XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν το παιδί σας χειροδικεί


5 Απριλίου 2013

543954_395547270553440_16000469_n_large.jpg

Πολλοί γονείς παραπονιούνται πως το παιδί τους, στην προσπάθεια του να διεκδικήσει τις ανάγκες του μπορεί να σηκώσει το χέρι του. Αναρωτιούνται λοιπόν πως ένα τόσο μικρό πλασματάκι συμπεριφέρεται επιθετικά.

Η απάντηση κρύβεται σ’ εσάς. Τα παιδιά μιμούνται εύκολα και αναπαράγουν τις συμπεριφορές που βλέπουν ή βιώνουν. Όταν οι γονείς σηκώνουν χέρι στα παιδιά τους, προκειμένου να τα τιμωρήσουν για μια μη αποδεκτή συμπεριφορά, τότε τα παιδιά αντιγράφουν τη συνήθεια αυτή. Είναι σαν να παίρνουν το μήνυμα ότι αυτός που ασκεί σωματική βία είναι ο δυνατός. Έτσι ο άλλος αναγκάζεται να τον υπακούσει. Τα παιδιά όταν τους ασκείται σωματική τιμωρία ή ακόμα οι φωνές ή απειλές νιώθουν ταπείνωση.

Πώς ο γονιός μπορεί να σταματήσει τη συμπεριφορά αυτή;

Πρώτα, οι γονείς θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης. Οι απειλές και οι φωνές επίσης δεν βοηθούν το παιδί να καταλάβει τι έκανε λάθος. Προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια. Για το λόγο αυτό βγάλτε το ξύλο από τη ζωή σας.

Πώς να αποτρέψετε το παιδί σας από το να σας ξανά χτυπήσει;

Αν το παιδί με τη σειρά του χτυπήσει κάποια στιγμή το γονέα, μπορεί ο τελευταίος να το χειριστεί με τακτ, σαν παιχνίδι: «το χέρι σου θέλει να με χτυπήσει; Γιατί; Έκανα κάτι ή είπα κάτι που δεν του άρεσε; Πώς θα σου φαινόταν αν εγώ χτύπαγα την αγαπημένη σου κούκλα;» Με αυτό τον τρόπο δεν χαρακτηρίζετε το παιδί στο σύνολο, αφού απευθύνεστε στο χέρι του. Επίσης, στη θέση του παιδιού βάζετε την κούκλα, ώστε να μπορέσει το παιδί να πάρει απόσταση από τη συναισθηματική φόρτιση που έχει δημιουργηθεί.