Κλοντίν Γκέι: Μόλις ορκίστηκε η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Χάρβαρντ


JTeam

2 Οκτωβρίου 2023

Κλοντίν Γκέι: Μόλις ορκίστηκε η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Χάρβαρντ
Η ιστορική της ορκωμοσία έγινε την Παρασκευή

Σε μια ιστορική πρωτιά, το Χάρβαρντ όρκισε τη νέα πρόεδρο, Κλοντίν Γκέι, την Παρασκευή, την πρώτη μαύρη πρόεδρο του Πανεπιστημίου και τη δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτή τη θέση στα 400, περίπου, χρόνια ύπαρξης του Harvard.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, η οποία έγινε μες στη βροχή, η Γκέι σημείωσε στον λόγο της: «Στέκομαι εδώ πάνω, μπροστά σας, με το βάρος και την τιμή αυτής της πρωτιάς». Να σημειωθεί ότι η Γκέι είναι η 30η πρόεδρος από το 1640 που ιδρύθηκε το Χάρβαρντ.

Στον λόγο που έβγαλε στην ορκωμοσία της, μίλησε επίσης για το όραμά της και την ανάγκη να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης του κοινού. «Ο σκοπός είναι να κάνουμε τον κόσμο αυτόν καλύτερο. Αυτό καλείται να κάνει το Χάρβαρντ από τότε που ιδρύθηκε».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η Γκέι μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ήταν πρόεδρος του τμήματος Τεχνών κι Επιστημών και από το 2015 μέχρι το 2018, ήταν επικεφαλής του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών.

Σε video, η Γκέι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τον ενθουσιασμό της για την ευκαιρία που της δόθηκε να εκλεγεί πρόεδρος. «Ελάχιστα πράγματα μού δίνουν περισσότερη χαρά και περισσότερη ενέργεια από το να μιλάω με συναδέλφους και να ακούω ερωτήσεις από μια νέα γενιά φοιτητών. Αυτές οι συζητήσεις με κάνουν να βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια».

Γεννημένη από γονείς μετανάστες από την Αϊτή, η Γκέι αποφάσισε να ακολουθήσει ακαδημαϊκές σπουδές. «Ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με ελάχιστα πράγματα και πήγαν στο Κολέγιο ενώ παράλληλα μεγάλωναν την οικογένειά μας. Αυτό γιατί, πιστεύουν ότι η εκπαίδευση κάνει τα πάντα δυνατά. Το να γίνω ακαδημαϊκός, διεύρυνε τους ορίζοντές μου και με βοήθησε να πετύχω κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ».

Ως η πρώτη μαύρη πρόεδρος στο Harvard αλλά και κόρη μεταναστών, η Γκέι δηλώνει «νιώθω μεγάλη τιμή αν η παρουσία μου εκεί, μπορεί να κάνει κι άλλα άτομα της φυλής μου να νιώσουν ότι ανήκουν στο πανεπιστήμιο».