Οι γονείς κρίνονται συχνά για την συμπεριφορά των παιδιών τους. Βρίσκονται μπερδεμένοι ανάμεσα στα βιώματα τους και στην εξέλιξη της ζωής. Αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τους κάνουν να νιώθουν ενοχές και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω:
Οι γονείς πρέπει να είναι πάντα σταθεροί στα συναισθήματα τους:
Δεν είναι δυνατόν οι γονείς να έχουν τα ίδια συναισθήματα πάντα απέναντι στα παιδιά τους. Αν οι γονείς προσπαθούν να είναι σταθεροί στα συναισθήματα τους, δεν είναι αληθινοί. Η παραδοσιακή συμβουλή προς τους γονείς ότι πρέπει να είναι σταθεροί με τα παιδιά τους, αγνοεί το γεγονός ότι οι καταστάσεις είναι διαφορετικές, τα παιδιά είναι διαφορετικά και ο πατέρας και η μητέρα είναι άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους. Μια τέτοια συμβουλή αναγκάζει τους γονείς να υποκρίνονται πως έχουν πάντα τα ίδια συναισθήματα.
Οι γονείς ως «ενιαίο μέτωπο»
Πολλοί γονείς πιστεύουν πως πρέπει να προτάσσουν ενιαίο γονεϊκό μέτωπο απέναντι στα παιδιά τους. Παρόλο που είναι λάθος κάτι τέτοιο, είναι μια από τις πιο βαθιές ριζωμένες πεποιθήσεις στην ανατροφή των παιδιών. Σύμφωνα, με την άποψη αυτή θα πρέπει να υποστηρίζουν πάντα ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να δίνουν στο παιδί να καταλάβει πως και οι δύο γονείς αισθάνονται το ίδιο για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει μια άδικη συμμαχία, δύο εναντίον ενός. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του πιστεύω, αντιλήψεις και συναισθήματα, το να υποκρίνεται πως συμφωνεί πάντα με τον άλλο είναι άδικο και ψεύτικο.
«Ψεύτικη Αποδοχή»
Κανένας γονέας δεν αποδέχεται ποτέ όλες τις συμπεριφορές ενός παιδιού. Τι συνέπειες έχει στο παιδί όταν ο γονέας δείχνει «ψεύτικη αποδοχή»; Τα παιδιά μπορούν από πολύ μικρά να καταλάβουν όταν οι γονείς τους δεν είναι ειλικρινείς απέναντι τους, ερμηνεύοντας τα συναισθήματα τους από τα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνουν άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα. Ένας μορφασμός, ο τόνος της φωνής είναι αρκετά για να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι αποδεκτή. Το παιδί λοιπόν μπερδεύεται διότι παίρνει «ανάμεικτα μηνύματα» ή αντιθετικές ενδείξεις. Όταν ο γονιός δεν είναι ξεκάθαρος στο αν αποδέχεται ή όχι την συμπεριφορά του παιδιού τότε βάζει το παιδί σε δίλλημα, που μπορεί να βλάψει σοβαρά την ψυχική του υγεία. Επίσης, αν τα παιδιά εκτίθενται συχνά σε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να νιώσουν ότι δεν αγαπιούνται.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.