Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Η μάχη με τη νόσο μπορεί να κερδηθεί


JTeam

30 Ιανουαρίου 2023

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Η μάχη με τη νόσο μπορεί να κερδηθεί
Τι ισχύει για την Ελλάδα και πόσο η κουλτούρα «πρόληψης» έχει ενταχθεί στον τρόπο ζωής των σύγχρονων γυναικών στη χώρα μας;

O Ιανουάριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να ενημερωθούμε για όλα τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου, υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα τη σημασία της πρόληψης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Στο jenny.gr συναντήσαμε τον κ. Βασίλη Σιούλα, Γυναικολόγο Ογκολόγο (MSKCC/ESGO), Διευθυντή Α΄ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΜΗΤΕΡΑ και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ, ο οποίος μας μίλησε για τα όπλα που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική φαρέτρα τόσο ως προς την πρόληψη όσο και ως προς την αντιμετώπιση της νόσου.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Βασίλης Σιούλας, ο εμβολιασμός κατά του HPV καθώς και ο περιοδικός έλεγχος με HPV test που ανιχνεύει τους επιθετικούς τύπους του ιού έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες τα δεδομένα γενούν την ελπίδα της μελλοντικής εξάλειψης της νόσου, μέσα στα επόμενα χρόνια. Τι ισχύει όμως, για την Ελλάδα και πόσο η κουλτούρα «πρόληψης» έχει ενταχθεί στον τρόπο ζωής των σύγχρονων γυναικών στη χώρα μας;

Jenny.Gr

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την επίπτωση της νόσου στον γυναικείο πληθυσμό;

Τα τελευταία χρόνια, ο εμβολιασμός κατά του HPV και η ενσωμάτωση του HPV test στον περιοδικό έλεγχο των γυναικών συνέβαλαν σημαντικά στην ελάττωση της εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Η Αυστραλία, η οποία παρουσιάζει τα θεαματικότερα ίσως αποτελέσματα στις διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις, προσδοκά εξάλειψη της νόσου στα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, στη χώρα μας έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμα, αφού η υϊοθέτηση των παραπάνω όπλων στη φαρέτρα των προληπτικών μας ιατρικών υπηρεσιών έχει καθυστερήσει. Στην ίδια κατεύθυνση, είναι απογοητευτικό πως το ποσοστό των γυναικών στη χώρα μας που καταφεύγουν συστηματικά -όχι αποσπασματικά- στο Γυναικολόγο για προληπτικές εξετάσεις είναι μάλλον κατώτερο του αναμενόμενου.

Πλέον με τη βοήθεια του εμβολιασμού έναντι του HPV, μπορούμε ουσιαστικά να μιλάμε για εξάλειψη της νόσου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ποια είναι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας και πόσο η πρόληψη σε ζητήματα γυναικολογικής υγείας αποτελεί πλέον κομμάτι της «κουλτούρας» των σύγχρονων γυναικών;

Το εμβόλιο κατά του HPV αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου. Δεν πρέπει να μένουμε όμως σε αυτό. Ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον κόλπο, στον πρωκτό, στο σταματοφάρυγγα και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Συνεπώς, με τον εμβολιασμό κατά του HPV έχουμε πολλαπλά οφέλη ως προς την πρόληψη του καρκίνου. Αν και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κατά του HPV στην Ελλάδα ήταν παραδοσιακά χαμηλά, τα τελευταία χρόνια η νοοτροπία αλλάζει. Όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν τις σχετικές επιστημονικές πληροφορίες από Γυναικολόγους εξειδικευμένους στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, εμπιστεύονται τα δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου και καταφεύγουν σε αυτό, είτε για τις ίδιες, είτε για τα παιδιά τους. Η δυνατότητα που πλέον δίνεται στη χώρα μας και στα αγόρια για τον αντίστοιχο εμβολιασμό αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της συχνότητας των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων τα επόμενα χρόνια.

Εμμένοντας στο κομμάτι της πρόληψης, αν η νόσος διαγνωστεί σε αρχικά στάδια ποιες είναι οι πιθανότητες ίασης της ασθενούς; Τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση της νόσου;

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου συνοδεύεται από εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ίασης. Η θεραπεία σε αυτά τα πλαίσια είναι κατά κανόνα χειρουργική. Παραδοσιακά, η χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών περιελάμβανε την εκτέλεση ριζικής υστερεκτομής και πυελικής λεμφαδενεκτομής. Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα στην αρχόμενη νόσο να παρέχουμε χειρουργικές επεμβάσεις πολύ μικρότερης έκτασης, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαφυλάττουν και το αναπαραγωγικό δυναμικό των ασθενών. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν η κωνοειδής εκτομή και η ριζική τραχηλεκτομή. Από την άλλη πλευρά, η τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού ως τρόπου αξιολόγησης των λεμφαδενικών μεταστάσεων εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση τους και λιγότερες επιπλοκές, συγκριτικά με την εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή. Αν αναλογιστούμε πως πλέον η ολική υστερεκτομή μπορεί να αντικαταστήσει τη ριζική υστερεκτομή σε κάποιες περιπτώσεις και τη δυνατότητα λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής επέμβασης σε αυστηρά επιλεγμένες ασθενείς, γίνεται αντιληπτό πως η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου είναι καίριας σημασίας για την επιβίωση των ασθενών και την προστασία της ποιότητας ζωής τους. Τονίζεται πως οι ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου θα πρέπει να αξιολογούνται και να χειρουργούνται αποκλειστικά από Γυναικολόγους Ογκολόγους, προκειμένου να εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους, όπως άλλωστε συστήνει και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO).

Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου τι αλλάζει στο θεραπευτικό πρωτόκολλο;

Σε πιο προχωρημένη νόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται συνήθως με συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Επί μεταστάσεων σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος ή υποτροπής, η χημειοθεραπεία και, σε αρκετές περιπτώσεις, η ανοσοθεραπεία βοηθούν στην καλύτερη πρόγνωση των ασθενών.

Εκτός από τον εμβολιασμό κατά του ΗPV, τι άλλο θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η τακτική επίσκεψη σε Γυναικολόγο για PAP test, ο περιοδικός έλεγχος με HPV test που ανιχνεύει ενεργείς λοιμώξεις από επιθετικούς τύπους του ιού, η αποφυγή του καπνίσματος και η χρήση προφυλακτικού με νέους συντρόφους αποτελούν τους υπόλοιπους πυλώνες πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου. Τονίζεται πως όταν εμφανίζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις στις εξετάσεις, η παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ασθενών από Γυναικολόγους με εμπειρία στη διαχείριση των HPV λοιμώξεων συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και στην άριστη έκβαση των μελλοντικών κυήσεων που πιθανότατα επιθυμούν.

Eυχαριστούμε θερμά για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη τον Χειρουργό Γυναικολόγο και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, κ. Βασίλη Σιούλα.

Για περισσότερες συμβουλές και νέα στην γυναικολογική ογκολογία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 3006818.

Info

Ο Βασίλειος Σιούλας είναι Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση των κακοήθων και επιπλεγμένων καλοήθων παθήσεων του γυναικείου γενετικού συστήματος. Με βάση την εμπειρία από εκατοντάδες περιστατικά που αντιμετώπισε κατα τη θητεία του στο Memorial SloanKettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, παρέχει στις ασθενείς του τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, όπως τη ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργική, την τεχνική του λεμφαδένα φρουρού, την κυτταρομείωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών προχωρημένου σταδίου και τις στρατηγικές για τη διατήρηση γονιμότητας σε νεότερες ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους. Σήμερα ο Βασίλειος Σιούλας είναι Διευθυντής της Α΄ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ (Hellenic Healthcare Group).

Social Media: Facebook | Instagram | YouTube