ΑΣΚΗΣΗ

Αυτές είναι οι καλύτερες ώρες για άσκηση και δεν είναι ίδιες και για τα δύο φύλα


JTeam

1 Ιουνίου 2022

Αυτές είναι οι καλύτερες ώρες για άσκηση και δεν είναι ίδιες και για τα δύο φύλα
Ξέρατε ότι ανάλογα με το φύλο μας, η καλύτερη ώρα για γυμναστική μπορεί να είναι διαφορετική;

Μέχρι σήμερα πολλά έχουν γραφτεί για το ποια είναι η ιδανική ώρα για γυμναστική αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γυναίκες καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της πρωινής άσκησης, ενώ οι άνδρες το βράδυ. Σύμφωνα με τους ειδικούς της έρευνας, οι κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν αυτή τη διαφοροποίηση για τα δύο φύλα είναι οι διαφορές στις ορμόνες, οι κύκλοι ύπνου- αφύπνισης και το βιολογικό ρολόι.

Η έρευνα διεξήχθη στο Skidmore College της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και είχε για συμμετέχοντες 56 άτομα (30 άνδρες και 26 γυναίκες, όλοι υγιείς μεταξύ 25-55 χρονών) κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων. Τα άτομα εξετάστηκαν σε διάφορα workouts που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν διατάσεις, αντίσταση και προπόνηση αντοχής.

Η μία ομάδα ασκήθηκε πριν από τις 8:30 για μια ώρα ενώ η άλλη από τις 18:00- 20:00. Και οι δύο έφαγαν ένα συγκεκριμένο διατροφικό μενού ενώ αυτό που μελετήθηκε, είναι το σωματικό λίπος και η αρτηριακή πίεση, όπως και η ευελιξία και η δύναμη των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Paul Arciero: «Η καλύτερη στιγμή για άσκηση είναι η καλύτερη στιγμή που μπορούμε να την κάνουμε και να την ενσωματώσουμε στο πρόγραμμά μας». Όπως πρόσθεσε: «Η βραδινή άσκηση βρέθηκε να είναι ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και για τη συναισθηματική τους ευεξία».

Οι διαφορές προκύπτουν από το ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποθηκεύουν κοιλιακό λίπος από τους άνδρες, σε συνδυασμό με τον εσωτερικό ρυθμό του σώματος. Μάλιστα, οι ιδανικές ώρες μπορεί επίσης να διαφέρουν για άνδρες και γυναίκες, ανάλογα με το είδος της προπόνησης που κάνουν.

Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, αν οι γυναίκες θέλουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και να χάσουν λίπος γύρω από τη μέση του σώματός τους, θα πρέπει να αθλούνται τα πρωινά. Ωστόσο, αν θέλουν να έχουν καλύτερη διάθεση και να γυμνάσουν περισσότερο το πάνω μέρος του σώματός τους, τότε η άσκηση το βράδυ μπορεί να είναι ιδανικότερη.