XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τί σχέση έχουν τα αισθήματα εχθρότητας με την κακοκαιρία;


17 Σεπτεμβρίου 2013

Για τους περισσότερους από μας, τα αισθήματα εχθρότητας έρχονται και φεύγουν όπως τα σύννεφα και η κακοκαιρία.

Όπως με τον καιρό είναι εύκολο να θεωρήσουμε τη ματαίωση κάτι που μας "συμβαίνει", και το οποίο δεν ελέγχουμε και πολύ. Κατανοώντας τις αντιδράσεις μας, μπορούμε ν΄αρχίσουμε να διακρίνουμε με ποιο τρόπο συμβάλουμε σ' αυτές. Όσο πιο δημιουργικά και εποικοδομητικά είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε το θύμο μας, τόσο πιο απίθανο είναι τα εχθρικά συναισθήματά μας να οδηγήσουν σε καυγά. Γιατί, με τους καυγάδες, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι περισσότερους καυγάδες. 

Η ειρωνεία, όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των έντονων συναισθημάτων, είναι, ότι πιο εύκολα θυμώνουμε με τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς μας παρά με τους γνωστούς, τους φίλους ή τους ξένους. Γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αυτά τα συναισθήματα την ώρα που προκύπτουν, πριν γίνουν θυμωμένα σύννεφα. Η δυσφορία αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από το θυμό.

Είναι σημαντικό και καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να αποτελούμε τέλεια μοντέλα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Η τελειότητα είναι ανθρωπίνως αδύνατη. Αυτοί που την επιδιώκουν πιέζουν μάταια τον εαυτό τους. Κι αυτοί που ισχυρίζονται ότι "είναι τέλειοι", είναι πιθανόν να βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν στιγμές που θα χάσουμε τη ψυχραιμία μας. Αν είμαστε σε θέση να παραδεχόμαστε και αξιολογούμε τα λάθη μας, και να ζητάμε συγνώμη για τη συμπεριφορά μας, τα παιδιά μας θα μάθουν ένα σπουδαίο μάθημα -ότι η μαμά και ο μπαμπάς μαθαίνουν κι αυτοί συνεχώς καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίζουν έμπρακτα τα συναισθήματά τους. Είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας με απλά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα ότι ο θυμός δεν είναι εχθρός τον οποίο πρέπει να αποκρούουμε, αλλά μια φυσική κατάσταση, την οποία πρέπει να χρησιμοποιούμε δημιουργικά. Το τι κάνουμε με το θυμό, και το πώς και πού τον κατευθύνουμε, είναι σημαντικό, και για τον εαυτό μας, και για τη σωματική και ψυχική υγεία ολόκληρης της οικογένειάς μας

Στην τελική, οι καθημερινές μας συμπεριφορές είναι αυτές που δημιουργούν τα οικογενειακά πρότυπα που θα περάσουν τα παιδιά μας στις μελλοντικές τους οικογένειες, δηλαδή στα εγγόνια μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.