#ElizaSociety: Η καμπάνια ΤΑLK «κλείνει» την πόρτα στη σεξουαλική κακοποίηση


JTeam

20 Ιανουαρίου 2022

#ElizaSociety: Η καμπάνια ΤΑLK «κλείνει» την πόρτα στη σεξουαλική κακοποίηση
Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή από τους κινδύνους του διαδικτύου

1 στους 4 εφήβους λαμβάνει ερωτικά μηνύματα, χωρίς να το επιθυμεί, διαδικτυακά.

Η προσέγγιση των εφήβων γίνεται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές, όπου τους ζητείται να στείλουν ερωτικού περιεχομένου φωτογραφίες και βίντεο. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι γονείς τους πιστεύουν ότι είναι ασφαλή.

Aυτή η τακτική προσέγγισης, γνωστή ως grooming, συμβαίνει εκεί όπου θεωρητικά τα παιδιά είναι περισσότερο ασφαλή, στο ίδιο τους το δωμάτιο, στο μπάνιο, κλπ. Ο θύτης μαγνητοσκοπεί τα παιδιά μέσω κάμερας ή άλλης livestreaming υπηρεσίας, συγκεντρώνει το υλικό και κατόπιν το διαχειρίζεται όπως ο ίδιος επιθυμεί σε βάρος πάντα του εφήβου.

Δεν πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο ή μία συνθήκη που δεν αφορά τη χώρα μας. Συμβαίνει και συμβαίνει παντού. Η νέα πραγματικότητα που έφερε η πανδημία, αύξησε κατά πολύ τα περιστατικά αυτά, καθώς και την ποσότητα του υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2020, o οργανισμός IWF – Internet Watch Foundation, κατέγραψε 68.000 τέτοιες περιπτώσεις, μία αύξηση της τάξης του 77% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο 80% των περιπτώσεων τα θύματα ήταν κορίτσια ηλικίας 11 έως 13 ετών.

Πώς μπορούν οι γονείς και οι φροντιστές να προστατέψουν τα παιδιά;

Η καμπάνια “ΤΑLK” του οργανισμού IWF έρχεται να δώσει πρακτικές συμβουλές σε γονείς και φροντιστές.

ΜΙΛΑΜΕ στο παιδί για τη διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση. Συζητάμε και ακούμε τι έχει να μας πει, ποιους φόβους, ποιους προβληματισμού.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ σε βασικές αρχές χρήσης της τεχνολογίας ως οικογένεια.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ για τις πλατφόρμες και τις εφαρμογές που αγαπά και προτιμά το παιδί. Μαθαίνουμε τη διαδικτυακή «ζωή» του.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ πώς να χρησιμοποιούμε εργαλεία, εφαρμογές και ρυθμίσεις που βοηθούν ώστε τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο.

Χρήσιμο!: Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας: Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλ. 11188, email: [email protected] ή μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Με στοιχεία από: https://talk.iwf.org.uk/

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού για τις πολύτιμες πληροφορίες

Διεύθυνση: Ερμού & Χριστοπούλου 2, 10563 Αθήνα

Τηλέφωνο: 2103231704

Website: www.eliza.org.gr

Facebook: ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού

Instagram: @eliza_society

E-mail: [email protected]