XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχέση πατέρα-γιου: Τι κρύβει;


28 Φεβρουαρίου 2014

Από 3 ετών και μετά ο γιος αρχίζει να αφήνει τη μαμά του και να ταυτίζεται με το μπαμπά. 

Είναι βασικό στάδιο του Οιδιπόδειο Συμπλέγματος. Έτσι, τα αγόρια αρχίζουν να μιμούνται το μπαμπά τους προκειμένου να κατανοήσουν το ρόλο του άντρα. Τι κάνει ένας άντρας; Τι απαιτεί η κοινωνία απ' αυτόν; Αυτά φυσικά γίνονται σταδιακά και είναι μέσα στη διαδικασία της φυσιολογικής εξέλιξης. 

Το σημείο όμως στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε είναι άλλο. Αν και αναγνωρίζουμε πως οι σύγχρονοι μπαμπάδες έχουν αλλάξει και είναι πιο δραστήριοι, μάλιστα σε πολλές οικογένειες λόγω των οικονομικών συνθηκών έχουν πάρει και άλλους ρόλους, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που η σχέση πατέρα-γιου αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Τι εννοούμε; Ένας μπαμπάς προσπαθεί να είναι πρότυπο για το γιο του. Αγωνίζεται συχνά, δουλεύει πολύ, διεκδικεί ένα αρκετά καλό κοινωνικό status προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα. Τι κόστος έχει όμως αυτός ο αγώνας; 

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, ένα χάδι, μια καλή κουβέντα. Η ζωή τους εξαρτάται απ΄τους γονείς. Επομένως, όταν οι δύο μεγάλοι που τους έφεραν στον κόσμο δεν τους δείχνουν αποδοχή, ενδιαφέρον και δεν τα βοηθούν να νιώσουν ασφάλεια, τότε όχι μόνο ταράζονται αλλά χάνουν τη γη κάτω απ΄τα πόδια τους. Δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν και ο μόνος τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή είναι οι έντονες και ακραίες αντιδράσεις.

Αυτό που έχουμε να πούμε σαν συμβουλή, χωρίς να θέλουμε να κάνουμε κήρυγμα είναι πώς καλό θα ήταν να αφήσετε τα πρότυπα και το status quo και να επενδύσετε στο συναίσθημα. Κι όταν λέμε συναίσθημα, εννοούμε να καταλάβετε τις ψυχικές ανάγκες του παιδιού σας. Να επικοινωνήσετε μαζί του ουσιαστικά. Οι γενικές ερωτήσεις δεν βοηθούν. "Τι έγινε σχολείο; όλα καλά;" ή "Τι νέα;" δεν βοηθούν τα μικρά σας να απαντήσουν. Τέλος, θα θέλαμε να θυμίσουμε τη σημασία του ποιοτικού χρόνου. Κάντε πράγματα μαζί έστω μια φορά την εβδομάδα. Δεν ξέρετε πόση ανάγκη το έχουν. Θα το μάθετε όταν αναγνωρίσετε τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους αλλά και στη σχέση σας.

Δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε. Αλλά είναι ανακουφιστικό και για σας να αφήσετε τις κοινωνικές νόρμες και να πάρετε μια αγκαλιά το γιο σας και να του "Πείτε σ΄αγαπώ και είμαι περήφανος για σένα".

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.