Πολλοί γονείς επιλέγουν μη αποτελεσματικές μεθόδους προκειμένου να σκληραγωγήσουν τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, συχνά πέφτουν στην παγίδα να κοροϊδέψουν τα παιδιά τους ή να τα ειρωνευτούν.
Όμως, ο τρόπος αυτός δεν βοηθά σε καμία περίπτωση να αποκτήσουν τα παιδιά ένα δυναμικό χαρακτήρα αντιθέτως δημιουργεί πρόβλημα στην αυτοεκτίμηση τους. Στην καλύτερη περίπτωση, τα παιδιά σας θα προσπαθήσουν να καταφύγουν σε ψευτοπαλληκαρισμούς, προσπαθώντας να προστατευθούν και να αποδείξουν πως δεν ισχύουν. Συνεπώς, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση οι γονείς να συγχέουν τη προσπάθεια τους αυτή με πραγματική εσωτερική δύναμη.
Κοροϊδίες, χαρακτηρισμοί και ταμπέλες που στόχο έχουν να κινητοποιήσουν τα παιδιά και ώστε να γίνουν καλύτεροι μαθητές, καλύτερα παιδιά και γενικότερα πιο δυναμικά όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά φέρνουν και αντίθετα αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν προσοχή και στη σχέση μεταξύ των αδελφών. Τα αδέλφια γνωρίζουν τα αδύναμα σημεία των αδελφών τους και ξέρουν να χτυπούν εκεί που πονάνε. Δεν μπορούν να καταλάβουν που σταμάτα το πείραγμα. Πολλές φορές είναι σκληρά και φτάνουν σε σημείο γελιοποίησης. Η καθημερινή έκθεση σε χλευασμούς μέσα στην οικογένεια είναι επιζήμια και κάνει το παιδί συνεσταλμένο, ντροπαλό και διστακτικό. Οι γονείς πρέπει να έχουν γνώση όσων συμβαίνουν ανάμεσα στα αδέλφια. Πρέπει να επεμβαίνουν, να θέτουν ξεκάθαρα όρια ώστε τα παιδιά στην οικογένεια να μπορούν να νιώθουν ασφαλή κι άνετα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Όποτε προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας με άλλους τρόπους για να μπορούν μόνα τους αργότερα να αντιμετωπίσουν τα πειράγματα και τις κοροϊδίες των άλλων. Κάντε το σπίτι σας ένα περιβάλλον ασφαλή για τα παιδιά σας όπου θα μπορούν να είναι ο εαυτός τους χωρίς να φοβούνται πως κάποιος θα τους μειώσει ή θα τους ειρωνευτεί για τις πράξεις τους.