WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μέρα που η πρεσβυωπία μπήκε στη ζωή μου και πώς την αντιμετώπισα


Αιμιλία Χονδρογιάννη

28 Ιουλίου 2020

Η μέρα που η πρεσβυωπία μπήκε στη ζωή μου και πώς την αντιμετώπισα

«Μια γυναίκα είναι τόσο νέα όσο το γόνατό της» είχε πει η Mary Quant, η δημιουργός της μίνι φούστας. Πόσο πιο απλή θα ήταν η ζωή μας αν αυτό ήταν η μόνη αλήθεια; Άσκηση, ενυδάτωση, σωστή διατροφή και τέλος, σωστά; Δυστυχώς για εμάς, τα πράγματα είναι λιγάκι πιο σύνθετα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σηματοδοτούν το πέρασμα του χρόνου και λειτουργούν ως καμπανάκια στο μυαλό μας. Φυσικά, για τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν και οι αντίστοιχες δικαιολογίες: Οι ρυτίδες προκλήθηκαν λόγω των έντονων εκφράσεων, οι άσπρες τρίχες είναι κληρονομικές και οι μειωμένες αντοχές είναι αποτέλεσμα των πολλών υποχρεώσεων, σωστά; Τι γίνεται όμως όταν κάνει την εμφάνισή της η πρεσβυωπία; 

Στη δική μου περίπτωση, όλα ξεκίνησαν ένα ωραίο απόγευμα, όταν κανονίσαμε με τις φίλες μου να πάμε για φαγητό μετά τη δουλειά. «Θα θέλατε να σας φέρω έναν κατάλογο;» ρώτησε ο σερβιτόρος. «Ναι, ευχαριστώ», του απάντησα. Πού να φανταστώ ότι μόλις έπιανα τον κατάλογο στα χέρια μου, τα γράμματα θα έμοιαζαν με μικρές, θολές κουκκίδες; «Συγγνώμη, εσείς δηλαδή μπορείτε να τα διαβάσετε;» ρωτάω τις φίλες μου. Ακόμα θυμάμαι το μειδίαμα στο πρόσωπό τους όταν μου απάντησαν «Φιλενάδα μήπως έχεις πρεσβυωπία;». Αυτό ήταν. Η πρώτη στιγμή που ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με την... σκληρή πραγματικότητα: Η πρεσβυωπία μου είχε χτυπήσει την πόρτα. 

Η αλήθεια είναι ότι είχα καταλάβει από καιρό πως κάτι δεν πάει καλά. Όμως επειδή λόγω της δουλειάς μου περνάω πολλές ώρες της ημέρας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, είχα αποδώσει αυτές τις θολούρες στην κούραση των ματιών μου. Εν μέρει το πίστευα ότι πραγματικά πρόκειται για κάτι περιστασιακό, αλλά κατά βάθος δεν ήθελα να παραδεχτώ αυτό που φοβόμουν: Ότι δεν είμαι πια κοριτσάκι. Μην το πάρετε στραβά, θεωρώ ότι η δεκαετία των 40 για μια γυναίκα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική περίοδος για τη ζωή της. Είναι η φάση κατά την οποία, συνειδητοποιημένη πλέον για το ποια είναι και το πώς θέλει να ζήσει (και έπειτα από τις απαραίτητες αποτυχίες που μας διδάσκουν πολλά) επικεντρώνεται σε όσα πραγματικά την ενδιαφέρουν.

Ωστόσο δεν παύουμε να είμαστε γυναίκες και οι περισσότερες από εμάς δεν έχουμε και τόσο καλή σχέση με τον χρόνο και όλα όσα μας υπενθυμίζουν πόσο γρήγορα περνάει. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τον ιατρικό ορισμό «...η πρεσβυωπία είναι η αδυναμία των ματιών να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους». Ηλικιωμένους. Δεν ακούγεται και τόσο ωραίο, έτσι; Μπορεί να μην θεωρούμαι ακόμα ηλικιωμένη, ωστόσο για εμένα, τα γυαλιά της πρεσβυωπίας θα αποτελούσαν μια διαρκή, καθημερινή υπενθύμιση ότι μεγαλώνω. Έτσι, όταν ο οφθαλμίατρός μου με ενημέρωσε ότι στο εξής μάλλον θα μου είναι απαραίτητα, δεν χάρηκα και τόσο πολύ. «Υπάρχει πάντα και η επιλογή των φακών επαφής» μου είπε, όταν είδε πόσο κατάκαρδα το είχα πάρει. 

