XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκρίσεις και συγκρούσεις μεταξύ των γονιών


27 Μαΐου 2013

Πολλοί γονείς έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στο παιδί.

Κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης, τις εκδηλώσεις αγάπης, για το πώς μιλούν και τι συμβουλεύουν το παιδί. «Μη του μιλάς έτσι», «Τον έχω βάλει τιμωρία, δεν μπορείς να με παρακάμπτεις» ή «Καλέ κάνε μια αγκαλιά το παιδί σου, πες του ένα γλυκό λόγο». Είναι μερικές φράσεις που ακούγονται συχνά ανάμεσα στα ζευγάρια. Το θέμα είναι πώς οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μαζί σ΄ αυτό το έργο και δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι που στο τέλος να βγει ο νικητής.

Πώς μπορείτε να δείτε διαφορετικά την συνεργασία σας στο τρόπο προσέγγισης των παιδιών;

Ένα από τα πιο βασικά κομμάτια αξιολόγησης του τρόπου προσέγγισης του συντρόφου σας προς το παιδί σας είναι να αποφύγετε να τον συγκρίνετε με την δική σας συμπεριφορά απέναντι στο παιδί. Σκεφτείτε ότι ο σύντροφος σας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος από εσάς, με διαφορετικά βιώματα και διαφορετικές παραστάσεις. Στην δική του οικογένεια καταγωγής, οι έννοιες της αγάπης και του ενδιαφέροντος προς τα παιδιά μπορεί να εκφράζονταν με διαφορετικό τρόπο. Απλά δείτε πως αλληλεπιδρά με τους δικούς του γονείς. Εάν ο τρόπος αυτός διαφέρει ή δεν σας ταιριάζει σκεφτείτε απλά ότι είναι ο δικός του τρόπος και πρέπει να τον δεχτείτε.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι είναι από την φύση τους περισσότερο πρακτικοί παρά συναισθηματικοί. Ίσως ο σύντροφος σας να επικοινωνήσει με το παιδί καλύτερα στα πλαίσια μιας δραστηριότητας, παρά με τις παραδοσιακές εκδηλώσεις αγάπης και ενδιαφέροντος. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μαζί μια δραστηριότητα όπως ποδηλασία, περπάτημα, κατασκευή πάζλ ή οτιδήποτε άλλο τους προκαλεί ενδιαφέρον.

Με τη γέννηση ενός παιδιού και το ενδιαφέρον όλων πλέον να είναι στραμμένο πάνω σε αυτό, παρατηρείται κάποιοι γονείς να νοιώθουν «αποκλεισμένοι» από την σχέση στοργής και φροντίδας που αναπτύσσεται μεταξύ του άλλου γονέα και του παιδιού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, ο σύντροφος μπορεί να νιώθει όλο και περισσότερο αυτό το αίσθημα αποκλεισμού και παραμέλησης και σταδιακά με τα χρόνια να απομονώνεται κι εκείνος από την οικογένεια.

Τέλος, διάφορα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού μπορεί να οδηγήσουν τον σύντροφο να απομακρυνθεί και από το παιδί, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση του ζευγαριού και όχι στη σχέση γονέα -παιδιού.

Να θυμάστε πώς αν το παιδί σας εκφράσει παράπονο για την έλλειψη αγάπης ή ενδιαφέροντος του άλλου γονέα, τότε θα πρέπει να το συμβουλεύσετε να μιλήσει μαζί του. Εξηγήστε του πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει μάθει να εκδηλώνει την αγάπη του με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, είναι καλό να του προτείνετε να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του.