Γυναίκες 20-30 ετών βιώνουν ηλικιακό ρατσισμό στην Αμερική το 2024, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

26 Σεπτεμβρίου 2024

Γυναίκες 20-30 ετών βιώνουν ηλικιακό ρατσισμό στην Αμερική το 2024, σύμφωνα με έρευνα
Freepik
Το φαινόμενο του ηλικιακού ρατσισμού, δυστυχώς, δεν έχει εκλείψει (κι ας είμαστε στο 2024)

Διανύουμε τον 21ο αιώνα και για κάποια πράγματα θα δίναμε όρκο πριν από δεκαετίες, ότι θα ήταν εντελώς διαφορετικά στη ζωή μας σήμερα. Αλλά δεν είναι. Η αναθεώρηση ορισμένων στερεοτυπικών αντιλήψεων δεν αφορά στο σύνολο, αλλά σε ομάδες αυτού, που δυστυχώς, είναι ανέφικτο να επηρεάσουν τους υπόλοιπους. Ο ηλικιακός ρατσισμος είναι μία από τις πολλές μορφές ρατσισμού που εξακολουθούν να υφίστανται στην κοινωνία και να την πηγαίνουν πίσω. Πολύ πίσω.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο ηλικιακός ρατσισμός αφορά μόνο στις μεγαλύτερες γυναίκες. Εκείνες που έχουν περάσει τα 50, έχουν διανύσει μια πορεία και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους. Αυτό μέχρι προσφάτως, γιατί πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο ηλικιακός ρατσισμός έχει επεκταθεί και στις μικρότερες, δηλαδή στις γυναίκες που δεν έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Jenny.Gr
Freepik

Ηλικιακός ρατσισμός στις νεαρές γυναίκες στην Αμερική

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο «Women in the Workplace 2024», μετά από δεκαετή έρευνα που έγινε στην Αμερική, στην οποία συμμετείχαν 480.000 άτομα που εργάζονταν σε πάνω από 1.000 εταιρείες, η ηλικία επηρεάζει άμεσα τις γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών. Συγκεκριμένα, το 49% των γυναικών ισχυρίστηκαν πως στα 20 η ηλικία τους επηρέασε αρνητικά την καριέρα τους, ενώ το 37% είχε την ίδια άποψη για την ηλικία των 30.

Σύμφωνα με τις μελέτες, οι γυναίκες που ανήκουν στη Millennial και στη Gen Z γενιά, είναι πιο πιθανό να λάβουν κάποιο προσβλητικό ή αγενές σχόλιο σχετικά με την ηλικία τους στον χώρο της εργασίας τους. Σε αυτή τη λίστα συγκαταλέγονται άκομψα σχόλια για την εμφάνισή τους, τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία τους στον χώρο της δουλειάς. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ο αποκλεισμός αυτών των γυναικών (20-30 ετών) από προαγωγές και αυξήσεις, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα τα άξιζαν.

Οι αμερικανικές εταιρείες εμπιστεύονται περισσότερο άνδρες για ηγετικές θέσεις, με τη διαφορά από τις γυναίκες να είναι τεράστια. Εκτός από τον ηλικιακό ρατσισμό προς τις γυναίκες - μικρές και μεγάλες - έχει παρατηρηθεί ότι οι έγχρωμες κυρίες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τις υπόλοιπες. Όταν αποφασιστεί ότι μια γυναίκα θα αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο, στις πλείστες περιπτώσεις είναι λευκή κι όχι έγχρωμη.

Η απογοήτευση δεν σταματάει εδώ. Το 2018, έρευνα έδειξε πως το 35% των γυναικών είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στον επαγγελματικό χώρο τους. Το 2024, αυτός ο αριθμός αντί να μειωθεί, αυξήθηκε κατά 2%,αγγίζοντας το 37%.

Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει πως η Αμερική θα χρειαστεί 40 χρόνια ακόμα για να πετύχει την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αν αυτές οι απαρχαιωμένες απόψεις δεν αλλάξουν, θα αποτελούν πάντα εμπόδιο στην εξέλιξη και τη συμπερίληψη.