XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα μάθετε το σεβασμό στα παιδιά σας;


12 Ιουνίου 2013

Μια οικογένεια που σέβεται ο ένας τον άλλον.

Όλοι στην οικογένεια έχουν το δικαίωμα να απαιτούν από τους υπόλοιπους να σέβονται τα πράγματά τους, τον προσωπικό τους χώρο και τις προσωπικές τους στιγμές. Τα παιδιά βλέπουν τη στάση σας απέναντι στα υπάρχοντα σας και στο τρόπο που συμπεριφέρεστε.

Αν για παράδειγμα, δεν σέβεστε τα προσωπικά σας αντικείμενα, πετάτε τα ρούχα σας, αφήνετε τα εργαλεία του κήπου παρατημένα και γενικότερα δεν σέβεστε τους κοινόχρηστους χώρους, τα μικρά σας θα ακολουθήσουν τα βήματα αυτά.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει σεβασμός ως προς τα προσωπικά αντικείμενα του καθενός. Αν χρειαστείτε οτιδήποτε από τα μικρά σας, θα πρέπει να ζητήσετε την άδεια τους για το πάρετε.

Ακόμα, είναι σημαντικό να παραχωρείτε στα παιδιά σας προσωπικό χώρο και χρόνο. Όταν είναι πολύ μικρά, χρειάζονται τη βοήθειά σας για να ντυθούν, να πλυθούν, και να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Όμως, όσο μεγαλώνουν θα πρέπει να τους δίνετε το δικαίωμα να αυτονομηθούν. Γι’ αυτό χρειάζονται έναν ιδιωτικό χώρο, όπου μπορούν να αποσύρονται χωρίς να τα ενοχλείτε και να επεμβαίνετε σε ιδιωτικές στιγμές. Μπορούν να θέλουν να χαλαρώσουν, να σκεφτούν, να ονειρευτούν. Είναι απαραίτητο να το διδάξετε στα παιδιά σας ότι έχουν το δικαίωμα αυτό και πώς να το ζητούν όταν το έχουν ανάγκη. Καθώς επίσης, να τους διδάξετε να σέβονται τον προσωπικό χώρο και χρόνο των άλλων.

Να θυμάστε πως εσείς είστε το παράδειγμα των παιδιών. Ότι και αν τους λέτε αν με τις πράξεις δείχνετε άλλα τότε δεν υπάρχει περίπτωση τα παιδιά σας να ακολουθήσουν τις συμβουλές σας.