jenny.gr

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η δυσαρέσκειά μου οφειλόταν εν μέρει και στο ότι ποτέ δεν έχω φορέσει γυαλιά οράσεως. Αυτός ήταν ο λόγος που τελικά άρχισα αμέσως την έρευνα για να βρω τους κατάλληλους φακούς επαφής. Μετά από αρκετή έρευνα και πολλές δοκιμές, μπορώ υπεύθυνα να πω ότι η προσωπική μου επιλογή είναι οι AIROPTIX plus HydraGlyde για την πρεσβυωπία. 

Πρόκειται για μηνιαίους φακούς επαφής από την Alcon που είναι κατασκευασμένοι από υλικό που αναπνέει. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι το οξυγόνο του περιβάλλοντος ρέει συνεχώς μέσα από τον φακό, με αποτέλεσμα να έχω όλη την ημέρα καθαρά, λευκά και υγιή μάτια. 

jenny.gr

Παράλληλα, η πατενταρισμένη τεχνολογία Hy­draGlyde® Mois­ture Matrix έχει ως αποτέλεσμα το νερό να έλκεται και να συγκρατείται μέσα στον φακό, κάτι που του επιτρέπει να παραμένει ενυδατωμένος καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι χάρη στην τεχνολογία Smartshield, δημιουργείται μια εξαιρετικά λεπτή προστατευτική ασπίδα γύρω από την εξωτερική επιφάνεια του φακού για να την προστατεύει από τη συσσώρευση αποθέσεων, όπως οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια, ενώ αποτρέπει τη συγκέντρωση υπολειμμάτων από τις κρέμες χεριών, τη μάσκαρα ή το ντεμακιγιάζ που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση.

Όπως καταλαβαίνετε, οι συγκεκριμένοι φακοί είναι ιδανικοί και για όσους ακολουθούν έναν ενεργό τρόπο ζωής, παίζουν αθλήματα, γυμνάζονται τακτικά, διασκεδάζουν, κάνουν ταξίδια, διαβάζουν ή βοηθάνε τα παιδιά τους στο διάβασμα. Μάλιστα, έχουν έναν ελαφρύ μπλε χρωματισμό για ευκολία χειρισμού (ειδικά για τις «πρωτάρες» σαν εμένα)! 

jenny.gr

Αναφορικά με το υγρό καθαρισμού των φακών μου, έχω επιλέξει το OPTI-FREE puremoist. Πρόκειται για το μοναδικό διάλυμα απολύμανσης πολλαπλών χρήσεων που περιέχει HydraGlyde® Moisture Matrix, το οποίο διατηρεί την υγρασία των φακών για 16 ώρες και μου προσφέρει άνεση ολόκληρη την ημέρα. Είναι κατάλληλο για όλους τους φακούς σιλικόνης υδρογέλης και για μαλακούς φακούς επαφής και περιέχει αποκλειστικά το σύστημα HydraGlyde Moisture Matrix, το οποίο ενσωματώνεται μέσα στους μαλακούς φακούς επαφής, δημιουργώντας ένα στρώμα υγρασίας σε όλη την επιφάνειά τους.

jenny.gr

Επιπλέον, η διάρκεια χρήσης του είναι 6 μήνες, σημαντικά μεγαλύτερη από άλλα προϊόντα φροντίδας φακών, ενώ η νέα συσκευασία ταξιδίου 90ml και 60ml αποτελεί την ιδανική επιλογή για να μας συντροφεύσει στις καλοκαιρινές μας διακοπές. 

Όπως βλέπετε, έχω κάνει την έρευνά μου. Και παρότι θα συνεχίσω να φοράω τα νέα μου γυαλιά όταν διαβάζω τα αγαπημένα μου βιβλία στο σπίτι, στις εξόδους μου έχω πλέον έναν σύμμαχο που με κάνει να νοιάζομαι μόνο για... τα γόνατά μου. 

Μπορείτε να βρείτε τους μηνιαίους φακούς επαφής σιλικόνης υδρογέλης AIR OPTIX ® plus HydraGlyde® στο δίκτυο των συνεργαζόμενων καταστημάτων στο www.airoptix.gr.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS