XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φόβος ή θέλει να τραβήξει την προσοχή;


15 Ιουνίου 2013

Τι γίνεται όταν τα μικρά σας ανησυχούν για φόβους που εσείς θεωρείται ασήμαντους;

Πολλοί φόβοι των μικρών σας μπορεί να αποτελούν έκπληξη για εσάς. Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται πράγματα που οι ενήλικες ούτε καν προσέχουν. Για παράδειγμα, με σκιες στο τοίχο ή με ένα σκύλο. Ακόμα, μπορεί να τρομάξουν από απερίσκεπτες ή μεταφορικές εκφράσεις. Ανεξάρτητα, από την αιτία αν το μικρό σας φοβάται, πρέπει να πάρετε την κατάσταση σοβάρα και να μην υποτιμήσετε τους φόβους του. Ο φόβος είναι υποκειμενικός και πρέπει να μπείτε στη θέση του για να τον καταλάβετε. Σχόλια, ταμπέλες, τιμωρίες, απειλές, σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν το παιδί σας να διαχειριστεί το φόβο του. "Μην είσαι φοβιτσάριαρης", "Οι άντρες δεν φοβούνται", "Μη κάνεις σαν μωρό, δεν θα πάμε στο πάρκο μετά" και παρόμιες φράσεις δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ότι λύνουν.

Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν πως το παιδί, παρουσιάζει κάποιες φοβίες προκειμένου να τραβήξει την προσοχή τους. Κάτι τέτοιο, σαφώς και μπορεί να ισχύει αλλά δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το φόβο που παρουσιάζει διαφορετικά. Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους τούς "μανουβράρουν" με τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Η ανάγκη του παιδιού σας για προσοχή είναι εξίσου θεμιτή με τις άλλες του αναγκές, φαγητό, φροντίδα κτλ. Επίσης, είναι δυνατό ένα παιδί να φοβάται και να χρειάζεται προσοχήσυγχρόνως.

Για το λογό αυτό, θα πρέπει να είστε δίπλα στα παιδιά σας και να ακούτε όσα έχουν να σας πουν με ενσυναίσθηση και ειλικρινή αποδοχή.

Photo Credits:VOGUE.