Η φήμη της σοκολάτας είναι σε άνοδο.
O αριθμός των μελετών που δείχνουν ότι, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία ολοένα και αυξάνεται. Η σοκολάτα και κυρίως το κακάο, φαίνεται ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβανόλες, που είναι ο κύριος τύπος των φλαβονοειδών. Έρευνες δείχνουν, ότι οι φλαβανόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και θετική επίδραση στην υγεία των αγγείων, όπως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο και την καρδιά. Άρα, μειώνουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και τη πιθανή ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών.
Επίσης, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι, η τακτική κατανάλωση φλαβανολών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση σε ενήλικες με ήπια νοητική εξασθένιση (MCI), σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μελέτες της ACS διαπιστώθηκε ότι, οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες που έχει η σοκολάτα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα βοηθούν στην πρόληψη, όχι μόνο των θρόμβων, αλλά και της φλεγμονής, και είναι χρήσιμες, στην πρόληψη ορισμένων τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων.
Όμως, προτού πάρετε μια σοκολάτα ή μια φέτα κέικ σοκολάτας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, δεν περιέχουν όλες οι μορφές της σοκολάτας υψηλά επίπεδα σε φλαβανόλες. Το κακάο έχει φυσικά πολύ ισχυρή, πικάντικη γεύση, που προέρχεται από αυτές τις ενώσεις. Όταν το κακάο μεταποιείται σε προϊόντα σοκολάτας, περνά μέσα από πολλά στάδια για να μειωθεί αυτή η γεύση, υποβάλλεται σε επεξεργασίες ( όπως ζύμωσης, αλκαλικά, ψήσιμο, κ.λ.π.) και οι περισσότερες φλαβονόλες χάνονται.
Τέλος, αν θέλετε να προσθέσετε σοκολάτα στη διατροφή σας, να το κάνετε με μέτρο. Γιατί; Οι περισσότερες σοκολάτες έχουν λίπος, ζάχαρη και αρκετές θερμίδες. Γι αυτό και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, ένας παράγοντας κινδύνου για την υψηλή πίεση του αίματος, τη καρδιακή νόσο και τον διαβήτη.
Ευχαριστούμε την Τζουλιάννα Καρνέζη, Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshiree, [email protected].
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.