WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε αν έχουμε τάση για ακμή


Σύρμα Κιουπελόγλου

26 Ιουλίου 2021

acne
Στην εφηβεία είχα ακμή όπως οι περισσότεροι στην ηλικία μου. Μετά από μία περιοδεία σε δερματολόγους και δοκιμή κάθε πιθανής θεραπείας βρήκα αυτή που ταίριαζε στην επιδερμίδα μου και απαλλάχθηκα από αυτήν. Ωστόσο, τα χρόνια που πέρασα παρέα με τα σπυράκια μου, με δίδαξαν ότι η ακμή από όποια αιτία κι αν προέρχεται έχει τα πάνω και τα κάτω της και ότι υπάρχουν συνήθειες και συνθήκες που μπορούν να πυροδοτήσουν την επιδείνωση ή την βελτίωση των συμπτωμάτων της. 

Στην εφηβεία είχα ακμή όπως οι περισσότεροι στην ηλικία μου. Μετά από μία περιοδεία σε δερματολόγους και δοκιμή κάθε πιθανής θεραπείας βρήκα αυτή που ταίριαζε στην επιδερμίδα μου και απαλλάχθηκα από αυτήν. Ωστόσο, τα χρόνια που πέρασα παρέα με τα σπυράκια μου, με δίδαξαν ότι η ακμή από όποια αιτία κι αν προέρχεται έχει τα πάνω και τα κάτω της και ότι υπάρχουν συνήθειες και συνθήκες που μπορούν να πυροδοτήσουν την επιδείνωση ή την βελτίωση των συμπτωμάτων της. 

Σμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δύο ομάδες τροφίμων που ίσως πρέπει να αποφύγουμε αν αντιμετωπίζουμε κάποιο ξέσπασμα ακμής ή αν είμαστε επιρρεπείς σε αυτήν, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν το ζήτημα σε ορισμένα άτομα.

jenny.gr

Μία από τις ομάδες τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γνωστές ως εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και σάκχαρα. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τρόφιμα που απελευθερώνουν γρήγορα τη γλυκόζη προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και άρα αύξηση της παραγωγής λιπαρότητας και σμήγματος που φράζουν τους επιδερμικούς πόρους, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν το λευκό ψωμί και δημητριακά, αλλά και κατά τα άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως το καρπούζι.

Εκτός από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εμφάνιση ακμής, σύμφωνα με την δερματολόγο Δρ Zeichner.

jenny.gr

«Το αγελαδινό γάλα, ιδίως το αποβουτυρωμένο, έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ακμής. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων του γάλακτος, πιθανόν λόγω των ορμονών από τη θηλάζουσα αγελάδα. Είναι ενδιαφέρον ότι το γιαούρτι και το τυρί δεν έχουν συσχετιστεί με εκρήξεις ακμής.»

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν απόλυτα για όλους τους ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές, οι δίαιτες εξάλειψης τροφίμων δεν συνιστώνται για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με ακμή, αλλά ο περιορισμός της κατανάλωσης των τροφίμων αυτών μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά. 

Δείτε ακόμη: Γυναίκες απενοχοποιούν την ακμή και ποζάρουν χωρίς κανένα κόμπλεξ    

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.