μπορέσετε να λύσετε όλα αυτά που το τρομάζουν και του προκαλούν ανασφάλεια.

Δημιουργήστε του μια εικόνα: Περιγράψτε του το νέο του σπίτι, ότι θα έχει ένα ωραίο δωμάτιο, θα πάρετε καινούργια βιβλιοθήκη και παιχνίδια, ώστε να μπορέσει να φτιάξει μια εικόνα που να νιώθει ασφάλεια. Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο μπορείτε να το εμπλέξετε στη διαδικασία της εγκατάστασης στο καινούργιο σπίτι, π.χ. να επιλέξετε μαζί το χρώμα για τους τοίχους στο δωμάτιό του ή κάποια καινούργια έπιπλα που ενδέχεται να χρειαστούν, να γεμίσετε τις κούτες με τα πράγματά του από το παλιό του δωμάτιο, να γράψετε με χοντρό μαρκαδόρο σε κάθε κούτα για ποιο δωμάτιο προορίζεται. Μέσα από αυτή την διαδικασία το παιδί εξοικειώνετε με την ιδέα και προσαρμόζετε σιγά σιγά.

Εκφράστε τα συναισθήματα σας: Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε και εσείς θλίψη και μελαγχολία για το παλιό σας σπίτι, τη γειτονιά σας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να νιώσετε άσχημα να εκφράσετε ελεύθερα για τα συναισθήματα σας ή ότι θα πρέπει να τα κρύψετε για να μην επηρεάσετε το παιδί σας.

Επισκεφτείτε το νέο σπίτι: Αν είναι δυνατό, πηγαίνετε μαζί με το παιδί να δείτε το καινούργιο σπίτι, διαφορετικά μπορείτε να του δείξετε μερικές φωτογραφίες. Έτσι θα μπορέσει να σχηματίσει μια εικόνα για το μέρος όπου θα ζήσετε: το καινούργιο του δωμάτιο, τη θέα από το σαλόνι, τη βεράντα ή τον κήπο. Είναι πολύ πιο εύκολο να δεχτεί την αλλαγή όταν έχει μια πραγματική εικόνα, από μια φανταστική εικόνα .

Αλλαγή σχολείου: Αν η μετακόμιση συνοδεύεται και από αλλαγή του σχολείου, καλό είναι προτού γίνει η μεταφορά να επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας το νέο του σχολείο, να το εξερευνήσετε, να γνωρίσει ίσως τη δασκάλα που θα έχει και τους καινούργιους του συμμαθητές. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε επισκεφθεί εσείς πρώτα το σχολείο και να ζητήσετε από τη δασκάλα να σας βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού, μιλώντας του τρυφερά και βάζοντάς το για λίγο στην τάξη ή γνωρίζοντάς του ένα παιδί του φύλου του με το οποίο θα μπορεί να κάνει παρέα στην αρχή μέχρι να γνωριστεί με τους υπόλοιπους συμμαθητές του.

Η ώρα του αποχαιρετισμού: Πριν μετακομίσετε οριστικά, καλό θα είναι να κάνετε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να χαιρετήσει τους φίλους του. Κρατήστε τηλέφωνα επικοινωνίας ή κάποια email, ώστε τα παιδιά να μπορούν να διατηρήσουν επαφή με τους φίλους τους.