XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θα ήταν καλό να καμαρώνετε όταν τα παιδιά σας...


19 Νοεμβρίου 2013

Φωνές, καβγάδες, γκρίνια, απελπισία, θυμός, νεύρα, δυσαρέσκεια, αδικία, είναι μέσα στην καθημερινότητα μιας οικογένειας. 

Οι γονείς εναντίον των παιδιών στην προσπάθεια τους να τα κάνουν υπάκουα. Ίσως, σε πολλούς γονείς να μην αρέσει η λέξη "εναντίον" καθώς η προσπάθεια τους είναι για το καλό των παιδιών τους. Όμως, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Οι γονείς αφοσιωμένοι στα προβλήματα και τα άγχη τους, ξεχνούν πως τα παιδιά είναι και αυτά άτομα με προσωπικότητα παρόλο που έχουν ύψος κοντά στο ένα μέτρο. To να απελπίζονται επειδή εκείνα κλαίνε ή αντιδρούν όταν τους λένε πώς δεν θα τους αγοράσουν αυτό που θέλουν ή πώς πρέπει να κάτσουν ήσυχα μέσα στο σπίτι γιατί οι ίδιοι είναι κουρασμένοι, μεταξύ μας δεν θα έπρεπε. Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται αντί να θυμώνετε ή να βάζετε τιμωρίες τα μικρά σας, όταν διεκδικούν τις ανάγκες και τα θέλω τους, με όποιο τρόπο, θα έπρεπε να καμαρώνετε. Γιατί τα παιδιά σας αύριο θα έχουν το θάρρος και την τόλμη να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να παλέψουν γι' αυτά. Αντί λοιπόν να τσακώνεστε και να μπαίνετε οικογενειακώς σε ένα παιχνίδι εξουσίας, δοκιμάστε να τα διδάξετε πώς να λύνουν τις διαφορές τους και να διεκδικούν με πιο δημοκρατικό τρόπο τα όσα θέλουν.

Ιδού μια ιδέα για να επιλύετε τις διαφορές σας με τρόπο που θα ικανοποιούνται τα θέλω όλων.

Δοκιμάστε λοιπόν να ακολουθήσετε τα 6 βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις εντάσεις της καθημερινότητα σας. Βρείτε μια ώρα που να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας και καλέστε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο. Ανακοινώστε τους πως δεν αντέχετε άλλο να τσακώνεστε και προτείνετε ένα νέο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων σας και ζητήστε την βοήθεια τους. Τονίστε τους πως ο νέος τρόπος για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει πάντοτε να βρίσκετε λύσεις κοινά αποδεκτές από όλους, για παράδειγμα αν έχει προκύψει ένα πρόβλημα μεταξύ της μαμάς και της κόρης τότε για λυθεί θα πρέπει να βρουν μια λύση που να ευχαριστεί και τις δυο ή αν τα δύο παιδιά τσακώνονται γιατί θέλουν την ίδια ώρα να παίξουν με το ίδιο παιχνίδι, παροτρύνετε τα να δοκιμάσουν τον νέο αυτό τρόπο επίλυσης προβλημάτων. Αν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας μπορείτε να το προτείνετε ως παιχνίδι και να εξηγήσετε τους κανόνες .

1. Εντοπίστε την πραγματική ανάγκη πίσω από το πρόβλημα, τι είναι αυτό που το δημιουργεί και μιλήστε για αυτό, με ειλικρίνεια και κατανόηση.

2. Προτείνετε λύσεις επίλυσης, ανεξαιρέτως αν είναι σωστές ή λάθος

3. Αξιολογήστε τις λύσεις

4. Επιλέξτε τη λύση που είναι αποδεκτή από όλους

5. Εφαρμόστε την λύση

6. Ορίστε ένα χρονικό διάστημα που θα εφαρμόσετε την λύση που επιλέξατε και μετά ξαναδείτε αν αυτή η λύση δουλεύει τελικά και σας βολεύει όλους

Να θυμάστε μιλήστε για τα συναισθήματα σας με ειλικρίνεια, μην προσπαθείτε να επιβάλλεται την δική σας λύση, ακουστέ την γνώμη και την ανάγκη του άλλου με κατανόηση και σεβασμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.